Koronakrisen:
Vernepleier Sara: – Hvis jobben vi gjør er så viktig, hvorfor lønnes vi ikke deretter?
Vernepleier Sara Karine Vang håper jobben hun og så mange andre gjør under koronakrisen vil bli belønnet med noe annet enn bare applaus.
Sara Karine Vang (23) synes det er hyggelig med all rosen helse- og sosialarbeidere får under koronakrisen, men hun håper ikke samfunnet glemmer all innsatsen når alt dette er over.
Hanna Skotheim
Saken oppsummert
hanna@lomedia.no
– I krisetid trenger vi helsepersonell mer enn handelsmeglere, barnevernspedagoger mer enn børsspekulanter og sosionomer i Nav mer enn skipsredere. Folk sier hele tiden at jobben vi som helse- og sosialarbeidere gjør er viktig. Da er det veldig rart at vi ikke skal kunne lønnes deretter, sier vernepleier Sara Karine Vang (23).
Fontene tok en prat med vernepleieren etter at hun skrev innlegget «Klapping og likes betaler ikke husleia» i VG. Hun ber om at de som applauderer helse- og sosialarbeidere under koronakrisen, også støtter dem under lønnsforhandlingene.
Tror du koronapandemien vil resultere i bedre lønn for de yrkesgruppene som i dag regnes som samfunnskritiske?
– Nei, ikke av seg selv. Derfor er det viktig at vi som har disse samfunnskritiske jobbene, minner resten av samfunnet på hvor viktige vi er, og at vi ikke kan betales med applaus. Selv om vi jobber med sårbare grupper med økt smitterisiko og har begrenset tilgang på smittevernutstyr, kan vi ikke slutte å gi tjenester av den grunn.
På hvilken måte kan koronakrisen påvirke de yrkene som nå regnes som samfunnskritiske?
– Nei, vi jobber jo lengre dager da. Det er vanskelig å si. Jeg håper at folk ser viktigheten av disse yrkene og at vi dermed får økt status selv når krisen er over.
Det snakkes hele tiden om at alle må bidra i dugnaden. Kan det ikke da virke egoistisk å skulle be om høyere lønn når økonomien i Norge står i stampe?
– Kvinner blir alltid kritisert når vi krever høyere lønn. Det ser vi hvert år på kvinnedagen. Jeg ber ikke om lønnsøkning nå. Jeg ber om at de som applauderer innsatsen vår og støtter oss nå, også støtter oss senere.
Hva synes du om at lønnsforhandlingene er utsatt og at man eventuelt ikke får gjort noe med lønnsgapet før til høsten?
– Det skulle bare mangle. Vi har bedre og viktigere ting å holde på med. Det er også utrolig dårlig smittevern å presse forhandlingsdelegasjoner inn på lukkede møterom i dagevis.
Det beste rådet noen har gitt deg?
– Min tante pleide å si: «Ingen er vanskelige, de har det vanskelig».
Hva spiser du helst til lunsj?
– Brødskive med skinke, spinat og egg med smeltet ost på toppen.
Hva er den viktigste avgjørelsen du har tatt i livet?
– For noen år tilbake ble jeg fortalt av en lege at jeg ikke kunne jobbe eller ta utdanning. Jeg valgte å ikke høre på henne. Det har ført til at jeg nå har en spennende jobb og en fin hverdag.
Navn: Sara Karine Vang (23)
Yrke: Vernepleier
Aktuell: Skrev et debattinnlegg i VG og ba folk huske den jobben helse- og sosialarbeidere gjør under koronakrisen når lønnsforhandlingene starter til høsten.
Flere saker
TOLKER VEDTAKET: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.
Jan-Erik Østlie
Sjeføkonom om ny AFP: – LO har helt klart vedtatt en opptjeningsordning på sikt
Delegasjonsleder Marit Selfors Isaksen (nr. to f.h. foran) er stolt over delegasjonen, her på vei inn til fem lange dager på kongress.
Simen Aker Grimsrud
– En historisk kongress sett med FOs øyne
Kathrine Haugland Martinsen utenfor Folkets hus noen minutter før valgkomiteens innstilling ble klar.
Jan-Erik Østlie
Sosionom Kathrine får plass i LOs ledelse: – En historisk dag
KULTURPRISVINNEREN: Henriette Steenstrup ble hyllet av LO-kongressen.
Jan-Erik Østlie
LOs kulturpris til skuespiller Henriette Steenstrup
Leif Martin Kirknes
Kaffe, klemmer og koreografi
– Det finnes knapt ord som kan beskrive virkeligheten for palestinerne. Men det finnes ansvar, og det finnes håp i solidaritet, sier Ole Henrik Kråkene.
Jan-Erik Østlie
FO-topp vil ha med LO på boikott av Israel
Navn: Sara Karine Vang (23)
Yrke: Vernepleier
Aktuell: Skrev et debattinnlegg i VG og ba folk huske den jobben helse- og sosialarbeidere gjør under koronakrisen når lønnsforhandlingene starter til høsten.