Ingen vil være hovedtillitsvalgt i denne kommunen: – Sosialarbeidere setter andres behov foran sine egne, tror sosionom Sunniva
Det er 18 år siden FO hadde egen hovedtillitsvalgt i Ullensaker. Dette mener sosionom Sunniva Hjelle må til for at noen skal tørre å ta på seg oppgaven.
Sunniva Hjelle er fersk plasstillitsvalgt i barnevernstjenesten i Ullensaker kommune.
Simen Aker Grimsrud
simen@lomedia.no
Ullensaker kommune har 40.000 innbyggere og rundt 3.000 ansatte. I barnevernstjenesten, Nav, i bofellesskap og flere tjenester jobber det barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere. 67 av dem er medlem i FO.
Men hvorfor vil ingen av dem være tillitsvalgt?
– Jeg har jobbet opp mot Ullensaker kommune i 22 år, og jeg kan nesten ikke huske sist det var en hovedtillitsvalgt her, sier Odd Ravn, FO-veteran og fylkessekretær i FO Viken.
Odd Ravn, fylkessekretær i FO Viken har i lang tid forsøkt å finne noen som vil være hovedtillitsvalgt i Ullensaker.
Erlend Angelo
Ifølge FO sluttet den forrige som var hovedtillitsvalgt i kommunen i 2003. Det er 18 år siden.
Det er en dårlig skjult hemmelighet at det er vanskelig å lokke sosialarbeiderne bort fra arbeidsoppgavene sine i tjenestene for å drive tillitsvalgtarbeid. En oversikt fra FO viser at forbundet mangler hovedtillitsvalgt og plasstillitsvalgt i 98 av 341 kommuner hvor de organiserer ansatte. Det kan blant annet få konsekvenser for FOs medlemmer i lokale lønnsforhandlinger.
Vanskeligst er det i de små kommunene med få FO-medlemmer. Men Ullensaker skiller seg ut. Her er de tross alt mange.
– Vi har kalt inn til medlemsmøter med gratis pizza etter arbeidstid, og det kommer folk, men ingen biter på agnet. Vi må finne folk som synes fagforeningsarbeid er spennende, sier Ravn.
– Trenger opplæring
Nå har han kanskje fått en på kroken. Sunniva Hjelle er rykende fersk plasstillitsvalgt i barnevernstjenesten i Ullensaker etter å ha jobbet der i tre år. Tidligere har hun ledet FO-studentene i Oslo.
– Kollegaene mine har fått med seg at jeg har en bakgrunn fra FO, og flere har vært på meg og sagt at jeg bør bli tillitsvalgt. Det er hyggelig, sier Hjelle.
Hun var ikke vond å be. Hun har hatt lyst på et slikt verv siden hun begynte i jobben.
– Men jeg har ikke meldt meg før fordi jeg ville komme skikkelig inn i jobben og lære meg arbeidsoppgavene før jeg tok på meg et ekstra verv, sier Hjelle.
Hun ble kastet rett ut i det. Etter to dager som tillitsvalgt, ble hun kalt inn til ledelsen. Det handlet om en personalsak.
– Jeg tenkte: hva gjør jeg her? Jeg var ganske tydelig på at jeg trenger opplæring for å være med på dette. Heldigvis fikk jeg med meg Fagforbundets tillitsvalgt i møtet for å ivareta medlemmets interesser på best mulig måte, sier hun.
Takket nei til å bli hovedtillitsvalgt
Plasstillitsvalgte har FO hatt i Ullensaker i flere tjenester. Utfordringen er å skaffe en som vil være hovedtillitsvalgt for alle medlemmene i kommunen. En som kan ta seg av de lokale lønnsforhandlingene, følge opp de andre tillitsvalgte og representere de ansatte i møter med ledelsen i kommunen.
– Vi har sett over tid at medlemmer som kanskje ikke føler seg godt nok ivaretatt av FO fordi det ikke er en hovedtillitsvalgt som kan hjelpe, bytter til et forbund som har hovedtillitsvalgt. Det må vi jobbe for at ikke skjer, sier Hjelle.
Odd Ravn spurte om ikke Sunniva Hjelle kunne tenke seg å bli hovedtillitsvalgt for alle FO-erne i kommunen.
– Det takket jeg nei til. Jeg føler ikke at jeg har kunnskapen som skal til, og det er viktig for meg å bli trygg og rutinert i jobben min før jeg kaster meg ut i det. Så må jeg få opplæring som tillitsvalgt og lære meg lovverket. Det er lettere å være tillitsvalgt for mine kolleger enn hele kommunen, sier sosionomen.
Sunniva Hjelle tror det ville vært enklere å takke ja til å bli hovedtillitsvalgt hvis det var en forgjenger i rollen hun kunne lært av.
Simen Aker Grimsrud
Hun er ikke redd for å kaste seg ut i noe ukjent, men har etterspurt opplæring fra FO. Nå håper hun det snart blir ledig plass på et tillitsvalgtkurs.
At det ikke er en hovedtillitsvalgt fra før i kommunen, gjør det vanskeligere å takke ja til en slik jobb.
– Vi mangler en som har hatt den rollen, og som kan lære opp nestemann. Da må vi nok få god hjelp fra FO og hovedtillitsvalgte i nabokommuner, mener Hjelle.
– Folk ønsker en tillitsvalgt
Men hvorfor er det så vanskelig å få folk til å ta på seg vervet? Er det fordi de ansatte ikke er så opptatt av å ha en tillitsvalgt på jobb?
– Mitt inntrykk er at folk ønsker en tillitsvalgt på jobb, og de ønsker en hovedtillitsvalgt i kommunen, slår sosionomen fast.
– Men da må noen påta seg den oppgaven?
– Ja, så får vi se hvem det blir. Det må være en som vil jobbe med disse tingene, og som liker å snakke med folk og være med på møter.
Hjelle tror sosialarbeidere er for opptatt av jobben og faget sitt til å ofre tid på fagforeningsarbeid.
– Jeg har inntrykk av at sosialarbeidere setter veldig, veldig mange foran seg selv. De setter barna og familiene de jobber med foran egne behov på arbeidsplassen. Det er jo en grunn til at vi har valgt den profesjonen vi har valgt.
Vil jobbe for kollegenes interesser
Selv tror Hjelle en tillitsvalgt på jobben også kan gagne brukerne av tjenesten.
– Hvis vi får bedre vilkår på jobb, blir det også bedre for barna og familiene, men det er kanskje ikke så lett å se når du må velge bort en avtale for å gjøre tillitsvalgtarbeid.
– Føler du også på det?
– Sosionomene er nok litt annerledes enn barnevernspedagoger. På vårt studie er det et bredt spekter av mennesker vi jobber med, så om jeg jobber for mine kollegers interesser, tenker jeg at det også er viktig, sier hun.
– Så du vil bli hovedtillitsvalgt en dag?
– Det kan hende, men det er nok langt fram i tid, sier Hjelle.
Flere saker
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat