Kriminalitet øker selvmordsfaren
Ungdom som begår kriminelle handlinger har tre ganger høyere risiko for å begå selvmord enn andre i risikogrupper, viser en svensk undersøkelse.
mia.paulsen@lomedia.no
Forsker Emma Björkenstam ved Karolinska Institutet står for undersøkelsen. Hun forteller til det svenske fagbladet Socionomen at dødeligheten blant ungdom har minsket de siste tiårene. Men når det gjelder selvmord er det ingen nedgang.
Mange risikofaktorer
Kjente risikofaktorer for selvmord er psykisk sykdom, rusmisbruk, fosterhjemsplassering, adopsjon, opprinnelse i utlandet og om ungdom er vokst opp med aleneforeldre. Også økonomisk bistand til familien og førtidspensjon til foreldre regnes som risikofaktorer når det gjelder selvmord. Også disse risikofaktorene fantes i større grad hos ungdom som hadde begått kriminalitet.
Da forskeren kontrollerte for kjente risikofaktorer, fant hun at en gruppe hadde høyere selvmordsrisiko: De ungdommene som hadde flest dommer, hadde tre ganger høyere selvmordsrisiko enn andre i risikogrupper.
Trenger hjelp
Forskeren sier at det er flere problemer med dataene. Blant annet er det folk som begår kriminalitet uten å bli tatt for dem.
– Men poenget er at disse personene sannsynligvis har det dårlig i sin livssituasjon og bør fanges opp så tidlig som mulig. De som jobber med disse gruppene bør være klar over at de har høyere selvmordsrisiko, og hvis det hadde funnets flere veier ut av kriminaliteten, ville kanskje mange ta den sjansen, sier Emma Björkenstam.
Siste nytt
De ansatte ved Nav Årstad er fortsatt preget etter drapet på en kollega for snart to år siden, forteller både leder og tilltisvalgt. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet i Bergen: 25 ansatte har sluttet hittil i år
Hanna Skotheim
Steile fronter i kjønnsdebatten skremmer fagfolk: – Vi er redde for å krenke
Mye lest
John Kjetil Støle mener politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir.
Erling Slyngstad-Hægeland
John Kjetil har ofte vært frustrert på barnevernet. Nå blir han sosionom for å forstå dem bedre
Vi må forstå at det er skadelig å flytte barn så ofte som fem ganger, skriver Roar Lillebostad.
Colourbox/Privat