Mette blir sjef for 4.500 ansatte: – Jeg er stolt av å være vernepleier
Hun startet karrieren som vernepleier i en bolig. Nå er hun nyansatt kommunedirektør i Tønsberg.
Tønsberg kommune
simen@lomedia.no
Mette Vikan Andersen (54) er dermed kommunens øverste administrative leder, og sjef for 4.500 ansatte. Å bli kommunedirektør var ikke noe hun så for seg da hun utdannet seg til vernepleier.
– Nei, det var det ikke. Og det er jeg glad for også. Den gang var jeg veldig opptatt av å jobbe tett på mennesker, og spesielt de med nedsatt funksjonsevne, forteller Andersen.
Annerledes bakgrunn
Hun skjønte raskt at det bodde en leder i henne. Andersen ble avdelingsleder for 28 år siden. Siden har hun vært tjenesteleder og kommunalsjef – først for mestring og helse og sist for oppvekst og læring.
– Men det har aldri vært et mål å bli kommunalsjef, jeg har bare kastet meg på utfordringer som har dukket opp, sier Andersen.
At en vernepleier kan klatre helt til topps og bli toppsjef i en stor kommune som Tønsberg, synes Andersen er flott.
– Det viser at det ikke bare er økonomer eller andre med den type akademiske utdanninger som kan være kommunedirektør. Jeg tror det kan være bra og spennende for en kommune å få inn noen med en annen bakgrunn innimellom.
Vil bruke vernepleiererfaringen
Og Mette Vikan Andersen er uten tvil stolt av bakgrunnen sin. Hun forteller at hun ikke har angret en dag på at hun ble vernepleier. Den ferske kommunedirektøren mener ting hun lærte på vernepleierutdanningen også kan brukes som toppleder.
– Jeg jobber jo med mennesker her òg. Det handler om å legge til rette, finne styrkene til folk og la folk oppleve mestring. Det å observere og analysere er en av styrkene til oss vernepleiere, sier Andersen.
– Kommer det til å merkes at det er en vernepleier i sjefsstolen?
– Det blir spennende å se. Jeg kommer jo inn her med meg selv og med bakgrunnen jeg har, og kanskje har jeg noe mer varme verdier. Jeg vil kanskje ha mer fokus på det sosialfaglige. Det blir artig å se etter et par år, sier Andersen.
Etterlyser flere studieplasser
Det er mangel på vernepleiere i Norge. Flere norske kommune har bonusordninger for å sikre seg nok vernepleierkompetanse. Og ifølge SSB-rapporten «Arbeidsmarkedet for helsepersonell fram mot 2040» vil etterspørselen etter vernepleiere skyte i været i årene framover.
Mette Vikan Andersen er fullt klar over mangelen.
– Jeg håper det blir flere vernepleierplasser på studiene, for vi trenger flere vernepleiere. Vi strever etter å få den kompetansen.
– Hva mener du må til for at Tønsberg skal klare å rekruttere flere vernepleiere?
– Jeg tror det handler om å tilby spennende arbeidsoppgaver, at vernepleierne får et faglig nettverk her og at de får mulighet til å få faglig påfyll og en anerkjennelse for jobben de gjør.
Andersen vet at jobben som kommunedirektør vil by på tøffe prioriteringer, men hun gleder seg.
– Vi har mange lovpålagte tjenester som må løses, og vi må ha nok hender til å løse de oppgavene. Jeg er trygg på at vi sammen med flinke ansatte skal få til det.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad