Vil ha likelønn før 3016
Likelønn er fortsatt FOs viktigste krav ved tariffoppgjøret til våren. Og nå må tempoet økes, mener FO.
mia.paulsen@lomedia.no
Går utviklingen videre med samme tempo som nå, blir det likelønn i 3016. Så tålmodige er ikke FO, ifølge FO-leder Rigmor Hogstad.
Hun var en av fire innledere i paneldebatten på FOs tariffkonferanse i dag, og lovet å gi påminnelser om likelønn til LO-leder Roar Flåten, som også satt i panelet.
Hogstad mener det er viktig å støtte økt lønn til lavtlønte kvinner.
Høgskolegruppenes tur
– Vi har kjempet for bedre lønn til de lavlønnede. Men lønna til universitets- og høgskoleutdannede er ikke blitt økt tilsvarende, sa Hogstad.
Lønnsforskjellene mellom menn og kvinner er størst blant de med høgskoleutdanning. FO-medlemmene må få den lønna de fortjener, mener FO-lederen.
– Kvinner er bærebjelken i velferdsstaten. Vår kompetanse må verdsettes og likelønn må prioriteres. Det må anerkjennes at våre medlemmer bidrar til verdiskaping, og det må gjenspeiles i lønningsposen, sa hun.
Bedre grunnbemanning
Ansatte som ønsker å jobbe deltid må ha rett til det. Mange «velger» lavere stillingsbrøk for å kunne stå lengre i en stressende arbeidssituasjon. Løsningen må være å øke grunnbemanningen slik at folk orker å jobber heltid, mener Rigmor Hogstad.
Hogstad påpekte også at 60 prosent av medlemmene opplever vold og trusler på jobben. Noen opplever arbeidsrelatert vold og trusler på fritida.
– Arbeidsgiver må ta ansvar for det og sørge for forsikringer. Det vil vi ha inn i oppgjøret, sa Hogstad.
LO-leder maner til fornuft
LO-leder Roar Flåten vil ha det kan kaller et fornuftig tariffoppgjør i 2012.
På FOs tariffkonferanse understreket Flåten at FOs medlemmer gjør viktige oppgaver for velferdsstaten.
– Dere har høy kompetanse, belastende jobber, tunge løft, og dere opplever vold og trusler. Mange har ubekvem arbeidstid. Likevel får dere ikke de største oppslagene, sa Flåten, som mener at Norsk Sykepleierforbund (NSF) er svært tydelige i debatten.
Nøtten
Flåten mener det er grunn til å glede seg over en utvikling hvor kvinner nå har 85 prosent av menns lønn i stedet for 83, men sa at jobbing for likelønn må bety å prioritere innenfor eksisterende rammer. For LO er det en utfordring at ulikelønn er et problem både i lavtlønte grupper og blant høyt utdannede.
– FO er med på å påvirke dette, og både likelønn og utelling for kompetanse og utdanning må med når vi planlegger oppgjøret. Ved forrige oppgjør prioriterte vi likelønn, og det kan dere ikke være misfornøyde med, sa Flåten. Han kom ikke med noen løfter om å ta opp kampen mot prioriteringen av lavlønte i Fagforbundet.
Spekter med på likelønn
Et fornuftig oppgjør ønsker også Anne-Kari Bratten, som er viseadministrerende direktør i Spekter. Spekter representerer blant annet helseforetakene. Bratten underskriver på at likelønn fortsatt må være et sentralt tema.
– Vi må alltid ha fokus på likelønn, sa hun. Bratten mener at flere på heltid er en del av løsningen. Bedre arbeidsdeling mellom menn og kvinner hjemme likeså.
Hun mener det er bekymringsfullt når sju av ti kvinner sier at de må ta ut mesteparten av fødselspermisjonen fordi mannen har den viktigste jobben.
Negativ til flere midlertidig ansatte
Anne-Kari Bratten gjorde det klart at Spekter ikke er enige med dem som mener at midlertidige ansettelser skal være lettere å gjennomføre. Spekter ønsker ikke noen oppmyking her.
Helseforetakene har ifølge Bratten prioritert høyskoleutdannede de siste åra.
– Det ønsker vi å fortsette med, sa hun.
Vil være lokomotiv
Eli Gunhild By fra Norsk Sykepleierforbund (NSF) understreket at både FO og sykepleierne opplever en verdsettingsdiskriminering. NSF ønsker å være et likelønnslokomotiv.
– FO og LO kan gjerne få sitte på, men da må LO være villige til å prioritere flere enn de lavtlønte kvinnene, sa hun.
Vil ikke jobbe mer helg
By advarte mot at kvinner jobber ubekvem arbeidstid for å lukke lønnsgapet til mennene. Hun ønsker heller ikke at deltidsproblemet skal løses ved at folk som jobber i turnus får flere helgevakter enn nå.
– Men det er åpning i lov- og avtaleverket for å avtale hyppigere helgearbeid på frivillig basis, sa hun.
Ikke fornøyde
De økonomiske problemene i Europa kan gjøre det vanskelig å diskutere likelønn, mener hun.
–Det passer i grunnen aldri å jobbe for likelønn. Men vi er ikke fornøyde med «århundrets lønnsoppgjør», sa By, og minnet om at Norge har penger nok til å drive motkunjunkturpolitikk.
Siste nytt
– Vi har klart å bygge en sterk organisasjon som drar i samme retning, mener Marianne Solberg.
Sissel M. Rasmussen
FO vokser kraftig – dette er oppskriften på deres suksess
Mimmi Kvisvik har ledet FO i snart 11 år.
Hanna Skotheim
Mimmi Kvisvik gir seg som forbundsleder: – Jeg har lagt ned nesten hele mitt våkne liv i FO
Mye lest
Bollywood-filmen viser beklageligvis et barnevern som mange foreldre kjenner seg igjen i, skriver en mor i dette debattinnlegget.
Skjerndump
Jeg måtte gå ut midt i filmen. Scenene var så gjenkjennbare
Mimmi Kvisvik har ledet FO i snart 11 år.
Hanna Skotheim