JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Synger for asylbarna

Popsangeren Tooji Keshtkar ble barnevernpedagog for å gi asylbarna en stemme. Lørdag akter han å vinne den norske finalen i Melodi Grand Prix.
10.02.2012
09:55
16.12.2013 18:21

vibeke.liane@lomedia.no

– Hvis jeg vinner i Norge har jeg store sjanser til å vinne finalen. Låta er som meg, norsk og med krydrede røtter. Det slår an.

Serbisk fanklubb

24-åringen mener hans melodi passer godt til folkelynnet i Baku i Aserbajdsjan der den internasjonale finalen arrangeres.

Tooji forteller at «Stay», som han har laget sammen med de svenske hitmakerne Peter og Figge Boström, allerede er lagt merke til land som Tyrkia, Hellas og Serbia.

– De pleier å stemme på hverandre. Nå har jeg fått en fanklubb i Serbia, ler Tooji på telefon i pausen mellom prøvene før finalen.

Tøft møte med Norge

Tootji kom til Norge fra Iran som ettåring sammen med moren og storebrødrene. I starten bodde familien på asylmottak. – Jeg husker ikke noe fra den første tiden, men jeg vet hvordan mamma har slitt for at vi skal få utdannelse og et godt liv i Norge.

Til VG forteller han at han som guttunge tenkte på regninger, mens de andre ungene tenkte på is. – Nå representerer jeg barna som bor på asylmottak, sier Tooji.

Pop og asylbarn

Mens han studerte til barnevernpedagog var han programleder på mussikkanalen MTV. Kontrasten mellom pensum og praksisen, og den røde løperen var påtakelig. Nå bruker Tooji musikken for å gi tyngde til budskapet han formidler. – Jeg har jobbet i barnevernet i Oslo, blant annet med ettervern og trafficing. Jeg har også jobbet med rus, og i psykiatrien. Men aller viktigst er asylbarna og deres situasjon. Jeg kan ikke gape over for mye, så jeg konsentrerer meg om å snakke om dem og situasjonen de møter i Norge.

For Tooji gir popmusikken og barnevernet livet mening. – Musikken er viktig for meg. Der får jeg kreativt utløp. I jobben i barnevernet er jeg med og tar samfunnsansvar.

Bruker innflytelsen

Tooji mener flere musikere burde bruke innflytelsen de har. – Folk hører på politikere og kjendiser. Vi når ut, det gir oss et ansvar. Han håper at han ikke virker for Bono-aktig. – Det er ikke sånn at jeg vil redde hele verden.

Tooji tok ikke utdannelsen for å ha noe å falle tilbake på hvis musikkarieren ikke tar av. – Jeg har ikke blitt barnevernpedagog for å bli rik. Hvis det var det som var viktig for meg ville jeg utdannet meg til eiendomsmegler, sier Tooji før han løper tilbake til prøvene.

10.02.2012
09:55
16.12.2013 18:21