Latter og helse
Franciska Munck-Johansen:Latter – til helse og glede Gyldendal Akademisk 2005
”En god latter forlenger livet” var et vanlig visdomsord for en generasjon siden. Nå er visdomsordet belagt med forskning og blitt Sannhet.
Det finnes faktisk en verdensomspennende Latterbevegelse. Den har sitt utspring i India i 1995, og det finnes nå 2500 latterklubber i 17 land, inkludert Norge. Forfatteren av denne boka er faktisk sertifisert latterinstruktør.
Munck-Johansen forteller blant annet at vi i dag ler tre ganger mindre enn vi gjorde for femti år siden. Det viser en undersøkelse av en tysk psykolog. På femtitallet lo voksne mennesker mer enn 18 minutter pr. dag, mens vi i dag bare ler 6 minutter pr. dag. Mens barn ler 400 ganger i løpet at et døgn.
Forfatteren gir mange eksempler på at latter er helsebringende. Blant annet forteller hun om 56 år gamle Birthe Nielsen med slitasjegikt. Nielsen fant ut at to ganger 45 sekunders latter kunne gi henne opp til en time uten smerter. Vi får gode råd om hvordan vi kan få med latter og glede inn i hverdagen. Latterkurs er bare en av mulighetene. De fleste rådene kan følges på fritt grunnlag.
Mia
Siste nytt
Sandra Miller (f.v.), lærer Helen Graarud, Patricia Eriksen og Linn Eriksen øver på en samtale i barnevernet.
Simen Aker Grimsrud
Nytt senter skal hindre at studenter får «praksissjokk»: – Dette er unikt
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Sosionom Lene (30) vil melde seg ut av FO i amme-protest
Mye lest
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Sosionom Lene (30) vil melde seg ut av FO i amme-protest
Margrete Hovland Malterud (t.v.) er psykolog i Barne- og familieetatens psykologtjeneste akutt-og korttid og Mathilse Sanne er barnevernkonsulent ved beredskapshjemavdelingen. Begge jobber på Aline- og Frydenbergtunet i Oslo.
Hanna Skotheim