JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Høgskolelektor Kjersti Grosvold Maudal ved VID Vitenskapelige Høgskole var blant dem som hadde et innlegg under den internasjonale sosialarbeiderdagen tirsdag.

Høgskolelektor Kjersti Grosvold Maudal ved VID Vitenskapelige Høgskole var blant dem som hadde et innlegg under den internasjonale sosialarbeiderdagen tirsdag.

Hanna Skotheim

Sosialarbeiderdagen 2022:

Vi kan ikke bare snakke med barn og unge om traumer etter vold og overgrep. Vi må også kunne snakke med dem om økosorg og klimatraumer, oppfordrer sosionom

Tirsdag er årets internasjonale sosialarbeiderdag. I hovedstaden ble dagen markert med en oppfordring til sosialarbeidere om at de må vite hva de kan gjøre for å redde jorda.
15.03.2022
16:34
17.03.2022 14:00

hanna@lomedia.no

– Vi kan ikke sikre gode levekår og livskvalitet hvis vi fortsetter å ødelegge jorda vår slik vi gjør.

Det var klar tale fra Kjersti Grosvold Maudal under årets markering av den internasjonale sosialarbeiderdagen ved OsloMet. Hun er sosionom og høyskolelektor på fakultetet for sosialfag ved VID vitenskapelige høgskole i Oslo. Hun bor til vanlig på Svalbard, men denne dagen har hun tatt turen ned til hovedstaden for å snakke om det vi alle merker at er i ferd med å bli en uhyggelig stor del av livene våres, nemlig klimaendringene. Men også om hvorfor klima og bærekraft er et tema sosialarbeidere må forholde seg til i arbeidshverdagen.

– Klimaendringene er skapt av de som har mest. Når konsekvensene av det gjør at de som har minst får det enda dårligere, må vi som skal hjelpe denne gruppa gjøre noe. Vi må forebygge at de kommer så skjevt ut i utgangspunktet, sier Maudal til Fontene.

Kjersti Grosvold Maudal ved Vid Vitenskapelige Høgskole.

Kjersti Grosvold Maudal ved Vid Vitenskapelige Høgskole.

Hanna Skotheim

For å forebygge, mener Maudal at sosialarbeidere også må forholde seg til det klimapolitiske i tillegg til det sosialpolitiske.

– Vi må tenke på sosiale problemer i en utvidet forstand hvor også naturen og klimaendringene er en del av den helhetlige forståelsen av mennesket., sier sosionomen og kommer med et eksempel:

– Vi blir opplært til å snakke med barn og unge om traumer etter vold og overgrep eller utenforskap og omsorgssvikt. Vi må også kunne snakke med dem om økosorg og klimatraumer. Det må bli en del av vår naturlige kunnskapsbase å involvere naturen som en del av mennesket. 

Mer fra sosialarbeiderdagen: Les om årets vinner av sosialarbeiderprisen

Avhengige av hverandre

På årets internasjonale sosialarbeiderdag var hovedtemaet Ubuntu, solidaritet og nettopp bærekraft. Ubuntu er et afrikansk begrep som viser til behovet for solidaritet på alle samfunnsnivåer, både ved lokale samfunnslag, i samfunnet generelt og globalt.

Det var Nina Tanggaard Lomeland, sosionom og tidligere leder av organisasjonen Ubuntu, som startet dagen med å snakke om Ubuntu.

Det var Nina Tanggaard Lomeland, sosionom og tidligere leder av organisasjonen Ubuntu, som startet dagen med å snakke om Ubuntu.

Hanna Skotheim

Maudal mener vi er helt avhengige av at løsningene vi velger framover må være bærekraftige hvis vi alle skal fortsette å leve sammen på jorda. Det var også det Joachim Nybakke, nestlederen i FOs fylkesavdeling i Oslo, innledet med da han åpnet ballet under markeringen:

– Som mennesker er vi avhengig av hverandre – og å ta vare på hverandre. Vi må fortsette å jobbe for å styrke fellesskapet til det beste for alle – på en bærekraftig måte.

Joachim Nybakke er nestleder i FOs fylkesavdeling i Oslo.

Joachim Nybakke er nestleder i FOs fylkesavdeling i Oslo.

Hanna Skotheim

Selv om Nybakke la vekt på at vi endelig er på vei ut av en pandemi hvor sosialarbeidere har spilt en viktig rolle, var det ikke til å unngå å nevne det som nå preger alles liv: Krigen i Ukraina.

– Vi er på vei inn i en situasjon i Ukraina, Europa og verden som vi i dag ikke kan forutse alle konsekvensene av. Men det vi med sikkerhet vet er at Russlands krigshandlinger vil få enorme følger for lang tid framover. Og vi vet at sosialarbeidere over hele verden, også her hjemme, vil spille en helt avgjørende rolle for mange menneskers liv i tiden framover.

Grønt sosialt arbeid

Og så Kjersti Grosvold Maudal nevnte situasjonen i Ukraina:

– Når vi skal legge til rette for bærekraftig utvikling og gode levekår, må vi også snakke om krigen i Ukraina. Krig setter utvikling i revers og får konsekvenser langt utover de landene som er involvert.  

Hanna Skotheim

Et av de langsiktige utfordringene mener Maudal er at matproduksjonen i Ukraina rammes og at hovedimportørene er fattige land. Krigen fører til økte matpriser, noe som kan føre til sult i de landene der økonomien er dårlig. I tillegg blir energiforsyningen dyrere og mange blir drevet på flukt.

Maudal understreket til de oppmøtte hvor viktig det er at dagens sosialarbeidere både vet hvordan samfunnet og miljøet påvirker mennesker og hva de kan gjøre for at det ikke skal ødelegges.

– Det er dette som er grønt sosialt arbeid: Kunnskap om hvordan mennesket påvirker miljøet og klimaet og hvordan klimaendringene påvirker mennesket.

15.03.2022
16:34
17.03.2022 14:00