Mange unge har aldri lært å mislykkes, mener psykolog Line Marie Warholm.
Ellen J. Jarli
Psykisk helse
Unge venter på at voksne skal fikse problemene, mener psykolog
Line Marie Warholm mener vi må tåle å ikke mestre alt.
hanna@lomedia.no
Det er enklere for den yngre generasjonen å tenke at det er deres rettighet å bli hjemme hvis de har det vanskelig en dag. Det mener psykologspesialist og psykoanalytiker Line Marie Warholm.
Årsaken? Vi er blitt mer opptatt av oss selv enn samfunnet rundt oss.
– De unge tenker ikke nødvendigvis på hva de kan bidra med for å dra lasset sammen. I stedet tenker de «whats in it for me», sier Waholm.
Denne individualistiske tankegangen, eller egoismen om du vil, tror psykologen er en av årsakene til at mange unge sliter psykisk i dag.
{q}
Forhindrer ubehag
Warholm mener også at de voksne som har oppdratt den generasjonen må stå til ansvar.
– Vi har ikke lært dem å prioritere, og vi har ikke lært dem å håndtere realiteten. Nemlig at man ikke kan mestre alt hele tiden. I stedet har vi beskyttet dem, slik at de aldri opplever å ikke strekke til, sier Warholm.
Hun har tidligere skrevet bøker om barn, ungdom og foreldre og mener oppveksten har noe å si for hvor robust man blir i arbeidslivet.
De siste tiårene har Warholm sett en trend i barneoppdragelse som dreier seg om å forhindre at barn opplever noe ubehagelig.
{z}
Blir syke av kravene
Høy psykisk arbeidsbelastning kan være en årsak til at flere sliter psykisk. Det viser tall fra STAMI.
Enkelte belastende hendelser på jobb kan også være en årsak. Hvordan du har det på privaten, kan også spille inn.
høy psykisk arbeidsbelastning kan være en årsak til at flere sliter psykisk. Enkelte belastende hendelser på jobb kan også være en årsak. Hvordan du har det på privaten, kan også spille inn.
Warholm tror ikke unge arbeidstakere nødvendigvis blir syke av jobben, men av alle som stiller krav til dem.
Hun mener det henger sammen med barns oppvekst.
Mange foreldre tilrettelegger for at barna deres skal kunne gå på alle fritidsaktivitetene de vil.De ber kanskje læreren om å tilpasse innlevering av oppgaver fordi hverdagen til barnet deres er så travel.
De kan også legge til rette for at barna ikke trenger å gjøre noe hjemme. Oppvaskmaskinen skal de for all del ikke rydde ut av.
Når barn ikke får trening i gjøre noe selv og mangler erfaring med at det går greit å mislykkes og ikke mestre alt, så kan det bli vanskelig som ny i arbeidslivet, mener Warholm.
– Vi ønsker at mennesker skal lære om egne følelser og lære seg å regulere dem, selv om det kan være tunge tak. I stedet har vi har oppdratt en generasjon som tenker at det kommer en voksen inn og fikser ting.
Les mer: Da Ieva fortalte sjefen at hun slet, var det allerede for sent
Sykeliggjør normale følelser
Warholm mener ikke at unge må prøve hardere. Og det er heller ikke sikkert at det bare er å «stramme opp» de unge, sier hun.
I boka «Foreldrerevolusjonen» skriver Warholm at vi ikke må undervurdere hvor voldsomt livet er. Og at vi må snakke mer om det.
Samtidig opplever hun at vi i dag sykeliggjør helt normale følelser.
Hun mener vi kan gå på jobb selv om vi sliter psykisk og slår heller et slag for å se mer på hvordan arbeidslivet fungerer.
– Ledere må tenke seg om og ta kloke valg. Når skal de tilpasse og når skal de si at «sånn er det å være i jobb».
To ulike grupper
Hun mener det finnes to grupper som det er viktig å skille mellom.
Du har den gruppen som tar seg noen sykedager fordi de synes sjefen er dum, de er slitne eller har det litt tøft.
– De må gjerne ta seg den tiden, men da må de ta ferie eller ulønnet permisjon. Hvis ikke bruker de av fellesskapets goder.
Og så har du den gruppen som er utbrente. Psykologen tror ikke folk forstår hvor lang tid det kan ta å komme seg tilbake fra det.
– Noen tenker at utbrente ikke skal sykmeldes hundre prosent, at de bør jobbe litt. Ved noen tilstander er det en god strategi. Men når man er utbrent, kan også det å jobbe litt være som å la et sår nesten gro igjen, for så å rive skorpen av og begynne på nytt.
{z}
Generasjonen gjør et opprør
Warholm synes det er skummelt å uttale seg i saker som dette fordi det kommer helt an på hvilke personer man sikter til.
Det kan handle om unge i 20-årene som går inn i et komplekst arbeidsliv og synes det er utfordrende.
Men det kan også handle om dem som går inn i arbeidslivet og tenker at de ikke kan starte klokka åtte fordi det er for tidlig.
Derfor er hun opptatt av at det går an å ha to tanker i hodet samtidig.
Hun legger for eksempel ikke skjul på at det er mange arbeidplasser som er hardt presset. Samtidig er det da mange i den yngre generasjonen som kanskje heller ser seg om etter andre jobber.
– Denne generasjonen gjør også et opprør mot noe det er bra å gjøre opprør mot.
Hun synes det er positivt at flere tenker at de ikke skal bruke hele sitt voksne liv på jobb, men at de også skal ha et godt liv ved siden av.
– Men da må de også godta at de kanskje tjener mindre penger enn de ellers ville gjort. Eller at de kanskje ikke får så mye ansvar. Så det kommer også med en pris.
{t}