JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fattignorge slakter statsbudsjettet

Regjeringen foreslår å kutte støtten til enslige forsørgere med 3,7 prosent. – De har mistet bakkekontakten, mener styreleder Georg Rønning i Fattignorge.
06.10.2011
12:00
16.12.2013 17:14

Regjeringen foreslår å senke støtten til enslige forsørgere fra 3 948 milliarder kroner til 3 800 milliarder i statsbudsjettet for neste år. – Dette er skammelig. De som styrer og steller har aldri hatt skoene på, de vet ikke hvor de trykker, sier Rønning.

For liten økning

Han er ikke særlig imponert over at regjeringen øker folks inntektssikring ved sykdom, arbeidsavklaring og uførhet (tidligere rehabilitering, attføring og midlertidig uføre)med 3,7 prosent. Budsjettposten økes fra drøye 130 milliarder kroner til nærmere 135 milliarder kroner. – Det høres mye ut, men med en uføretrygd på 12 000 kroner i måneden monner det lite. Og jeg tviler på om det holder tritt med prisstigningen. Det viser at regjeringen ikke har forstått hvor lave ytelsen er, understreker Rønning.

Kutt i sykdomsutgifter

Det blir stille i den andre enden av telenettet når vi forteller at regjeringen forslår å redusere kompensasjonen for merutgifter ved nedsatt funksjonsevne med 3,6 prosent. En reduksjon fra drøye 9,1 milliarder kroner til 8,8 milliarder kroner.

– Nå ble jeg litt stum. Det viser regjeringens manglende bakkekontakt, sukker Rønning.

Kontantstøtte

Regjeringen foreslår å avvikle konstantstøtten for toåringene fra 1. august neste år. For barn i alderen 13 – 18 måneder blir det foreslått å øke satsen til 5 000 kroner måneden. For barn i alderen 19 – 23 måneder blir dagens sats på 3 303 kroner videreført.

Rønning innrømmer at han har satt seg lite inn i kontanstøtteordningen. – Det er jo bra at den økes for de aller minste ungene. For mange enslige forsørgere utgjør kontantstøtten et viktig bidrag i hverdagen. For dem vil kuttet i støtten fra ungene fyller to år slå hardt ut, mener Rønning.

Problematisk matmos

Rønning er enig med regjeringen i at forslaget om å øke matmomsen fra 14 prosent til 15 prosent sannsynligvis vil få liten betydning for matprisene. – Men det er dårlige signaler til de som lever på marginene. Hvis man får uventede utgifter på grunn av sykdom, sparer man inn på maten med de følgene det har på helsa, sier Rønning.

Han mener regjeringen burde ha stimulert til et sunnere kosthold ved a senke matmomsen på frukt og grønnsaker. – Jeg skjønner ikke hvorfor de gjør dette, dette må det være vanskelig å argumentere for, sier Rønning.

Dårlig signal

Han mener budsjettet er et signal om at fattigdom ikke er tema for den rødgrønne regjeringen. – Det blir ingen feiring hos oss i dag.

06.10.2011
12:00
16.12.2013 17:14