PENSJONSKAMP: De streikende ved sykehusene ble stoppet av tvungen lønnsnemnd, men vant fram med kravet sitt i Rikslønnsnemnda.
Ola Tømmerås
Sykehusansatte streiket for pensjon fra første krone. Nå har de vunnet fram med kravet i Rikslønnsnemnda
Vårens streik i sykehusene har endt med seier for de ansatte. Grensa på 20 prosent stilling for opptjening av pensjon fjernes.
anders@lomedia.no
Rikslønnsnemnda har behandlet lønnsoppgjøret for de LO- og YS-organiserte i sykehusene som streiket i vår. Streiken ble avsluttet ved tvungen lønnsnemnd, og dermed blir konflikten avgjort i Rikslønnsnemnda.
Det store stridspunktet var grensa for pensjonsopptjening.
Ansatte med stillingsprosent under 20 fikk ikke opptjening i pensjonsordningen. Dette har Rikslønnsnemnda nå opphevet.
Historisk kjennelse
LO Stat ledet forhandlingene for medlemmene i Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), Creo og EL og IT Forbundet. LO Stat-nestleder Lise Olsen og forhandlingsleder Øystein Gudbrands mener dette er en historisk avgjørelse.
– Jeg er gledelig overrasket over kjennelsen. Samtidig var det et velbegrunnet krav. Det er en stor seier for oss, og vi må takke alle som har stått på og streika. De har gjort en flott jobb, sier Gudbrands.
Lise Olsen karakteriserer kjennelsen slik:
– Dette er en modig og fremtidsretta avgjørelse av nemnda, sier hun.
De poengterer at de som var rammet av denne 20-prosentgrensa var kvinner og lavtlønte.
– Nå får også disse pensjon, konstaterer Gudbrands fornøyd.
FO: – Bedre enn vi våget å tro
– Dette er veldig bra. Resultatet i nemnda er bedre enn vi hadde våget å tro på forhånd. Ikke minst at vi fikk rettet opp den store uretten det har vært at minst 4 000 ansatte med stillingsprosenter under 20 prosent ikke hadde pensjonsopptjening. Det får de nå. Mange er unge kvinner, og det vil bety mye for dem at de tjener opp pensjon for alt de jobber. For den enkelte betyr dette en bedre alderspensjon, men ikke minst også sikring ved uførhet og dødsfall, sier nestleder i FO, Marianne Solberg.
«Potensielt stort tap»
Rikslønnsnemnda delte seg i et flertall på tre og mindretall på to. Flertallet, som bestod av Erling Barth, Gøril Bjerkan og Lise Olsen, vurderer kravet om pensjon slik:
– Tapet for den enkelte som innehar en stilling under 20%-grensen, er potensielt stort. En oppheving av minstegrensen er videre konsistent med utviklingen i trygdesystemet generelt, med en fjerning av besteårsregelen i folketrygden og økt vekt på opptjening gjennom livsløpet.
Nemnda skriver også at de økonomiske kostnadene ved oppheving av grensa er små: mellom 0,06 og 0,013 prosent av lønnsmassen.
Mindretallet bestod av Liv Synnøve Taraldsrud og Stein Gjerding.
Lønnstillegget for oppgjøret ble satt til 3,2 prosent, som er i tråd med frontfagsrammen.
Siste nytt
Ana Rădulescu vil helst klemme alle sosialarbeidere over hele verden og takke dem for alle støtte under krigen.
Hanna Skotheim
Lederen for europeiske sosialarbeidere: Krigen har gjort det tydelig hvor viktig sosialt arbeid er
Statsråd Kjersti Toppe (t.v.) lover at rapporten fra Marit Skivenes og de andre ekspertene ikke skal havne i en skuff, men leses grundig.
Hanna Skotheim
Her får Toppe 118 forslag til bedre rettssikkerhet i barnevernet
Mye lest
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Kulturkompetanse handler om å møte andre mennesker med åpenhet og interesse. Alle familier trenger å bli møtt med slik interesse, uavhengig av om de heter Olsen eller Chattarjee, skriver Eivind Meland og Bjørn Spord Thomassen i dette innlegget.
Skjerndump