Vold og trusler gjør kvinner sykest
Muskel- og skjelettplager og psykiske plager slår ut helse- og sosialarbeiderne.
UTSATT: Sosial- og helsearbeidere er blant de mest utsatte for vold og trusler på jobben, og dermed for høyt sykefravær. Politi og redningsmannskap rykket ut etter skyteepisoden ved Nav Gamle Oslo i 2012.
Eirik Dahl Viggen
Saken oppsummert
edv@lomedia.no
Vold og trusler om vold er en voksende risikofaktor i arbeidslivet. Det rammer særlig kvinner, skriver Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).
Studien anbefaler arbeidsplassene å fokusere på økt beskyttelse mot vold og trusler, skal de få ned fraværet.
FO-ere utsatt
Sosionomer, vernepleiere, helse og omsorgsarbeidere og sykepleiere er særlig utsatt, ifølge studien som ble publisert i BMC Public Health 29. september. Ansatte i alderen 25-34 år var mer utsatt enn andre. Det same gjaldt ansatte med nedsatt funksjonevne og røykere.
Forskerne fulgte over et års tid 186 personer med høyt sykefravær definert som minst 21 dager i året. Etter å ha justert for andre påvirkninger (alder, utdannning, livsstil) fant de at vold og trusler gir gjennomgående størst risiko for langstidsfraværet.
Kvinner og kommunal
Blant kvinner ansatt på Nav er sykefraværet 6,9 prosent, sammenliknet med 3,9 prosent for menn. (Legemeldt sykefravær 2. kvartal 2005-2014, ifølge nav.no)
Kommunale helse- og sosialtjenester melder sykefravær på 9,5 prosent (2. kvartal 2014, ssb.no). Tallene er noe lavere for statlige og private helse- og sosialtjenester (hhv. 7,4 og 8,2 prosent)
Muskel og skjelett
Vold og trusler om vold utløser ikke bare psykiske plager, ifølge STAMI, men også muskel- og skjelettplager. Det er tilstander det kan ta lang tid å komme ut av.
Flere saker
Hanna Skotheim
– Jeg vet mye om hva som fungerer og ikke fungerer i velferdsstaten
Barnevernsarbeidere i Østfold øver på scenarioer for å bli bedre i yrket. Camilla Galstad spiller rusa mor.
Anne M. Odland
Camilla spiller rusa mor: – Rollespill gjør oss bedre
Da Bredtveit høysikkerhetsavdeling ble stengt, flyttet 30 kvinner hit til Ullersmo fengsel.
Gorm Kallestad/NTB
Flere slår alarm om kvinner i fengsel: – Vi er understimulerte og nedprioriterte
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin