Pionertiden
Hilchen Sommerschild og Einar Moe:Da barnepsykiatrien kom til Norge Beretninger ved noen som var medUniversitetsforlaget 2005
Barnepsykiatri er et ungt fagområde. I Norge vokste den fram etter andre verdenskrig, og Hilchen Sommerschild og Einar Moe var to sentrale pionerer. I denne boka beskriver de, sammen med en rekke andre kolleger, hvordan fagområdet gradvis ble bygget opp fra Nic Waals pionervirksomhet til det i dag finnes tilbud i hele landet. De trekker fram barnepsykiatriens faglige aner i Europa og USA, og beskriver en del faglige brytninger.
Boka dekker rundt regnet de tre første tiårene med barnepsykiatri i Norge, og slutter med en epilog som stiller en del spørsmål om barnepsykiatrien i framtida. Forfatterne minner oss om hvor viktig det er at barnepsykiatrien viser den nødvendige fleksibilitet i møte med skiftende behov, og at den benytter nyanserte tilnærminger. De advarer dessuten mot en for skjematisk og rigid anvendelse av kravet om at all klinisk praksis skal være evidensbasert. De peker også på helsestasjonenes viktige plass i forebygging av psykiske problemer blant barn og unge, og behovet for skikkelige bevilgninger i stedet for flere prøveprosjekter om forebygging. Dessuten ser de på sin egen innsats som informatører overfor media med et visst kritisk blikk.
Boka gjøres mer lettlest av fotografier, og den har en lang og god litteraturliste.
Mia
Siste nytt
Ine Haver forstår at ansatte i barnevernet kan kvie seg for å si meningene sine.
Eirik Dahl Viggen
#heierna-Ine Haver ble kalt eskortepike på Facebook etter innlegg om politibruk i barnevernet
Rusreformen burde skilt mellom ungdom på vei inn i rus og voksne med tung avhengighet, mener sosionom Håvard Berge.
Jacob Buckhard
– Tenk hvis vi bommer! Jeg her redd mange flere unge vil utvikle rusproblemer, sier sosionom om rusreformen
Mye lest
Styrk familiene dere møter, ikke svakeliggjør oss! Innrøm feilgrep, og be om unnskyldning når det trengs, oppfordrer en mor i dette innlegget.
Drew Hays/Unsplash
Råd fra en barnevernsmamma
Vi er i ferd med å bekjempe en pandemi. Det er all grunn til å være fornøyd om dagen. Men vi må ikke begå et nytt, kollektivt feilgrep, skriver Frøydis Helen Andersen i dette innlegget.
Privat