JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnebasen letter presset

Livet i mottak er tøft. Barnebasen i Steinkjer demmer opp for tilknytningsvansker og deprimerte foreldre.
26.10.2011
12:22
14.12.2013 12:52

mia.paulsen@lomedia.no

Barnevernpedagog Siri Selvnes jobber på barnebasen ved Steinkjer mottakssenter. Hun ser hver dag at tilværelsen i mottak tar på. Mange har et tøft liv.

– Flyktningfamilier er en veldig sammensatt gruppe. Hvordan de har det, kan avhenge av mange ting: Hva som skjedde i hjemlandet, hvordan de kom seg ut, hva de måtte gjøre for å komme til Norge. Noen barn har tilknytningsproblematikk, og klarer ikke å være borte fra mor. For noen er ventetiden på mottak tung og vanskelig. Livet blir satt på vent. Enda verre blir det hvis de får avslag, sier hun.

Kompenserer

Barnebasen forsøker å kompensere for eventuelle risikofaktorer i familien, som deprimerte og frustrerte omsorgspersoner. De gir også foreldreveiledning i samarbeid med helsesøstre på mottaket. Foreldrene kan også få tilbud om støttesamtaler.

– Vi forsøker å lette situasjonen så godt vi kan, sier Siri Selvnes.

Normalitet i hverdagen

Siyena (3) har fått permanent opphold i Norge. Det har ikke moren hennes (se egen sak her). Moren har ikke penger til å sende datteren i barnehage. Men fire dager i uka får tre-åringen være på barnebasen.

Når Fontene er på besøk, leker Siyena sammen med to venninner. De lærer fort å kommunisere, selv om de har forskjellige morsmål. Siri Selvnes snakker alltid norsk til dem.

Hun forteller at barnebasen følger rutiner som minner om en barnehage. Hun tar barna med i åpen barnehage og ut å leke. Hun tipser familiene om gratisaktiviteter og har kontakt med lag og organisasjoner i nærmiljøet.

I sommer inviterte barnebasen familiene med på tur til Namsskogan familiepark. De fikk se elg, bjørn og geit og kjøre fort nedover bakke.

– Det var veldig populært, for familiene selv har ikke råd til slike aktiviteter, sier Siri Selvnes.

26.10.2011
12:22
14.12.2013 12:52