FO-nestlederen er glad for fersk stortingsmelding om utviklingshemmede. Men en ting er hun skuffet over
I seks år har FO og de andre organisasjonene ventet på en stortingsmelding om menneskerettigheter for utviklingshemmede. I dag ble den endelig lansert.
Marianne Solberg mener at vernepleiere burde vært trukket fram som en spesielt viktig yrkesgruppe i tjenester for utviklingshemmede.
Simen Aker Grimsrud
Saken oppsummert
simen@lomedia.no
– Vi slår fast at menneskerettighetene til folk med utviklingshemming har vært for dårlig håndtert lenge, og det skal vi snu. Det er den overordnede marsjordren nå, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen til Fontene etter å ha lansert stortingsmeldingen «Menneskerettigheter for personer med utviklingshemming».
– Jobben begynner nå
Den har brukerorganisasjonene og FO ventet på i flere år. Og i dag ble stortingsmeldingen lansert. Ingen utenfor regjeringen har fått lese noe fra rapporten på forhånd.
– Hva er det viktigste som står i meldingen?
– Det viktigste å si er at jobben ikke er gjort med denne stortingsmeldingen, det er nå den begynner. Den slår fast noen viktige prinsipper og peker ut noen områder der vi skal gjøre et stykke arbeid, som med CRPD, vergelovgivning og bank-ID, sier Trettebergstuen.
Simen Aker Grimsrud
– Hva skal til for at det faktisk skal bli noen endringer?
– Nå skal den behandles i Stortinget, og jeg håper denne stortingsmeldingen kan gi mer oppmerksomhet til dette. Det er veldig lenge siden vi har hatt et samlet dokument som sier at skuta må snus, sier Trettebergstuen
Har ventet lenge
Nå skal stortingsmeldingen ut på høring, og der kommer både Fellesorganisasjonen (FO) og Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) til å komme med innspill.
– I dag skal vi først og fremst være skikkelig glade for at stortingsmeldingen har kommet. Vi har ventet lenge, sier FO-nestleder Marianne Solberg.
Hun hadde naturlig nok ikke rukket å lese stortingsmeldingen.
– Nesten uansett hva som står i den, gir det oss et større politisk moment for å jobbe med disse tingene. Nå har vi et dokument som skal til behandling i Stortinget. Vi kommer til å samarbeide godt med NFU, Stiftelsen SOR og NAKU om felles krav, sier Solberg.
Skuffa over at vernepleiere ikke er nevnt
– Hva er det viktigste for FO?
– At det er ambisiøse og konkrete tiltak som bedrer situasjonen. Vi mener at hvis vil skal kunne gi disse menneskene rettigheter de ikke har i dag, må det være mennesker rundt dem med kompetanse, sier Marianne Solberg.
Hun mener at en slik stortingsmelding må ta for seg hvordan kompetansen skal heves i tjenester til personer med utviklingshemmede.
– Da mener vi vernepleiere er best egnet, selv om det selvsagt er viktig med tverrfaglig kompetanse.
I stortingsmeldingen er ordet «vernepleier» kun nevnt én gang, i en oppramsing av profesjoner. Det viser et søk på i det digitale dokumentet. Det skuffer FO-nestlederen. Solberg tar forbehold om at hun ikke har fått studert meldingen nøye.
– Hvis det stemmer at ikke vernepleierkompetansen er spesielt fremhevet, er jeg kjempeskuffa. Vi har gjennom våre rapporter dokumentert grundig hvor dårlig det står til med kompetansen i disse tjenestene, sier Solberg.
NFU: – Endelig kan vi drive politikk
NFU-leder Tom Tvedt er opptatt av at helheten i meldingen skal være god. Han ser fram til å ha et dokument som skal behandles i Stortinget å forholde seg til, i kampen for sine medlemmers rettigheter.
– Vi har ikke hatt noe å drive politikk på. Når vi snakker med politikere, er alle for det vi snakker om. Nå har jeg et verktøy som gjør at de ikke kan si at de er for, uten å ta stilling til det, sier Tvedt.
Simen Aker Grimsrud
Stortingsmeldingen har vært varslet å skulle komme i flere år. Fire forskjellige statsråder har hatt ansvaret for den.
Tom Tvedt hadde heller ikke satt seg inn i de konkrete forslagene, men at NFU kommer til å bruke høringsrunden til å få på plass ting de mener er viktig.
– Det er helt sikkert ting her som er bra, ganske bra og noe ræva. Her er det bare å brette opp ermene og komme i gang, sier Tvedt.
Flere saker
Bufdir vil overta styringen av fagutvikling innen barne- og familievern.
Hanna Skotheim
Ti nasjonale fagmiljøer i barne- og familievernet avvikles
Det tok tid før det gikk opp for Elisabeth Lied at hun faktisk fikk sosialarbeiderprisen. (Arkivfoto)
Hanna Skotheim
Hun driver et hotell med ungdom som ikke klarer å stå opp om morgenen: – Jeg er litt gal
Ruth Allen håper framtidas velferdstjenester utformes og organiseres med tanke på å skape og opprettholde familie- og vennskapsbånd.
Hanna Skotheim
– Sosialarbeidere bør bidra til sterkere bånd mellom generasjonene
Maria Sotkajærvi begynte å jobbe ved Alta ungdomssenter i høst.
Anne M. Odland
Ny arbeidstid fikk mange til å søke seg til akuttinstitusjon i Alta
– Våre tiltak vil koste ca. en halv milliard, det er en tjuendedels fregatt. Og det er veldig dyrt å ikke se disse barna, sa Knut Storberget da han la fram ekspertgruppas tiltak.
Cornelius Poppe/NTB
– Disse barna fortjener ikke en lettvint debatt om strengere straff
Maria Flottorp, nestleder ved Stiftelsen Renavågen, var blant dem som demonstrerte mot en «rasering av rusfeltet» i fjor høst.
Hanna Skotheim