JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

= Oslos selgere vil ha nytt byråd

Partiet Rødt fikk 18,6 prosent av stemmene blant = Oslo- selgerne. Hvis de fikk bestemme ville det ha blitt nytt styre i hovedstaden.
13.09.2011
13:22
16.12.2013 16:59

Mange av = Oslos selgere har ikke legitimasjon, en del har ikke fast bopel. To ting som gjør at de ikke får brukt sine demokratiske rettigheter. Derfor satte de opp en stemmeurne i lokalet sitt nederst i Skippergata for å fortelle politikerne om hvem de vil at skal bestemme i Oslo. – De er samfunnsengasjerte og diskuterer spørsmål rundt valget og politikk generelt. Men de får ikke stemt, forteller daglig leder Camilla Svingen i = Oslo.

Miljøarbeider Even Skyrud har hatt en mistanke om at Rødt ville gjøre et godt valg. – Vi hører det når praten går i lokalene her. Hvis = Oslo selgerne hadde fått bestemme, ville det blitt store utskiftninger i styre og stell i Oslo, slår Skyrud fast.

Liberal narkotikapolitikk

43 av selgerne avga stemme. 27,9 prosent av dem stemte på Arbeiderpartiet, Partiet Rødt fikk 18,6 prosent av stemmene, FrP 16,3 prosent, Venstre 9,3 prosent, SV 4,6 prosent, De Grønne og KrF fikk 2,3 prosent hver. Hele 9,3 prosent av selgerne valgte å stemme blankt. Svingen og Skyrud mener = Oslo-selgerne har fanget opp at ungdomspartiene til FrP og Venstre er tilhengere av en mer human ruspolitikk. – Elvestuen i Venstre hadde et utspill om å gjøre et forsøk med gratis utdeling av heroin på forsommeren. Mange her ønsker et slikt tiltak velkommen, sier Skyrud.

Ikke et drømmeliv

Flere arbeidstiltak og gratis utdeling av heroin topper ønskelista når = Oslo-selgerne forteller om sine forventninger til politikerne. – Det er synd at rus ikke har vært tema i valgkampen. Det er jo et kommunalt ansvar, sier Svingen. Hun er enig med = Oslo-selgerne i at Oslopolitikerne bør gjøre forsøk med gratis utdeling av heroin. – Det er verdt å prøve som et skadereduserende tiltak. Ikke alle klarer å bli rusfrie, og folk har rett til å ha et verdig liv selv om de ruser seg, sier Svingen.

Vernepleieren mener det er mye moralisme i ruspolitikken. – Jeg har ikke møtt en rusavhengig som sier at de ønsker å leve det livet de lever.

Dyrt samarbeid

Også ved Stortingsvalget for to år siden satte = Oslo sin egen valgurne i papp. Også den gangen fikk Arbeiderpartiet flest stemmer med 23.5 prosent. SV fikk hele 19,6 prosent av stemmene. – Det koster å sitte i regjering, slår Skyrud fast.

13.09.2011
13:22
16.12.2013 16:59