Setter dobbeltdiagnose på gata
Det er bedre samfunnsøkonomi å møte rusavhengige psykiatripasienter ute på gata enn å legge dem inn. Det mener overlege Jan Fredrik Andresen, som legger ned Tverrfaglig enhet for dobbeltdiagnose (TEDD).
eirik.dahl.viggen@lomedia.no
Helse Sør-Øst har pålagt det psykiatriske tilbudet ved Diakonhjemmet sykehus å kutte 40 millioner kroner i år. Det betyr at Tverrfaglig enhet for dobbeltdiagnose (TEDD) legges ned i mars.
De gode resultatene enheten har oppnådd for tungt rusavhengige med psykiatriske diagnoser er ikke nok til å forsvare videre drift.
– Når man, som ved TEDD, i enkelte tilfeller bruker mange måneder på å skaffe pasientene bolig, og tilstøtende tjenester melder at nå bor pasienten på TEDD, så er vi ute å kjøre i forhold til samfunnets ressursbruk på denne gruppen. Man skal ikke bo på sykehus, sier psykiater Jan Fredrik Andresen, som leder voksenpsykiatrien ved Diakonhjemmet sykehus.
Sparer millioner
– Vi må ned i kostnadsnivå, og døgndrift er dyrere enn å drive polikliniske tjenester (dagtilbud, journ anm.) og ambulante tjenester (oppsøkende tjenester og hjemmebesøk, journ. anm.), sier seksjonsoverlegen.
Med TEDD borte, sparer sykehuset Helse Sør-Øst for 12 sengeposter. Også sykehusets øvrige psykiatrienheter med sengeposter må kutte: Enheten for bo- og arbeidsrehabilitering mister sine åtte sengeposter og legges ned ved neste årsskifte. Avdelingen for alderspsykiatri mister en sengepost. Bare barne- og ungdomspsykiatrien er skjermet.
Bra, men for dyrt
TEDD har siden oppstart i 2007 vært eneste fagmiljø med spesialoppdrag å hjelpe tungt rusavhengige med psykose og alvorlige psykiatriske diagnoser. Enheten oppsto som del av opptrappingsplanen for rusfeltet. Hele 179 personer har mottatt behandling her. Mange av dem har kommet over i permanente boliger takket være tett oppfølging over tid i samarbeid med bydelene og Kirkens Bymisjon.
Ifølge en av TEDD-pasientene Fontene har snakket med, var det nettopp tryggheten og kontinuiteten det innebar å være innlagt i fire måneder som gjorde at hun lyktes med å bli rusfri og fikk stabilisert livssituasjonen nok til å skaffe seg egen bolig.
– Jeg har lyst til å skrike. Hvorfor skal det alltid gå ut over vår gruppe? Her var endelig et sted som var genialt for oss. Jeg skjønner ikke hvorfor de gidder å bruke så mye penger på å bygge opp dyre behandlingsplasser, og så vips er de borte, sier Eline Simonsen Haga.
Les hele intervjuet med henne i Fontene nummer 1.
På med uteskoene
Andresen forsikrer at Haga og alle andre med dobbeltdiagnose i bydelene Diakonhjemmet har ansvar for fortsatt skal få spesialistbehandling. Det skal skje gjennom omfordeling av de resterende sengeplassene i voksenpsykiatrien og mer robuste ambulante tjenester i samarbeid med førstelinja, ifølge seksjonsoverlegen.
– Klarer vi det, er det en vinn-vinn-situasjon, sier Andresen.
– De ansatte ved TEDD sier nedleggelsen og de varslede oppsigelsene betyr at fagmiljøet på dobbeltdiagnose nå forsvinner. Blir det like lett å nå fram til pasientene på hospits, på Plata og liknende steder?
– Færre hoder og hender gjør noe med tjenestetilbudet. Men flere av de som har vært ansatt ved TEDD vil heldigvis fortsette å jobbe i andre deler av vår virksomhet, både i de polikliniske og de ambulerende tjenestene. Det er bare en bra ting at spesialisthelsetjenesten får på seg uteskoene.
Etablert 2007 under opptrappingsplanen for rusfeltet
Underlaget Diakonhjemmet sykehus i Oslo
Eneste spesialenhet dedikert rus- og psykiatripasienter i Oslo
Har behandlet 179 pasienter
Legges ned 2012
Flere saker
Else Kåss Furuseth er en av kjendisene som blir intervjuet i serien A-laget.
Monster
Kan suksesserien A-laget endre folks holdninger?
Marius Ruud startet Gamingkontakten da han var student.
Hanna Skotheim
– Kjemperart at dataspill ikke brukes mer av dem som jobber med barn og unge
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
Etablert 2007 under opptrappingsplanen for rusfeltet
Underlaget Diakonhjemmet sykehus i Oslo
Eneste spesialenhet dedikert rus- og psykiatripasienter i Oslo
Har behandlet 179 pasienter
Legges ned 2012