JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HELSESISTA: Tale Maria Krohn Engvik råder helse- og sosialarbeidere til å ta i bruk sosiale medier for å nå de unge.

HELSESISTA: Tale Maria Krohn Engvik råder helse- og sosialarbeidere til å ta i bruk sosiale medier for å nå de unge.

Nadia Frantsen

Helsesøster Tale (38) når 40.000 unge gjennom Snapchat

Et år har gått siden Tale Maria Krohn Engvik startet Snapchat-kontoen «Helsesista». Siden har hun fått 40 000 følgere.
22.01.2018
07:00
21.08.2023 17:14

Navn: Tale Maria Krohn Engvik

Alder: 38

Yrke: Helsesøster

Aktuell med: Startet snapchat-kontoen Helsesista for et år siden og kalles «hele Norges helsesøster» på sosiale medier.

I går lyste nok en blå, liten firkant i chatten i snapchat-kontoen til Helsesista. En 18 år gammel jente fortalte om en tøff dag i retten, og takket Helsesista for å ha gitt henne mot til å våge å anmelde faren for seksuelle overgrep.

Hvem følger deg på Snapchat?

– Barn og unge, men også voksne. Faktisk har jeg av og til fått snapper av barnevernspedagoger som skriver at de skulle ønske at de kunne hatt et lignende tilbud til «sine» barn og unge.

Hvorfor har de ikke det?

– Jeg tror mye handler om sikkerhet og personvern, men også et tungrodd system. Snapchat-kontoen min tok helt av kun to måneder etter at jeg opprettet den, noe som forteller meg at det lå et stort behov der.

Hva synes dine følgere om deg?

– Mange synes jeg er superklein. Jeg danser, synger, og snapper det supertrøtte trynet mitt mens jeg går i joggebukse. Sosiale medier gir ofte en ensidig positiv framstilling av personer og deres liv, noe som kan gjøre det tøft å være ung i dag. Dette forsøker jeg å motvirke.

Hvilket råd vil du gi til sosialarbeidere for å nå barn og unge?

– At de må våge å sette i gang! Sett opp en snapkonto eller en profil på instagram og youtube. Vi må være der de unge er. Prisen for ikke å være der er at vi går glipp av muligheten til å hjelpe dem som sårt trenger det.

Hva med sikkerheten da?

– Det handler om hvordan man tar avveiningen mellom sikkerheten og hjelpetilbudet. Før jeg startet kontoen tok jeg kontakt med Kripos og chattefunksjonen Sex og samfunn for å høre hva slags retningslinjer de har. Jeg sørger også for å gi mer generelle råd for å komme unna dokumentasjonsplikten vi helsearbeidere har, som ville ha vært vanskelig via Snapchat.

Hvordan er det å kommunisere om alvorlige tema som vold og seksuelle overgrep på Snapchat?

– For mange er det lettere å skrive noe enn å si det høyt. Dette fanger sosiale medier opp gjennom chatte-funksjonen, samtidig som en snap kan oppleves ufarlig. Dermed kan de unge få utforske det å skulle si fra om vanskelige forhold på sine egne premisser.

Hva gjør du når noen forteller deg om vold, overgrep og andre alvorlige tilfeller av omsorgssvikt?

– Jeg kaster meg ikke over telefonen til politiet eller barnevernet, men prøver å bruke samtalemetoder som skal føre til egen refleksjon og handling. Jeg forsøker å gi dem den tiden de trenger for å søke hjelp.

Vi må være der de unge er.

22.01.2018
07:00
21.08.2023 17:14