JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehusansatte klare til å streike for pensjon

Pensjon fra første krone, uavhengig av stillingsbrøk, krever LO og YS. Om meklingen ikke fører fram, kan det bli sykehusstreik onsdag morgen.
– Nå vi sitter i mekling, er målet alltid å komme til enighet. Men det er ikke noen tvil om at pensjonskravet sitter dypt, sier Marianne Solberg, nestleder i FO.

– Nå vi sitter i mekling, er målet alltid å komme til enighet. Men det er ikke noen tvil om at pensjonskravet sitter dypt, sier Marianne Solberg, nestleder i FO.

Eirik Dahl Viggen

solfrid.rod@lomedia.no

LO, YS og arbeidsgiverforeningen Spekter sitter nå hos Riksmekleren. Fristen for å komme til enighet er midnatt tirsdag. Dersom meklingen ikke fører fram, rammes Sykehuset Østfold, Sykehuset Sørlandet, St. Olavs hospital og Helse Bergen av streik onsdag morgen.

Vil fjerne kravet om 20 prosent stilling

Nestleder Marianne Solberg er FOs representant i LOs delegasjon. Hun sier til Fontene at målet med mekling alltid er enighet, men at pensjon er en nøtt i dette oppgjøret.

I dag må du som ansatt i et helseforetak ha minst 20 prosent stilling for at lønna skal tas med når pensjonen beregnes. Det vil LO og YS ha slutt på. Begge sammenslutningene sier i pressemeldinger at pensjon fra første krone er et ufravikelig krav.

Rammer kvinner

Solberg peker på at dagens ordning særlig rammer kvinner, som ofte har små brøkstillinger og lav lønn.

– Våre medlemmer er ikke de mest berørte. De fleste av FO-erne som jobber deltid har mer enn 20 prosent stilling. Men dette handler om å se på hele arbeidslivet. Og så handler det om å se på livsløpsinntekten. Vi krever at alt du tjener teller med, også det du tjente som student og i perioder med liten stillingsbrøk, sier Solberg.

FO mener sykehusdirektørene må ta bedre vare på sine ansatte. De må se at dette dreier seg om småpenger for dem, men betyr svært mye for de ansatte det gjelder, skriver forbundet på sin nettside.

Truer ikke liv og helse

LO tar ut 303 medlemmer i første streikeuttak. Blant disse er 16 FO-medlemmer på Oslo universitetssykehus og fem på St. Olavs Hospital. De resterende 282 LO-medlemmene er organisert i Fagforbundet.

En eventuell streik vil ikke sette liv og helse i fare, ifølge forbundene. Om arbeidsgiverne lokalt mener det motsatte, vil forbundene innvilge dispensasjon.

Pensjon var nøtta også i meklingen for de statsansatte. Der ble partene enige etter mekling mer enn et halvt døgn på overtid. Les om det her: – Glad for at vi sikret pensjon og likelønnsprofil i staten

Les også:

Sherry redder verden med mat

Nav-ansatte Else og Mariadelle får trusler om natta og skjelles ut på jobben