Sjekk hvordan din kommune ligger an: I 2031 kommer masterkravet i barnevernet
I noen kommuner mangler flere enn 80 prosent av de ansatte den rette kompetansen, viser ferske tall.
Fontene/Wikimedia
simen@lomedia.no
Det er fortsatt sju år til kravet om mastergrad i barnevernet trer i kraft: I 2031 må ledere og saksbehandlere i barnevernet ha mastergrad.
Flere barnevernstjenester er godt i rute med å videreutdanne sine ansatte som mangler mastergrad.
I Dalane barnevernstjeneste står de ansatte i kø for å ta master. Det gir nemlig et lønnshopp på 100.000 kroner.
Hvordan ligger resten av Norges kommuner an? Vil de klare å oppfylle kravet om sju år?
Å ta en mastergrad er ikke den eneste veien til å oppfylle kompetansekravet. Les om det i faktaboksen.
Sjekk din kommune
For første gang har norske kommuner rapportert inn hvor stor andel av de ansatte som oppfyller kravet. Tallene ble rapportert inn til SSB i 2023.
Det er stort sprik mellom kommunene. I noen kommuner oppfyller svært mange eller alle ansatte kravet allerede. Andre steder mangler over 80 prosent av de ansatte mastergrad eller videreutdanning.
I tabellen under kan du sjekke din kommune:
Blant kommunene som har innrapportert tall, finnes det totalt 6189 årsverk. Av disse oppfyller 2958 årsverk kompetansekravene. Det vil si at 47,8 prosent av årsverkene oppfylte kravene i 2023, åtte år før kravene trer i kraft.
Helt på bunnen av lista finner vi Kristiansand kommune. Ifølge SSB-tallene er det kun 8,2 prosent av de ansatte som oppfyller kompetansekravet i barnevernet.
Ifølge barnevernsleder Monica Brunner skyldes det en innrapporteringsfeil fra kommunen.
Monica Brunne, barnvernsleder i Kristiansand.
Privat
Kristiansand inngår i et interkommunalt samarbeid med to nabokommuner. Til sammen har de 220 ansatte. Ifølge Brunner er det 32 som i dag oppfyller kravet.
Det vil si at 14,5 prosent oppfyller kravet.
– Kommer dere i mål til 2031?
– Vi ser at de nye vi ansetter oftere har masterutdanning, og jeg tror vi skal komme noenlunde i mål, sier Brunner.
Hun opplever at det er vanskelig å finne penger til å sende ansatte på videreutdanning, uten at det går utover driften av tjenesten.
– Jeg undrer meg over at staten ga noe tilskudd i starten, men at vi ikke har fått noe i fjor eller i år. Det er veldig ønskelig å se planen for kompetanseløftet, sier Brunner.
LES OGSÅ: – Vi får ikke tak i folk med mastergrad
Bufdir følger med
Ifølge Agnete Kjerschow i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) stemmer det ikke at tilskuddene er kuttet.
Hun skriver i en e-post at Bufdirs tilskuddsordning til barnevernsfaglig videreutdanning i år har en bevilgning på 29,2 millioner kroner.
Kjerschow som er fungerende avdelingsdirektør for kompetanse og implementering i Bufdir, skriver videre at det fortsatt er tid for kommuner som henger etter å sette inn et krafttak for å nå kravet i 2031.
Agnete Kjerschow, fungerende avdelingsleder i Bufdir.
Bufdir
Hun mener det er positivt at mange kommuner ligger godt an.
Kjerschow forteller at Bufdir har lagt til rette for at flere kommuner skal videreutdanne sine ansatte, blant annet med 300 gratis studieplasser på relevante videreutdanninger årlig.
«Bufdirs videreutdanninger og den tilhørende tilskuddsordningen som skal dekke utgifter til videreutdanning, er rettet inn mot å prioritere ansatte som i dag ikke oppfyller kompetansekravet», skriver hun.
Vurderer tiltak
På spørsmål om kommunene er i rute, svarer avdelingsdirektøren at mange kommuner prioriterer arbeidet med videreutdanning høyt, men at noen kommuner kan ha nytte av veiledning.
– Er det realistisk å tro at alle kommuner vil oppfylle kravene i 2031?
«Bufdir følger tett med på utviklingen og vil vurdere å iverksette tiltak dersom vi ser behov for det», svarer Kjerschow på e-post.
Slik oppfyller du masterkravet
Fra 1. januar 2031 må saksbehandlere og ledere i barneverntjenestene ha barnevernfaglig mastergrad eller annen relevant utdanning på tilsvarende nivå.
Ansatte som har en relevant bachelorutdanning og som innen 1. januar 2031 kan dokumentere minst fire års arbeidserfaring fra barnevernet, og som har gjennomført en barnevernsfaglig eller annen relevant videreutdanning med minst 30 studiepoeng, vil også oppfylle kravet.
Kilde: Lovdata
Flere saker
– Noe må gjøres for at vi kan bruke mer av varig lønnstilskudd. Mange flere uføre kunne vært i jobb da. Nå er de på full uføretrygd i stedet, sier Silje Haraldsen, teamleder og Nav-veileder hos Nav Ringsaker.
Nav Ringsaker, Hanna Skotheim
Silje i Nav jubler: Nå kan flere uføre få hjelp til å komme seg i jobb
29 pasienter er i rusbehandling på Renåvangen. De siste ble tatt inn til 12 måneders behandling i august. Ingen vet hva som skjer med dem når dørene stenger 1. januar.
Privat
Renåvangen legges ned etter 37 år med rusbehandling: – Vi har ingen gode svar til pasientene
Øivin Christiansen, forsker ved RKBU Vest, NORCE i Bergen og barnevernsleder i Sola, Kjersti Sandanger.
Privat
Færre barn får hjelp fra barnevernet
Skjalg Bøhmer Vold
FO advarer mot å fjerne masterkravet – frykter at det går utover lønna
Arbeids - og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) legger fram melding om arbeidsmarkedspolitikken.
Kasper Holgersen
Dette er regjeringas plan for å få flere i jobb. Slik er reaksjonene
Turen består av fire etapper med tre overnattinger.
Privat
Sosialarbeidere går i fjellet for å samle inn penger
Slik oppfyller du masterkravet
Fra 1. januar 2031 må saksbehandlere og ledere i barneverntjenestene ha barnevernfaglig mastergrad eller annen relevant utdanning på tilsvarende nivå.
Ansatte som har en relevant bachelorutdanning og som innen 1. januar 2031 kan dokumentere minst fire års arbeidserfaring fra barnevernet, og som har gjennomført en barnevernsfaglig eller annen relevant videreutdanning med minst 30 studiepoeng, vil også oppfylle kravet.
Kilde: Lovdata