Til kamp mot delt by
LO i Oslo presenterte i dag 56 spørsmål som de vil stille til de politiske partiene ved valget neste år. – Vi ønsker et politisk skifte i byen i 2011 og maner til kamp mot den klassedelte byen, sier leder Roy Pedersen.
Ved å gå ut så tidlig ønsker LO i Oslo å være med på å sette den politiske dagsordenen og påvirke partiene. Et hovedpunkt for de tillitsvalgte i hovedstaden er de store forskjellene mellom øst og vest i Oslo.
– Det samme gjelder valgdeltakelse, sier Roy Pedersen som ønsker at hjemmesitterne i øst kommer seg opp av sofaen og går og stemmer ved neste korsvei.
Leksehjelp og kjernetid
På spørsmål fra LO-Aktuelt om hva som virkelig ruver for å jevne ut forskjellene, svarer Rigmor Hogstad, nestleder i Oslo, at det er begrenset hva man kan klare å oppnå gjennom en fireårsperiode. Hun henleder oppmerksomheten på utdanning:
– Det er viktig å sette inn tiltak som gjør at alle får en bra skolegang uavhengig av foreldrenes bakgrunn.
Leksehjelp og annen støtte i skolen og innføring av gratis kjernetid i barnehagen er viktige tiltak, påpekte Hogstad. LO i Oslo ser integreringen som et helhetlig spørsmål, der mye henger sammen. Det gjelder boligpolitikk og skolepolitikk. Man vil ha en gradvis overgang til gratis SFO slik at andelen brukere på østkanten øker. Slik det er nå er prosentandelen på vest omtrent det dobbelte av i øst.
Skole i nærområdet
– Barn må gis anledning til å gå i barnehage og på skole i nærområdet, heter det fra LO i Oslo.
De tenker heller nye skolegrenser enn bussing for å få en bedre balanse i skolehverdagen mellom de etnisk norske og innvandrere.
– Det hadde vært lettere å få til en god integrering hvis ikke all boligfortetting hadde skjedd i øst, sa Kjersti Barsok fra NTL, som har ledet en av de fem gruppene som har vært i sving under LO i Oslo for å utvikle fagbevegelsens politikk for byen.
Har en pris
Tiltakene koster, og på spørsmål om hvordan man vil øke inntektssiden i Oslo, svarte Roy Pedersen at de vil skattlegge eiendom med markedsverdi på over 5 millioner med to promille i første omgang. Han antar at dette kan gi en inntekt til kommunen på mellom 600 millioner og 1 milliard.
Roger Dehlin, nestleder i Fagforbundet i Oslo, minnet om at Hafslund nå drar inn 1 milliard kroner i året til kommunen. De borgerlige ville selge selskapet for noen år siden, men ble stoppet av fagbevegelsen og de rødgrønne.
Rekommunalisere
LO i Oslo ønsker å rekommunalisere søppel og renhold, og vil spørre partiene om de vil samle Ruter AS og de 19 underliggende kollektivtrafikkselskapene i ett fylkeskommunalt foretak. Det er tydelig at fagbevegelsen misliker dagens oppsplitting.
– Det vil være samfunnsmessig riktig å organisere kollektivtrafikken i et interkommunalt foretak hvor også Akershus fylkeskommune kan være medeier, heter det.
Vil mobilisere bredt
Starten for hele denne politiske valgbevegelsen i Oslo skjedde 15. mars med en oppstartkonferanse. Det ble utarbeidet et debatthefte, fem grupper ble nedsatt og i dag, 10. september, ble spørsmålene til partiene presentert på en presselunsj. Nå går prosessen videre fram til 28. mars 2011, da LO i Oslo har årsmøte, og de endelige spørsmålene til partiene skal vedtas.
LO i Oslo samler 170 fagforeninger og over 100 000 medlemmer. Foreløpig er det styrer og foreningsledere, samt enkelte medlemmer som har vært involvert i prosessen. Hensikten med å gå ut allerede ett år før valget er å få flere mobilisert. Også enkelte interesseorganisasjoner og Utdanningsforbundet har vært involvert, uten at disse tar standpunkt til politisk blokk på samme måte som LO i Oslo.
Ikke bare Oslo
Det er ikke bare Oslo som er i gang med den lange valgkampen. LO i Trondheim har holdt på med dette lenge. Fredrikstad har lagt opp et langt løp fram mot 2011 for å kaste FrP og Høyre fra maktposisjonene i byen. Flere andre byer er i startgropa.
Siste nytt
Funnene i forskningen visere at innvandrere strever med å skaffe seg arbeid, men også med å etablere varig tilknytning til arbeidslivet. De møter blant annet diskriminering, strukturelle hindringer og språkproblemer. (Illustrasjonsfoto).
Gil Ribeiro/Unsplash
Du er ikke integrert selv om du har fått en jobb, mener forsker
Hans Norman Røine har tatt initiativ til et studentseminar om døden.
Hanna Skotheim
Studenter vil lære mer om døden: – Vi har lite om det på pensum
Mye lest
Siv Myking (t.v), Sandra Bartz og Kari Hatletvedt er alle ledere og bekymrer seg for at medarbeidere skal slutte i jobben.
Anne Myklebust Odland
Ledere i Nav og barnevern frykter omsorgstrøtte medarbeidere
Funnene i forskningen visere at innvandrere strever med å skaffe seg arbeid, men også med å etablere varig tilknytning til arbeidslivet. De møter blant annet diskriminering, strukturelle hindringer og språkproblemer. (Illustrasjonsfoto).
Gil Ribeiro/Unsplash