JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Psykiatri-kritisk dokumentar

I kveld viser NRK Ellen Ugelstads film om broren Torstein Ugelstad, som har levd med diagnosen schizofreni i 17 år. Dokumentaren er en kritikk av psykiatriens bruk av medisiner og tvang.
23.03.2011
09:11
16.12.2013 15:42

vibeke.liane@lomedia.no

Helst vil Torstein være fri. Selvdrevet som en indianer. Men når hans indre logikk brytes mot psykiatriens virkeligsoppfatning legges Torstein i reimer.

Fotograf Ellen Ugelstad debuterer som regissør med dokumentaren «Indian Summer – Du skal ha gode nerver for å være indianer», et portrett av broren Torstein Ugelstad.

Medisinerer bort symptomene

– Hvem definerer virkeligheten? Er det den som observerer, eller er det den som opplever symptomene som har retten til å definere dem, spør Ugelstad.

Dokumentaren er en kritikk av psykiatriens hang til å medisinere bort symptomene.

– Jeg har aldri definert min bror som schizofren, for meg er han bare min bror. Jeg opplever en forbindelse mellom Torsteins psykotiske adferd og det vi kaller virkeligheten. Torsteins indre logikk eller premisser føles ikke gale for meg. De er bare annerledes enn de ytre premissene som andre oppfatter som riktige, sier Ellen Ugelstad.

Tett på tvang

Ugelstad filmet broren over seks år, år hvor han til tross for gjentatte behandlingsopphold på Dikemark sykehus, blir stadig sykere. Vi er tett på ham når han våkner etter å ha ligget i reimer og når han er tvangsmedisinert.

– Jeg får mer angst av medisiner. Ikke mindre men mer, sier Torstein i filmen.

Mer enn diagnosen

Ellen Ugelstad viser fram andre sider av Torstein enn diagnosen. Vi er med ham når han snorkler i dønningene i havgapet, når han danser etter Bob Marleys rytmer, spiller gitar og synger egne tekster og tegner.

Moren, Henriette Ugelstad, opplever at det psykiatriske helsetibudet er oppstykket. I filmen etterlyser hun helhet og sammenheng.

– Han fikk ikke lov til å høre musikk når han ble satt i isolat, eller gjøre andre ting som han var glad i. Jeg foreslo at de skulle bruke vann som terapi. Det er mange veier som fører til ro, sier hun til Fontene.

Ble hørt

En tredjedel av de som får diagnosen schizofren blir friske, en tredjedel blir mye bedre, og en tredjedel trenger hjelp livet ut.

Fagfolkene trodde ikke at Torstein hadde positive sider.

– Synet på Torsten var preget av det som sto i journalene, sier søsteren.

Til slutt møtte familien en terapeut som lyttet til familien, og tok dem med på råd i behandlingen. Og den onde sirkelen snudde.

Torstein bor i dag i egen leilighet sammen med katta Løven.

«Indian Summer – Du skal ha gode nerver for å være indianer» kan du se på NRK2 kl. 22.30 i kveld.

23.03.2011
09:11
16.12.2013 15:42