Hyperaktivt barnevern sprenger budsjettet
Saksmengden eksploderer i barnevernet. Sjefen for kommunenorge etterlyser sju milliarder stillingskroner.
Saken oppsummert
eirik.dahl.viggen@lomedia.no
– Noen presenterer det som om de 400 stillingene utgjør den store forskjellen, men det gjør det altså ikke.
Det er dommen styreleder i KS, Halvdan Skard, feller over Audun Lysbakkens innsats for å øke bemanningen i det kommunale barnevernet. Pengene som barne- likestillingsministeren slo inn på statsbudsjettet for to år siden dekker bare en brøkdel av behovet, mener Skard.
Mandag møtte han Lysbakken for å skrive under en samarbeidsavtale mellom KS og departementet.
– Pengene som kom er ganske lite i forhold til de 6-7 milliarder kronene som trengs for å dekke behovet, hevder Skard.
Hendene fulle
Fontene har hentet ut tall fra kommunenes innrapportering til staten og sammenliknet bemanning og arbeidsmengde i det kommunale barnevernet:
– Fra 2007 til 2010 økte stillingene i det kommunale barnevernet med 11 prosent.
– Samtidig økte tallet på undersøkelser med hele 31 prosent
– Antall tiltak økte med 25 prosent.
Det er med andre ord et økende gap mellom bemanning og etterspørsel.
For barnevernet i kommunene har aldri jobbet så hardt som nå. De fleste kommunene gjennomførte i fjor betydelig flere undersøkelser og fattet flere vedtak om omsorgs- og hjelpetiltak enn i 2007. Samtidig har de fleste kommunene bare økt bemanningen marginalt. Flere har til og med kuttet i staben på barnevernkontoret, men fatter likevel flere vedtak enn før.
For eksempel styrket Eidsvoll kommune barnevernet sitt med en halv stilling fra 2007 til 2010. Samtidig doblet de antall undersøkelser, fra 101 til 201. Av disse ble 67 til tiltak, mot 36 tre år før.
Nedre Eiker økte i samme periode bemanningen med en og en halv stilling samtidig som antall undersøkelser spratt i været, fra 175 til 275. Hele 129 av disse munnet ut i tiltak, mot 70 tre år før.
Vestvågøy hadde samme antall stillinger. Likevel økte undersøkelsene fra 95 til 158. Vedtak om tiltak økte fra 49 til 91.
Horten kuttet staben fra 20 til 16 stillinger, men undersøkte hele 329 meldinger, nesten dobbelt så mange som i 2007. Antall vedtak om tiltak mer enn doblet seg.
Dyr tillit
– Jeg tror ikke det er verre å vokse opp nå enn før, sier Audun Lysbakken.
Han forklarer den eksplosjonsartede veksten i saker med økt tillit. Ikke minst har kontakten ut til skoler og barnehager blitt bedre. Dessuten, når folk ser at det nytter å melde, melder flere.
Ifølge ministeren skal kommunene i år få penger til å øke bemanningen med 10-12 prosent. Lysbakken tror det skal minske noe av gapet mellom bemanningen og saksmengden.
Avtalen han skrev under med KS skal øke kontakten og samarbeidet mellom det statlige og det kommunale barnevernet, dessuten mellom kommunene. Interkommunalt barnevernsamarbeid er trolig en viktig forklaring på veksten, ifølge KS.
Flere saker
TOLKER VEDTAKET: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.
Jan-Erik Østlie
Sjeføkonom om ny AFP: – LO har helt klart vedtatt en opptjeningsordning på sikt
Delegasjonsleder Marit Selfors Isaksen (nr. to f.h. foran) er stolt over delegasjonen, her på vei inn til fem lange dager på kongress.
Simen Aker Grimsrud
– En historisk kongress sett med FOs øyne
Kathrine Haugland Martinsen utenfor Folkets hus noen minutter før valgkomiteens innstilling ble klar.
Jan-Erik Østlie
Sosionom Kathrine får plass i LOs ledelse: – En historisk dag
KULTURPRISVINNEREN: Henriette Steenstrup ble hyllet av LO-kongressen.
Jan-Erik Østlie
LOs kulturpris til skuespiller Henriette Steenstrup
Leif Martin Kirknes
Kaffe, klemmer og koreografi
– Det finnes knapt ord som kan beskrive virkeligheten for palestinerne. Men det finnes ansvar, og det finnes håp i solidaritet, sier Ole Henrik Kråkene.
Jan-Erik Østlie