Barnebasen letter presset
Livet i mottak er tøft. Barnebasen i Steinkjer demmer opp for tilknytningsvansker og deprimerte foreldre.
mia.paulsen@lomedia.no
Barnevernpedagog Siri Selvnes jobber på barnebasen ved Steinkjer mottakssenter. Hun ser hver dag at tilværelsen i mottak tar på. Mange har et tøft liv.
– Flyktningfamilier er en veldig sammensatt gruppe. Hvordan de har det, kan avhenge av mange ting: Hva som skjedde i hjemlandet, hvordan de kom seg ut, hva de måtte gjøre for å komme til Norge. Noen barn har tilknytningsproblematikk, og klarer ikke å være borte fra mor. For noen er ventetiden på mottak tung og vanskelig. Livet blir satt på vent. Enda verre blir det hvis de får avslag, sier hun.
Kompenserer
Barnebasen forsøker å kompensere for eventuelle risikofaktorer i familien, som deprimerte og frustrerte omsorgspersoner. De gir også foreldreveiledning i samarbeid med helsesøstre på mottaket. Foreldrene kan også få tilbud om støttesamtaler.
– Vi forsøker å lette situasjonen så godt vi kan, sier Siri Selvnes.
Normalitet i hverdagen
Siyena (3) har fått permanent opphold i Norge. Det har ikke moren hennes (se egen sak her). Moren har ikke penger til å sende datteren i barnehage. Men fire dager i uka får tre-åringen være på barnebasen.
Når Fontene er på besøk, leker Siyena sammen med to venninner. De lærer fort å kommunisere, selv om de har forskjellige morsmål. Siri Selvnes snakker alltid norsk til dem.
Hun forteller at barnebasen følger rutiner som minner om en barnehage. Hun tar barna med i åpen barnehage og ut å leke. Hun tipser familiene om gratisaktiviteter og har kontakt med lag og organisasjoner i nærmiljøet.
I sommer inviterte barnebasen familiene med på tur til Namsskogan familiepark. De fikk se elg, bjørn og geit og kjøre fort nedover bakke.
– Det var veldig populært, for familiene selv har ikke råd til slike aktiviteter, sier Siri Selvnes.
Siste nytt
De ansatte ved Nav Årstad er fortsatt preget etter drapet på en kollega for snart to år siden, forteller både leder og tilltisvalgt. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet i Bergen: 25 ansatte har sluttet hittil i år
Hanna Skotheim
Steile fronter i kjønnsdebatten skremmer fagfolk: – Vi er redde for å krenke
Mye lest
John Kjetil Støle mener politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir.
Erling Slyngstad-Hægeland
John Kjetil har ofte vært frustrert på barnevernet. Nå blir han sosionom for å forstå dem bedre
Vi må forstå at det er skadelig å flytte barn så ofte som fem ganger, skriver Roar Lillebostad.
Colourbox/Privat