– Bør snakke for barnevernsbarna

Arbeiderparti-politiker Tommy Skar fra Ås oppfordrer i et åpent brev Jens Stoltenberg til å snakke de tidligere barnevernbarnas sak på Arbeiderpartiets landsmøte i helga.
17.04.2009
11:51
16.12.2013 09:39

mia.paulsen@lomedia.no

Statsministeren bør oppfordre kommunene til å lage vederlagsordning til barnevernsbarn som har opplevd omsorgssvikt og overgrep, mener Skar.

70 kommuner

Ordninger er opprettet i ca. 70 kommuner, ifølge Tommy Skar. Blant disse finner vi landets seks største byer: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen og Kristiansand. Skar mener dette betyr at tidligere barnevernsbarn blir diskriminert avhengig av hvilken kommune de kommer fra. Tommy Skar refererer til en undersøkelse som viser at en del ordførere er negative til å opprette ordninger. Andre sier at de vil innføre en ordning om de får henvendelser og saker. Atter andre sier at dette er statens ansvar.

Sosial samvittighet

– Det er viktig at Arbeiderpartiet viser at det er partiet for de som trenger et parti med sosial samvittighet, skriver Skar blant annet i brevet til Stoltenberg. Han mener Arbeiderpartiet har et spesielt ansvar for å bidra til å rette opp urett som har blitt begått av det offentlige.

Både Akershus og Oppland Arbeiderparti har vedtatt oppfordringer til kommunene om å opprette slike vederlagsordninger.

Ingen planer

AP-ordfører Bjørn Iddberg fra Gjøvik forteller imidlertid at Opplands-kommunen Gjøvik ikke har noen vederlagsordning, og ikke har planer om å opprette noen. – Vi har sammen med Østre Toten, Vestre Toten, Nordre land og Søndre Land vedtatt å ikke opprette noen særskilt vederlagsordning utover statens vederlagsordning, sier han.

Vil ikke reklamere

Iddberg forteller at det ikke har vært noe påtrykk i kommunen for slike ordninger. – Dette må vurderes individuelt for de som henvender seg, men vi har ikke hatt noen saker. Å forskuttere og reklamere for dette har vi ikke hatt noe ønske om å gjøre, sier han. Gjøvik-ordføreren mener at en vederlagsordning bør være felles for alle, eventuelt at statens ordning gjøres bedre.

17.04.2009
11:51
16.12.2013 09:39