JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere må omskolere seg for å finne ny jobb, men er helse- og sosialfag noe å satse på?

Nav-sjefen ber arbeidsledige se etter andre muligheter.
Nav-direktør Hans Christian Holte sier at folk som er arbeidsledige må tenke på om de må bytte bransje.

Nav-direktør Hans Christian Holte sier at folk som er arbeidsledige må tenke på om de må bytte bransje.

Werner Juvik

simen@lomedia.no

På det meste var 400.000 nordmenn helt eller delvis uten arbeid. Nå er tallet halvert, men Nav varsler at ledigheten kommer til å være høy i lang tid framover.

Nav-direktør Hans Christian Holte ber de som er permitterte om å vurdere hvor sikkert det er at de kommer tilbake i stillingen de var i.

– Da kan det være lurt, hvis man er usikker på om jobben kommer tilbake, å se seg om etter andre muligheter. Det kan være andre bransjer, og det kan rett og slett være å flytte på seg. Det kan også være det å få kompetanseheving, slik at man se seg om etter en annen type jobb, sier Holte til NRK.

Størst etterspørsel etter sykepleiere

Så hvilken bransje bør man satse på hvis man skal bytte jobb? Forsker Nils Martin Stølen i Statistisk sentralbyrå følger arbeidsmarkedet tett. Han sier behovet for arbeidskraft er størst i helse- og omsorgssektoren.

SSB-forsker Nils Martin Stølen

SSB-forsker Nils Martin Stølen

SSB

– Det vi klart ser er at den kraftige økningen i eldre vil føre til økt etterspørsel etter sykepleiere, leger og helsefagarbeidere i framtida, sier Stølen.

Han ser ikke like optimistisk på det å utdanne seg til barnevernspedagog, vernepleier og sosionom.

– Det har vært et økende behov for vernepleiere og barnevernspedagoger, men tallmessig er det klart mindre grupper enn sykepleiere, og etterspørselen etter disse vil nok avhenge av politiske prioriteringer i helse- og omsorgssektoren.

Usikkerhet om etterspørsel etter barnevernspedagoger

Antall årsverk blant barnevernspedagoger har gått kraftig opp de siste årene, og forskeren sier at det er mange som utdanner seg til denne profesjonen.

– Hvis situasjonen med betydelig inntektsvekst hadde fortsatt, så kunne veksten i etterspørsel etter barnevernspedagoger også fortsatt. Men med utfordringene de offentlige finansene står overfor, er det langt større usikkerhet, sier Stølen.

FO: Bekymret for sosionomene

Fellesorganisasjonens (FO) leder Mimmi Kvisvik er bekymret for at det ikke skal ansettes flere barnevernspedagoger og vernepleiere. Hun er spesielt bekymret for etterspørselen etter sosionomer.

– Mange av våre medlemmer jobber i funksjoner som ikke er lovpålagte, og vi får tilbakemeldinger fra tillitsvalgte om at det foreslås å kutte stillinger i disse tjenestene i flere kommuner. Det gjelder blant annet miljøterapeuter i skole, barnevernstjenesten og rus- og psykisk helsetjenester.

Hanna Skotheim

– Er det utrygge utdanninger å ta i disse tider?

– Jeg vil anbefale det av hele mitt hjerte. Selv om enkeltstillinger- og funksjoner kuttes, er dette utdanninger som er liv laget. Det får alvorlige konsekvenser for ethvert lokalsamfunn å kutte i sosialfaglige stillinger. Vi har sett at kommuner tar disse stillingene tilbake igjen på et tidspunkt. Det er dessuten utdanningsveier som gir mange muligheter, sier Kvisvik.

Vil ha 20.000 flere vernepleiere

FO mener det er behov 20.000 flere vernepleiere i norske kommuner.

– I dag har bare 30 prosent av dem som jobber i tjenester for utviklingshemmede, høyere utdanning. Vi mener andelen bør være 70 prosent, med hovedvekt på vernepleiere, sier Kvisvik.

FO mener at antallet studieplasser må økes med 100 hvert år i ti år framover. I dag utdannes det rundt 1000 vernepleiere i året.

194.600 er registrert som helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav

Tall fra Nav 17.11.2020

194.600 er registrert som helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav

Tall fra Nav 17.11.2020