JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

LO-kongressen 2022

Hva er LO-kongressen? Vi gir deg svarene

30. mai til 3. juni samles delegater fra hele landet til LO-kongress. Men hva skal de gjøre der? Og hvorfor er kongressen så viktig?
30.05.2022
09:52
30.05.2022 10:02

aslak@lomedia.no

Kongressen er LOs øverste organ. Alle forbundene er representert, og delegatene bestemmer hvordan organisasjonen skal utvikles, hva pengene fra kontingentene skal brukes til og på hvilke områder LO skal satse politisk. Kongressen velger dessuten hvem som skal lede LO.

Hvor ofte er det LO-kongress?

Det er kongress i mai hvert fjerde år. Årets kongress skulle under normale omstendigheter ha vært avholdt i fjor, men ble utsatt til i år på grunn av koronapandemien.

Derfor er kommende kongressperiode på tre og ikke fire år. Den neste ordinære kongressen skal avholdes som planlagt i mai 2025. Det betyr at valg, handlingsprogram og andre vedtak vil gjelder for disse tre årene.

Kongressen fra 30. mai til 3. juni i år er den 35. ordinære kongressen siden LO ble stiftet i 1899. Oslo Kongressenter, bedre kjent som Folkets Hus i Oslo, er fast tilholdssted for kongressen.

Hva bestemmer kongressen?

Kongressen stemmer over alle forslagene som er kommet inn fra forbund og fylkeskontor.

Forslagene har stor spennvidde – fra saker som gjelder vedtekter, rekruttering, økonomi og tariffpolitikk til næringspolitikk, internasjonale saker, utdanningspolitikk og utviklingen av velferdsstaten. Det vedtas også politiske uttalelser som staker ut kursen for de neste fire årene (denne gangen tre år).

Hvem deltar på kongressen?

Av de 315 delegatene som har stemmerett på kongressen, velges 260 fra forbundene og 40 fra fylkene. I tillegg tiltrer de 15 medlemmene av LOs Sekretariat.

LO-sekretariatet møtes omtrent hver mandag. Det er 15 faste medlemmer som har stemmerett, fire av dem er fra den valgte LO-ledelsen. Fagforbundet og Fellesforbundet har to medlemmer hver, mens de andre forbundene har én.

Hvordan fordeler delegatene seg på kongressen?

Fordelingen av de valgte delegatene skjer blant annet på bakgrunn av forbundenes størrelse.

Fagforbundet er desidert størst av LO-forbundene. Det setter også sitt preg på kongressen. Hver tredje delegat er fra Fagforbundet. Det er medlemstall oppgitt i forbindelse med kontingent-avregningen til LO for 2019 som gjelder.

Av de 260 delegatene fra forbundene, har Fagforbundet alene fått hele 93 representanter. Det er nesten dobbelt så mange som det nest største forbundet, Fellesforbundet, som har 49. Hvis de to forbundene samarbeider om saker, kan de bestemme hva de vil.

Hva skjedde på forrige LO-kongress?

Forrige kongressen foregikk fra 8.–12. mai 2017. Hans-Christian Gabrielsen, som døde 9. mars 2021, ble valgt til leder for organisasjonen. I tillegg ble det vedtatt et nytt handlingsprogram. Totalt ble 1800 forslag sendt inn i forkant av kongressen.

Størst oppmerksomhet fikk kongressens behandling av EØS-spørsmålet, situasjonen i Palestina og Israel og den faglige og politiske situasjonen foran stortingsvalget.

Hans-Christian Gabrielsen ble valgt til LO-leder på forrige kongress. Han døde 9. mars 2021.

Hans-Christian Gabrielsen ble valgt til LO-leder på forrige kongress. Han døde 9. mars 2021.

Tri Nguyen Dinh

Hvem bestemmer mellom kongressene?

Representantskapet er LOs høyeste organ mellom kongressene. De samles minst to ganger i året og har 187 medlemmer.

Etter representantskapet er LOs sekretariat det øverste organet i LO.

Hva blir de viktigste sakene på årets kongress?

Hos forbundslederne er det sentrale temaer som klima og miljø, energipolitikk, sikkerhetspolitikk og konsekvenser av pandemien som går igjen.  

Mens EØS-spørsmålet har dominert tidligere kongresser, er det i år ventet at energisituasjonen vil ta mye plass. Samtidig gjør krigen i Ukraina at sikkerhetspolitikken kommer på dagsordenen.

Offentlig sektor har fått en større plass i forslaget til LOs handlingsprogram og vil dermed prege kongressen. Ifølge Fagforbundet er det helt nødvendig etter to år med pandemi.

Vil det bli endringer i LOs ledelse?

Peggy Hessen Følsvik har informert valgkomiteen i LO om at hun stiller seg til disposisjon som LO-leder også de tre neste årene. Valgkomiteens innstilling skal legges fram på kongressen.

Roger Heimli har gitt beskjed til LO-lederen og leder Mette Nord i valgkomiteen om at han ikke ønsker å stille til gjenvalg til LO-ledelsen på årets kongress.

Steinar Krogstad, nestleder i Fellesforbundet, er favoritt til å bli ny nestleder i LO.

Are Tomasgard har offisielt gitt beskjed om at han ønsker å fortsette som LO-sekretær.

Roger Heimli stiller ikke til gjenvalg som nestleder på årets LO-kongress.

Roger Heimli stiller ikke til gjenvalg som nestleder på årets LO-kongress.

Kathrine Geard

Dagens LO-ledelse består av sju personer: Peggy Hessen Følsvik (leder), Roger Heimli (nestleder), Julie Lødrup (førstesekretær), Are Tomasgard (LO-sekretær), Trude Tinnlund (LO-sekretær), Terje O. Olsson (LO-sekretær) og Kristin Sæther (LO-sekretær).

Ledelsen skal bestå av fire personer pluss det antallet kongressen velger, ifølge LOs vedtekter. Dermed er det en ledig plass etter Hans-Christian Gabrielsens bortgang i mars i fjor.

Hvem skal lede LO til 2025? Slik foregår valget til ny ledelse for de neste tre årene

30.05.2022
09:52
30.05.2022 10:02