Psykisk helse barn og unge
Professor: – Gjenåpning er den beste medisinen for tapt ungdomstid
Ole Jacob Madsen mener det er en balanse mellom å ta barn og unges utfordringer på alvor og å bli overbekymret.
Professor Ole Jacbob Masen mener vi bør forvente at en del av de negative opplevelsene vil forsvinne når samfunnet går tilbake til normalen.
Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB
hanna.skotheim@lomedia.no
Hvor bekymra bør vi egentlig være for barn og unges psykiske helse, spør Ole Jacob Madsen, professor i kultur- og samfunnspsykologi på Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo i en kronikk i Aftenposten.
– Så, hvor bekymra bør vi være?
– Litt bekymra, men det er en balanse mellom å ta barn og unges utfordringer på alvor og å bli overbekymret. Jeg tror vi fort kan tolke det dit hen at løsningen for barn og unge som synes livet er tungt, ofte kan være psykolog, lege, psykoterapi og medisiner.
Må finne en balanse
Madsen viser til «Helsens paradoks», 80-tallet og den amerikanske psykiateren Arthur J. Barsky. På den tida bedret folkehelsen seg. Samtidig rapporterte folk om dårligere helse. Barskys forklaring på dette var at fokuset på å leve sunt, hadde en bieffekt. Nemlig at befolkningen ble mer oppmerksom på egen helse, de kjente mer etter og tolket kroppens signaler og vage følelser av vondter mer alvorlig enn det som var tilfelle. Barsky rådet den gangen myndighetene til å finne en balanse. Det ville ikke si at de skulle slutte med medisinsk behandling og forebygging, men at de burde moderere seg i hvor fokuset lå.
– Vi må også tenke på dette i Norge. At det er en balanse her.
Tror noe er galt med dem
I de siste årene har det vært mye snakk om hvor viktig det er å være åpen om psykisk helse. Madsen er enig i at det individuelt er fint å få snakket om det man sliter med.
– Men den nye åpenheten om psykiske lidelser er ikke bare uproblematisk.
Madsen mener åpenheten kan resultere i at neste generasjon som vokser opp med et medietrykk på tematikken, kan risikere å tenke at det er noe galt med dem selv om det de kjenner på kjennetegner det å være ungdom med å finne sin identitet og ha det vanskelig til tider.
Flere symptomer på psykiske helseplager
Madsen forteller at det i undersøkelser fra 2010 og fram til i dag rapporteres om flere symptomer på psykiske helseplager blant barn og unge enn før.
– En del av det er reelt, men en utfordringer med selvrapporteringsdata er at åpenheten og måten de unge snakker til hverandre på i dag om seg selv og utfordringer de har gjør at de kanskje svarer at de har litt flere utfordringer enn det tidligere generasjoner ville gjort.
Han viser til at flere unge i dag for eksempel sier at de «angst». De sier også ofte at de er «deppa», når det de egentlig er, er litt trist og lei.
Den beste medisinen
Professoren mener det er logisk å forvente at en del av de negative opplevelsene vil forsvinne når samfunnet går tilbake til normalen.
– Gjenåpning av samfunnet er den beste medisinen for dem som har hatt naturlige reaksjoner på nedstenging og tapt ungdomstid. Men hvis det ikke skjer, risikerer vi at flere trenger mer hjelp. Selv om årsaken til tristhet er nedstenging, kan det altså likevel føre til varige symptomer som ikke automatisk forsvinner igjen.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad