JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Erna trenger sosialpedagogene

– Valgfrihet er stikkord for den nye regjeringen. Skal den bli reell for mennesker i utsatte livssituasjoner, må regjeringen satse på vår kompetanse, fastslår FOs Ellen Galaasen på den internasjonale sosialpedagogdagen.

solfrid.rod@lomedia.no

Barnevernet og tjenestene til utviklingshemmede er hovedarbeidsarenaene for sosialpedagoger. Begge områder trenger mer kapasitet og kompetanse, påpeker Galaasen, som sitter i FOs arbeidsutvalg og leder barnevernpedagseksjonen.

En ekstra innsats

– Jeg ligger merke til at den nye regjeringen vektlegger enkeltindividets valgfrihet sterkt. Skal den bli reell for sårbare grupper, som utsatte barn og unge og personer med utviklingshemming, må det en ekstra innsats til. Jeg vil utfordre den nye regjeringen til å satse på oss, sier Galaasen.

Det er den internasjonale sosialpedagogføderasjonen AIEJI, der Galaasen er styremedlem, som har innstiftet 2. oktober som internasjonal dag for profesjonsutøvere som har sosialpedagogikk som faglig basis. I Norge er det barnevernpedagoger og vernepleiere, i Danmark heter de ganske enkelt sosialpedagoger.

Tanken er at sosialpedagoger synliggjør sin kompetanse og feirer seg selv denne dagen.

Utelatt fra samarbeidsplattformen

– Sosialpedagogers innsats for inkludering og mestring er en viktig kompetanse for velferdsstaten. Barnevernbarn og mennesker med funksjonsnedsettelser har andre utfordringer i sin hverdag enn andre. Barnevernpedagoger og vernepleiere er også viktige i det forbyggende arbeidet kommunene har ansvar for. Ressurser til dette arbeidet kommer ikke av seg selv, snarere tvert i mot. Derfor er samfunnets fokus på sosial rettferdighet og utjevning viktig, fastslår Galaasen.

Hun synes det er bekymringsfullt at samarbeidsplattformen til de fire borgerlige partiene ikke inneholder et eneste ord om oppvekst og inkludering.

– Det viser at FOs arbeid for å synliggjøre sosialpedagogenes innsats er viktig, sier barnevernpedagogen.

Verdens beste jobb

FO har i år ingen arrangementer planlagt fra sentralt hold, men Galaasen håper mange FO-ere vil bli med på AIJEs elektroniske postkortkampanje, og at avdelingene markerer dagen på ulike vis.

– Du kan sende et postkort til en annen sosialpedagog eller til en beslutningstaker som trenger å minnes om at sosialpedagoger finnes, forklarer Galaasen.

Mottoet for årets kampanje er hentet fra AIEJIs attende kongress, som gikk av stabelen i Luxemburg i vår.

Der møttes 500 sosialpedagoger fra 36 land. Budskapet derfra lød enkelt og greit: «Yes, we have the finest job in the world».