JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Siden FO Oslo markerte 1. mai 2010 (bildet) har lønnsgapet mellom kvinner og menn bare så vidt krympet.

Siden FO Oslo markerte 1. mai 2010 (bildet) har lønnsgapet mellom kvinner og menn bare så vidt krympet.

Eirik Dahl Viggen

Foreslår fast likelønnsdag a la 8. mars

Uenighet om hvilken dato som skal markeres har denne høsten gitt oss flere likelønnsaksjoner. Onsdag aksjonerer FO-avdelingene.
23.10.2018
10:41
24.10.2018 11:04

edv@lomedia.no

Likelønnsaksjonen, i regi av flere lokallag av LO-forbund og partier på venstresiden, aksjonerer onsdag.

Unio markerte på sin side «Equal pay day» sist fredag, bare tre arbeidsdager før Likelønnsaksjonen.

FriFagbevegelse lanserer podkast om vanlige arbeidsfolks historier

– Reisetid må regnes som arbeid

Initiativtakerne bak begge disse dagene vil få slutt på det gjennomsnittlige lønnsgapet mellom mannlige og kvinnelige arbeidstakere. Men de markerer litt ulike tall:

• Likelønnsaksjonen: aksjonerer onsdag mot at kvinner i gjennomsnitt tjener 87 prosent av menns lønn. De har valgt FN-dagen 24. oktober, siden FN er et samlende symbol for likeverd, også mellom kjønnene. Skulle de markert dagen for når kvinner har opparbeidet 87 prosent av menns årslønn, ville det vært 13. november. Da har 87 prosent av årets dager gått over i historien.

• Unio: markerte at medlemmene sist fredag 19. oktober nådde 80 prosent av snittlønna i mannsdominerte grupper i privat sektor med tilsvarende utdanning. De så på kalenderen at 80 prosent av året hadde forløpt.

Konkurrerende datoer

Likelønnsaksjonen onsdag markeres av flere av Fellesorganisasjonens fylkesavdelinger sammen med LO lokalt og partilag fra SV, Ap og Rødt. Det blir appeller og stands i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo, Mandal, Moss, Lillehammer, Kristiansand, Namsos, Skien, Stathelle og Porsgrunn.

– Hvorfor kunne dere ikke aksjonert sammen med Unio på fredag eller de sammen med dere onsdag?

– I Trondheim har vi lykkes med å få til samarbeid på tvers av hovedsammenslutningene. Både Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet fra Unio deltar på onsdag, sier en av initiativtakerne til Likelønnsaksjonen og leder i FO Trøndelag, Mona Berger.

– Egentlig er det idiotisk at vi må ha flere datoer isteden for å ha en felles markering. Jeg skulle ønske at FO var en pådriver inn i LO for å få til dette i år, men vi har hatt dårlig tid.

Mona Berger, leder i FO Trøndelag, fikk ikke med seg landsstyret som medarrangør til Likelønnsaksjonen.

Mona Berger, leder i FO Trøndelag, fikk ikke med seg landsstyret som medarrangør til Likelønnsaksjonen.

Eirik Dahl Viggen

FO deltar lokalt

Forrige uke vedtok FOs landsstyre stille seg bak intensjonen i Likelønnsaksjonen 2018 og oppfordrer fylkesavdelingene til å arbeide lokalpolitisk med likelønnsproblematikk. Men uten å anbefale en sentral og samlet markering denne gang.

Arbeidsutvalget begrunnet dette med uklarheten rundt hvilken dato som markeres og hva man markerer. FO avventer at LO kommer fram til en dato, før en eventuell markering neste høst. FO støtter altså aksjonens mål om likelønn, men går ikke inn som arrangør.

Lokale avdelinger er likevel med på arrangørlista, både FO Telemark, FO Hordaland, FO Rogaland og FO Trøndelag. Også Fagforbundet og Fellesforbundet lokalt aksjonerer.

Sykehuset Innlandet varslet 150 millioners-kutt i psykiatri på verdensdagen for psykisk helse

Hilde Mari mistet sommerjobben på grunn av sykdom. Nå har hun fått penger og unnskyldning fra Sykehuset Innlandet

Likelønn krever langsiktig og samordnet innsats gjennom LO, har FO-leder Mimmi Kvisvik innsett. Hun var ikke med på la FO sentralt stå som medarrangør til Likelønnsaksjonen 2018.

Likelønn krever langsiktig og samordnet innsats gjennom LO, har FO-leder Mimmi Kvisvik innsett. Hun var ikke med på la FO sentralt stå som medarrangør til Likelønnsaksjonen 2018.

Eirik Dahl Viggen

FO-leder Mimmi Kvisvik: Fagbevegelsen må stå samlet

– At Unio hadde en aksjon alene, er deres valg, all ære til dem for det. Men skal vi lykkes, må vi klare å samle hele norsk fagbevegelse, sier forbundsleder i FO, Mimmi Kvisvik.

Hun ønsker å samle FO og utfordre LO til en felles strategi for å realisere likelønn.

– Klarer dere det innen høsten 2019?

– Det er målet. Men aksjoner er bare én del av et samlet sett virkemidler.

FO går inn for å få på plass et likelønnsutvalg i LO til å produsere statusrapport og komme fram til langsiktige politiske og tariffpolitiske strategier, dessuten vurdere tradisjonelle metoder og utradisjonelle metoder for å nå målet.

Foreslår fast likelønnsdag à la 8. mars

Islandsk fagbevegelse markerer også Equal pay day på FN-dagen. Lønnsgapet markeres ikke med selve datoen, men ved at kvinner legger ned arbeidet klokka 14:38. Det som gjenstår av en arbeidsdag som starter klokka 9, representerer da forskjellen mellom manne- og kvinnelønn. Aksjonen ble første gang gjennomført i FNs kvinneår 1975.

Likelønnsaksjonen kom i stand etter Trondheimskonferansen 2018, hvor islendingene fortalte om sine erfaringer.

– I Norge kunne vi markert kampen for likestilling 8. mars og kampen for likelønn en dato vi kunne enes om på høsten, sier Mona Berger.

23.10.2018
10:41
24.10.2018 11:04