Barnebasen letter presset
Livet i mottak er tøft. Barnebasen i Steinkjer demmer opp for tilknytningsvansker og deprimerte foreldre.
mia.paulsen@lomedia.no
Barnevernpedagog Siri Selvnes jobber på barnebasen ved Steinkjer mottakssenter. Hun ser hver dag at tilværelsen i mottak tar på. Mange har et tøft liv.
– Flyktningfamilier er en veldig sammensatt gruppe. Hvordan de har det, kan avhenge av mange ting: Hva som skjedde i hjemlandet, hvordan de kom seg ut, hva de måtte gjøre for å komme til Norge. Noen barn har tilknytningsproblematikk, og klarer ikke å være borte fra mor. For noen er ventetiden på mottak tung og vanskelig. Livet blir satt på vent. Enda verre blir det hvis de får avslag, sier hun.
Kompenserer
Barnebasen forsøker å kompensere for eventuelle risikofaktorer i familien, som deprimerte og frustrerte omsorgspersoner. De gir også foreldreveiledning i samarbeid med helsesøstre på mottaket. Foreldrene kan også få tilbud om støttesamtaler.
– Vi forsøker å lette situasjonen så godt vi kan, sier Siri Selvnes.
Normalitet i hverdagen
Siyena (3) har fått permanent opphold i Norge. Det har ikke moren hennes (se egen sak her). Moren har ikke penger til å sende datteren i barnehage. Men fire dager i uka får tre-åringen være på barnebasen.
Når Fontene er på besøk, leker Siyena sammen med to venninner. De lærer fort å kommunisere, selv om de har forskjellige morsmål. Siri Selvnes snakker alltid norsk til dem.
Hun forteller at barnebasen følger rutiner som minner om en barnehage. Hun tar barna med i åpen barnehage og ut å leke. Hun tipser familiene om gratisaktiviteter og har kontakt med lag og organisasjoner i nærmiljøet.
I sommer inviterte barnebasen familiene med på tur til Namsskogan familiepark. De fikk se elg, bjørn og geit og kjøre fort nedover bakke.
– Det var veldig populært, for familiene selv har ikke råd til slike aktiviteter, sier Siri Selvnes.
Siste nytt
– Jeg ønsker å vise leserne at ting ikke bare er sort/hvitt, men at det ligger mer bak. Ikke for å unnskylde, men for å forklare hvorfor det kan gå ganske galt med enkelte, sier Anette Moe, sosionom og forfatter.
Aslak Kittelsen
Sosionom hedret for krimbok: – Jeg er opptatt av menneskesinnet og arv og miljø
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Ann Karin Swang, leder av Landsgruppen av helsesykepleiere, er bekymret for at rusreformen fratar dem virkemidler som i dag fungerer godt. En fallitterklæring fra helsesykepleierne, skriver Otto M. Stormyr og Anna-Sabina Soggiu i dette innlegget.
Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB