Anbefaler fireåringer
KS vil ha fireårig barnevernutdanning.
edv@lomedia.no
KS vil øke kravene om formell kompetanse blant fagfolk i barnevernet. Dagens treårige utdanninger bør utvides til fire år, skriver kommunenes arbeidsgiverorganisasjon på hjemmesiden sin.
KS vil ha bedre praksisperioder, men ikke noe eget turnusår. Dermed går kommunene imot det Befring-utvalget foreslo i fjor. Isteden foreslår KS et fjerde fordypningsår, fortrinnsvis om forvaltningen av barnevernet.
– Dette viser at KS anerkjenner at det trengs mer kompetanse i tjenestene og dermed er på lag med innstillingen i FOs landsstyre. Men en endelig avklaring i forhold til spørsmålet om utdanningslengde får vi ikke før tidligst på FOs kongress, sier leder for FOs seksjonsråd for barnevernpedagoger, Kjetil A. Ostling.
– At KS lanserer sitt syn på dette nå, viser at mye av premissene for utdanningsdebatten som berører profesjonene våre legges på andre arenaer enn i FO. Det er derfor viktig at FO er på banen i dette spørsmålet fram mot FO-kongressen.
Delt
– Jeg synes det er bra at KS interesserer seg for kompetanse i barnevernet. Men jeg er ikke sikker på om det er den beste modellen, sier Mimmi Kvisvik, leder for FOs seksjonsråd for sosionomer.
Dagens treårige utdanning er lang nok til at sosionomer får en plattform til å jobbe i barnevernet, ifølge Kvisvik. Istedenfor et fjerde studieår bør nyutdannede få veiledning på jobb, slik at de utvikler praksis der, anbefaler Kvisvik.
FO er delt om lengden på utdanningene. Barnevernpedagogene går inn for å utvide sin utdanning til fem år .
KS imot autorisasjon
KS melder også at organisasjonen er imot autorisasjon for barnevernpedagoger. Autorisasjon «kan være med på å hindre hensiktsmessig utnytting av den samlede kompetansen», skriver KS.
– Behovet for tverrfaglige tjenester er åpenbart, men det er leit at de ser det som et hinder for autorisasjon, sier Ostling.
– De forklarer ikke sin motstand mot autorisasjon med utgangspunkt i brukernes rettssikkerhet, men knytter det til byråkratisering. Der har vi en jobb å gjøre med å være i dialog med KS.
Siste nytt
Sosialarbeider Helen Matiyos Melese leder en lokal gruppe kvinner i byen Hagere Selam en times kjøretur fra regionhovedstaden Mekele i Tigray, Etiopia.
Øystein Helmikstøl
Sosialarbeider Helen (28) kommer rett fra jobb: – Fem nye døde
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox