JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalitet øker selvmordsfaren

Ungdom som begår kriminelle handlinger har tre ganger høyere risiko for å begå selvmord enn andre i risikogrupper, viser en svensk undersøkelse.
02.11.2011
13:03
16.12.2013 17:30

mia.paulsen@lomedia.no

Forsker Emma Björkenstam ved Karolinska Institutet står for undersøkelsen. Hun forteller til det svenske fagbladet Socionomen at dødeligheten blant ungdom har minsket de siste tiårene. Men når det gjelder selvmord er det ingen nedgang.

Mange risikofaktorer

Kjente risikofaktorer for selvmord er psykisk sykdom, rusmisbruk, fosterhjemsplassering, adopsjon, opprinnelse i utlandet og om ungdom er vokst opp med aleneforeldre. Også økonomisk bistand til familien og førtidspensjon til foreldre regnes som risikofaktorer når det gjelder selvmord. Også disse risikofaktorene fantes i større grad hos ungdom som hadde begått kriminalitet.

Da forskeren kontrollerte for kjente risikofaktorer, fant hun at en gruppe hadde høyere selvmordsrisiko: De ungdommene som hadde flest dommer, hadde tre ganger høyere selvmordsrisiko enn andre i risikogrupper.

Trenger hjelp

Forskeren sier at det er flere problemer med dataene. Blant annet er det folk som begår kriminalitet uten å bli tatt for dem.

– Men poenget er at disse personene sannsynligvis har det dårlig i sin livssituasjon og bør fanges opp så tidlig som mulig. De som jobber med disse gruppene bør være klar over at de har høyere selvmordsrisiko, og hvis det hadde funnets flere veier ut av kriminaliteten, ville kanskje mange ta den sjansen, sier Emma Björkenstam.

02.11.2011
13:03
16.12.2013 17:30