Setter dobbeltdiagnose på gata
Det er bedre samfunnsøkonomi å møte rusavhengige psykiatripasienter ute på gata enn å legge dem inn. Det mener overlege Jan Fredrik Andresen, som legger ned Tverrfaglig enhet for dobbeltdiagnose (TEDD).
Saken oppsummert
eirik.dahl.viggen@lomedia.no
Helse Sør-Øst har pålagt det psykiatriske tilbudet ved Diakonhjemmet sykehus å kutte 40 millioner kroner i år. Det betyr at Tverrfaglig enhet for dobbeltdiagnose (TEDD) legges ned i mars.
De gode resultatene enheten har oppnådd for tungt rusavhengige med psykiatriske diagnoser er ikke nok til å forsvare videre drift.
– Når man, som ved TEDD, i enkelte tilfeller bruker mange måneder på å skaffe pasientene bolig, og tilstøtende tjenester melder at nå bor pasienten på TEDD, så er vi ute å kjøre i forhold til samfunnets ressursbruk på denne gruppen. Man skal ikke bo på sykehus, sier psykiater Jan Fredrik Andresen, som leder voksenpsykiatrien ved Diakonhjemmet sykehus.
Sparer millioner
– Vi må ned i kostnadsnivå, og døgndrift er dyrere enn å drive polikliniske tjenester (dagtilbud, journ anm.) og ambulante tjenester (oppsøkende tjenester og hjemmebesøk, journ. anm.), sier seksjonsoverlegen.
Med TEDD borte, sparer sykehuset Helse Sør-Øst for 12 sengeposter. Også sykehusets øvrige psykiatrienheter med sengeposter må kutte: Enheten for bo- og arbeidsrehabilitering mister sine åtte sengeposter og legges ned ved neste årsskifte. Avdelingen for alderspsykiatri mister en sengepost. Bare barne- og ungdomspsykiatrien er skjermet.
Bra, men for dyrt
TEDD har siden oppstart i 2007 vært eneste fagmiljø med spesialoppdrag å hjelpe tungt rusavhengige med psykose og alvorlige psykiatriske diagnoser. Enheten oppsto som del av opptrappingsplanen for rusfeltet. Hele 179 personer har mottatt behandling her. Mange av dem har kommet over i permanente boliger takket være tett oppfølging over tid i samarbeid med bydelene og Kirkens Bymisjon.
Ifølge en av TEDD-pasientene Fontene har snakket med, var det nettopp tryggheten og kontinuiteten det innebar å være innlagt i fire måneder som gjorde at hun lyktes med å bli rusfri og fikk stabilisert livssituasjonen nok til å skaffe seg egen bolig.
– Jeg har lyst til å skrike. Hvorfor skal det alltid gå ut over vår gruppe? Her var endelig et sted som var genialt for oss. Jeg skjønner ikke hvorfor de gidder å bruke så mye penger på å bygge opp dyre behandlingsplasser, og så vips er de borte, sier Eline Simonsen Haga.
Les hele intervjuet med henne i Fontene nummer 1.
På med uteskoene
Andresen forsikrer at Haga og alle andre med dobbeltdiagnose i bydelene Diakonhjemmet har ansvar for fortsatt skal få spesialistbehandling. Det skal skje gjennom omfordeling av de resterende sengeplassene i voksenpsykiatrien og mer robuste ambulante tjenester i samarbeid med førstelinja, ifølge seksjonsoverlegen.
– Klarer vi det, er det en vinn-vinn-situasjon, sier Andresen.
– De ansatte ved TEDD sier nedleggelsen og de varslede oppsigelsene betyr at fagmiljøet på dobbeltdiagnose nå forsvinner. Blir det like lett å nå fram til pasientene på hospits, på Plata og liknende steder?
– Færre hoder og hender gjør noe med tjenestetilbudet. Men flere av de som har vært ansatt ved TEDD vil heldigvis fortsette å jobbe i andre deler av vår virksomhet, både i de polikliniske og de ambulerende tjenestene. Det er bare en bra ting at spesialisthelsetjenesten får på seg uteskoene.
Etablert 2007 under opptrappingsplanen for rusfeltet
Underlaget Diakonhjemmet sykehus i Oslo
Eneste spesialenhet dedikert rus- og psykiatripasienter i Oslo
Har behandlet 179 pasienter
Legges ned 2012
Flere saker
BRUDD: LO Stat-leder Elisabeth Steen ble ikke enig med staten i forhandlingene, og statsoppgjøret går for deres del til mekling.
Ole Palmstrøm
Statsoppgjøret: LO Stat går til mekling. De tre andre enige med staten
BLE IKKE ENIGE I FORHANDLINGENE: – Kommunesektoren er avhengig av hele laget av ansatte. Derfor har vi vært tydelig i vårt krav om at de også skal sikres økt kjøpekraft i årets oppgjør, sier Mette Nord.
Alf Ragnar Olsen
Brudd i kommuneoppgjøret. Fare for storstreik
Lisbeth Norshus fra FO Oslo er fornøyd.
Hanna Skotheim
Minst 20.100 kroner mer til ansatte i Oslo kommune
Marit Isaksen skal lede FOs delegasjon på LO-kongressen neste uke.
Hanna Skotheim
Jørn Eggum trekker seg: – Et klokt valg, mener FO
FOs Katrine Haugland Martinsen forteller at hun har et sterkt engasjement for fagbevegelsen og de samfunnspolitiske områdene.
Jan-Erik Østlie
Kathrine kan bli første sosionom i LO-ledelsen
Colourbox
Jobbe på røde dager? Her er fem ting du må vite
Etablert 2007 under opptrappingsplanen for rusfeltet
Underlaget Diakonhjemmet sykehus i Oslo
Eneste spesialenhet dedikert rus- og psykiatripasienter i Oslo
Har behandlet 179 pasienter
Legges ned 2012