Fem minutter med fylkesleder FO Nordland, Gunhild Holte:
Klarte å redde fylkesavdelingen fra konkurs
Å organisere sosialarbeidere i langstrakte Nordland koster penger. Med en selverklært kontrollfrik bak spakene klarte FO Nordland så vidt å unngå konkurs.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Gunhild Holte har vært fylkesleder i FO Nordland siden januar 2016. Hun kommer opprinnelig fra øya Tomma i Nesna og bor i Gildeskål. Hun er i permisjon fra jobben som barnevernskonsulent i Gildeskål. Hun pendler en time og tjue minutter inn til Bodø nesten hver dag.
Hvilke oppgaver ser du fram til å ta fatt på i høst?
– Nå går det mest i bygging av klubber og verving på universitetet. Vi verver godt og samarbeider godt med universitetet. Jeg ser fram til å komme ut til klubbene, møte tillitsvalgte og medlemmer. Av 44 kommuner i fylket, er det alltid et par hvor vi mangler hovedtillitsvalgt. Det som bekymrer meg mest er at vi ikke har en foretakstillitsvalgt ved Nordlandssykehuset. Det er den nest største klubben vi har. De kan ikke gå for lenge uten en tillitsvalgt.
Hva gjorde at du ville bli fylkesleder?
– Jeg har alltid vært opptatt av at man må være organisert. Jeg begynte som hovedtillitsvalgt i Gildeskål samme året som jeg var ferdigutdanna, i 2001, og var aktiv i ulike utvalg i FO Nordland. Det er variert med mange ulike oppgaver, fra å bygge opp klubber, møte arbeidsgivere, forhandle. Jeg liker når vi får til gode løsninger, men også når vi får bryne oss litt uten at løsningene blir helt optimale. Det ligger i utdanningene våre å påvirke og veilede, få folk til å tro at det var deres egen gode idé.
Savner du barnevernstjenesten?
– Ja, alle de flotte folkene jeg møter der. Barna, familiene, framfor alt ungdommene. Kollegaen (vi er bare to der), fellesskapet på kommunehuset. Vi jobber tett med helsesøster, lege, Nav, skole, rådmann.
Hvor trykker skoen mest for FO-medlemmer i Nordland?
– Vi merker at alle skal yte ekstra innenfor de rammene de allerede har. Ansatte skal hele tiden utføre flere oppgaver, men uten flere ressurser. Slik er det over hele linja. Norge er et rikt land, men kommuner og bedrifter er ikke rike. De skjærer inn.
Når så du sist sosialfaglig arbeid som inspirerte deg?
– Krisesenteret i Bodø har inspirert meg. De lager filmer ment for barn som skal bo på krisesenteret. Det er så bra, siden de som rammes av vold ofte tror de er de eneste. Filmene forbereder dem til oppholdet på krisesenteret. Det kan utgjøre en utrolig stor forskjell for dem det gjelder.
Hvilken gladsak vil du se på trykk i Fontene?
– Jeg liker å lese om når noen klarer å snu noe til å bli bra. Jeg skulle veldig gjerne lest at barnevernspedagogene og sosionomene fikk autorisasjon. Lag gjerne saker om at «Slik fikk vi på plass frikjøp for tillitsvalgte», eller «Slik påvirker vi kommunen». Det er mange som klarer å få til gode avtaler, det vil jeg lese mer om!
Hva er du stolt over å ha fått til?
– Jeg tok over som fylkesleder i januar 16. I mars var vi konkurs. Med en kontrollfrik som fylkesleder, og et dyktig styre og representantskap, klarte avdelingen å snu skuta innen året var omme. Å reise rundt i fylket med småfly er syrt, så vi la ned så å si alle utvalg. Vi gikk gjennom alle abonnementer for å spare penger. Vi baserte oss på telefonmøter. Nå går det bra, og utvalgene har startet opp igjen.
Er det noe du er veldig god til som ikke mange vet om?
– Oppussing og renovering. Jeg og mannen min har alltid et prosjekt gående, for tiden ei hytte vi har kjøpt. Når jeg får jobba praktisk, tenker jeg bedre også. Jeg merket det i barneverntjenesten. Når det var vanskelige saker rydda jeg og laget systemer i bokhyllene på jobben.
Hva har tillitsvervet gjort med ditt syn på helse- og sosialarbeideres arbeidsforhold?
– At det er mange arbeidsgivere som gjør sitt ytterste for at folk skal ha det bra på jobben. Men også at det er mange som ikke er så greie eller romslige. De kan være svært så tverre og lite villige til å finne løsninger for folk.
Uttrykket fagforeningspamp - løgn eller sannhet?
– I FO Nordland er det løgn. Vi har 1400 medlemmer og ganske flat struktur. Makt kan være bra, når man bruker den til å forandre ting til det bedre.
Hva ville du gjort hvis du var forbundsleder for en dag?
– Jeg tror Mimmi gjør jobben sin strålende. Jeg kunne kanskje ryddet i bokhyllene.
Fem minutter med en minister, hva sier du?
– Jeg tar to. Til barne-, likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H): Barnevernspedagoger og sosionomer må få autorisasjon og posisjon som kjernekompetanse i barnevernet. I dag kan folk med alle typer yrkesbakgrunn prioriteres inn i barnevernet, det mener jeg er feil.
Til helseminister Bent Høie (H): Vernepleiere og sosionomer må få status som kjernekompetanse i kommunene.
Har dere i FO jobbet for denne saken?
– Når jeg er ute i kommunene, snakker jeg alltid om at de må ansette flere barnevernspedagoger og sosionomer i barnevernet, og flere vernepleiere i tjenestene for utviklingshemmede. Vi har kanskje vært for dårlige til å fortelle hvorfor de bør ansattes.
Flere saker
De fleste av kollegene som Jonatan Hansen Lønnegreen streiker med, er medlemmer i Fagforbundet.
Hanna Skotheim
Jonatan streiker i solidaritet
Varslet nedlegging av rusinstitusjoner har skapt stort engasjement. Flere hundre mennesker demonstrerte i Oslo i slutten av oktober.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner skal legges ned. Nå kan de få en ny sjanse
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Nå skal det snart avgjøres.
Brian Cliff Olguin
Nå skal lønna til 165.000 statsansatte avgjøres
– Våre medlemmer må følge lønnsutviklingen ellers i samfunnet, sier FOs Ina Libak.
Hanna Skotheim
Ansatte i private barneverns- og omsorgstjenester streiker
– Jeg hadde mistet håpet og trodde jeg ikke kom til å få jobbe med bil, forteller Ahmed, som nå er lærling i billakkering.
Simen Aker Grimsrud
Nav mekka drømmejobben til Ahmed
Tor Oddvar Torjussen har telt ned til taxien kommer for å hente ham til bingo i Arendal. Anne Siri Ubostad hjelper til med sixpencen.
Erling Slyngstad-Hægeland