JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anbefaler fireåringer

KS vil ha fireårig barnevernutdanning.
11.01.2010
14:46
14.12.2013 12:44

edv@lomedia.no

KS vil øke kravene om formell kompetanse blant fagfolk i barnevernet. Dagens treårige utdanninger bør utvides til fire år, skriver kommunenes arbeidsgiverorganisasjon på hjemmesiden sin.

KS vil ha bedre praksisperioder, men ikke noe eget turnusår. Dermed går kommunene imot det Befring-utvalget foreslo i fjor. Isteden foreslår KS et fjerde fordypningsår, fortrinnsvis om forvaltningen av barnevernet.

– Dette viser at KS anerkjenner at det trengs mer kompetanse i tjenestene og dermed er på lag med innstillingen i FOs landsstyre. Men en endelig avklaring i forhold til spørsmålet om utdanningslengde får vi ikke før tidligst på FOs kongress, sier leder for FOs seksjonsråd for barnevernpedagoger, Kjetil A. Ostling.

– At KS lanserer sitt syn på dette nå, viser at mye av premissene for utdanningsdebatten som berører profesjonene våre legges på andre arenaer enn i FO. Det er derfor viktig at FO er på banen i dette spørsmålet fram mot FO-kongressen.

Delt

– Jeg synes det er bra at KS interesserer seg for kompetanse i barnevernet. Men jeg er ikke sikker på om det er den beste modellen, sier Mimmi Kvisvik, leder for FOs seksjonsråd for sosionomer.

Dagens treårige utdanning er lang nok til at sosionomer får en plattform til å jobbe i barnevernet, ifølge Kvisvik. Istedenfor et fjerde studieår bør nyutdannede få veiledning på jobb, slik at de utvikler praksis der, anbefaler Kvisvik.

FO er delt om lengden på utdanningene. Barnevernpedagogene går inn for å utvide sin utdanning til fem år .

KS imot autorisasjon

KS melder også at organisasjonen er imot autorisasjon for barnevernpedagoger. Autorisasjon «kan være med på å hindre hensiktsmessig utnytting av den samlede kompetansen», skriver KS.

– Behovet for tverrfaglige tjenester er åpenbart, men det er leit at de ser det som et hinder for autorisasjon, sier Ostling.

– De forklarer ikke sin motstand mot autorisasjon med utgangspunkt i brukernes rettssikkerhet, men knytter det til byråkratisering. Der har vi en jobb å gjøre med å være i dialog med KS.

11.01.2010
14:46
14.12.2013 12:44