Hun er ny nestleder: – Jeg føler meg heldig som får fronte FOs politikk
Jannicke Larsen er klinisk sosionom med lang fartstid i kriminalomsorg og sykehus. Nå er hun valgt inn i FOs politiske ledelse.
– Dette føles som å komme hjem, sier Jannicke Larsen.
Solfrid Rød
Saken oppsummert
solfrid.rod@lomedia.no
Jannicke Larsen ble onsdag valgt som nestleder i FO, et verv som har stått ubesatt siden Lisbeth Grandalen gikk av i begynnelsen av februar.
Larsen er klinisk sosionom med lang fartstid som ansatt og tillitsvalgt i kriminalomsorgen.
Hun ble foreslått av flere medlemmer og avdelinger i FO, opplyser valgkomiteen. I de ulike nominasjonene omtales Larsen som en faglig sterk lagspiller med god forståelse for det politiske spillet.
– Som å komme hjem
Hun er tidligere fylkessekretær i Rogaland og kommer inn i FOs politiske ledelse fra vervet som distriktssekretær i LO Stat i Rogaland og Agder.
– Jeg opplevde ikke at jeg gikk vekk fra FO da jeg tok vervet i LO Stat. Men dette kjennes likevel som å komme hjem, sier Larsen.
Hun ble overrasket da hun hørte sitt eget navn i debatten om hvem som bør bli ny nestleder i FO.
– Men så, da jeg fikk spørsmålet, tenkte jeg: Herremin, jeg har jo litt ballast. Jeg har hatt FO i ryggraden siden jeg var student, sier Larsen.
Hun opplever det som et stort privilegium å skulle fronte FOs politikk.
– Jeg gleder meg til å jobbe både for de ansatte i tjenestene og for de menneskene vi server. Og det er et trangt nåløye, for det er så mange flinke FO-ere. Jeg føler meg kjempeheldig, sier Larsen.
Tillit til fagfolk
Larsen bor i Stavanger med mann og tre tenåringsdøtre, og måtte ta en alvorsprat med familien før hun kunne si ja til vervet og pendlertilværelsen.
– Som distriktssekretær i LO Stat holder jeg mange kurs på Sørmarka over flere dager. De er vant til at jeg er en del borte, og de gleder seg på mine vegne. Å kunne besøke meg i en leilighet i Oslo er heller ikke så dumt for tenåringer, ler Larsen.
– Det sies at du har et stort hjerte for FO. Har du noen hjertesak?
– Før jeg ble tillitsvalgt på full tid, jobbet jeg som klinisk sosionom i spesialisthelsetjenesten. Der opplevde jeg at telling og måling stjal mye tid. Jeg brenner for å gi tillit til fagfolk, slik at vi kan bruke tida på de som trenger oss, ikke på å passe på at pengene flyter til riktig sted.
– Hvilke av dine egenskaper blir mest nyttige i din nye jobb?
– Jeg har jobbet så lenge i kriminalomsorgen at jeg er god til å skille sak og person. Hvis jeg skulle hengt meg opp i hva folk var dømt for, hadde jeg ikke orket å snakke med dem. Men jeg var jo glad i dem. Den evnen tror jeg kan komme godt med, sier Larsen.
– Uredd og kreativ
Valgkomiteen fikk inn sju forslag til ny nestleder. En trakk seg, så komiteen har intervjuet og sjekket referanser på seks personer. De mener Larsen har erfaring og egenskaper som gjør at hun enkelt kan komme inn i politisk ledelse midt i en landsmøteperiode.
Komiteen trekker fram at hun er uredd, kreativ, løsningsorientert, entusiastisk og har et smittende engasjement. Hun har kunnskap om staten som tariffområde, en kunnskap forbundsledelsen trenger.
«Hun er tydelig og klar og vet hva hun vil, men samtidig engasjert og interessert i andre. Hun kan formidle ting med varme og humor. Hun er ikke konfliktsky, men snakker med de det gjelder. Hun beskriver selv at hun liker å få tilbakemeldinger fra de rundt seg på jobben hun gjør. Kollegaer oppfatter henne som klok i vanskelige situasjoner og flink til å stille kritiske spørsmål», mener valgkomiteen.
Flere saker
FOs Katrine Haugland Martinsen forteller at hun har et sterkt engasjement for fagbevegelsen og de samfunnspolitiske områdene.
Jan-Erik Østlie
Kathrine kan bli første sosionom i LO-ledelsen
Colourbox
Jobbe på røde dager? Her er fem ting du må vite
Denne gjengen svingte med fanene på arbeidernes dag i Trondheim i fjor.
Martin Guttormsen Slørdal
Hva skjer på 1. mai? Her er en oversikt
Lisbeth Norshus er leder for FO Oslo og er med i lønnsforhandlingene med Norges største kommune.
Hanna Skotheim
Lønnsoppgjøret i gang: – Det oppleves litt som lotto
– Barn og unge blir værende i uheldige omsorgssituasjoner. Det er kritikkverdig, mener Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Mathias Fossum, Riksrevisjonen
Mye er gjort for å løse problemer i barnevernet, men det hjelper ikke
Hein Karlsvik og Charlotte Breidvik jobber i miljøtjenesten i Kinn kommune. Hun har maks ansiennitet, han er på vei inn i yrket.
Anne M. Odland