Stortingsvalget:
Det er bare seks år siden hennes politiske engasjement våknet for fullt. Nå kan sosionomen havne på Stortinget
Grete Wold fant drømmejobben i rusfeltet. Hvis hun kommer inn på Stortinget vil SV-politikeren jobbe for en bedre ruspolitikk: – Det er på tide å se rus og psykiske lidelser som et samfunnsproblem, sier hun.
Fra Tønsberg til Tinget? Det kan bli realiteten etter stortingsvalget i september.
Hanna Skotheim
hanna@lomedia.no
Grete Wold hadde ingen ambisjoner om å bli en leder. I dag er hun seksjonsleder for psykisk helse- og rustjenester i Sandefjord kommune og på førsteplass som Sosialistisk Venstreparti (SV) sin stortingskandidat fra Vestfold. Kommer Wold seg inn på Stortinget er hun ikke i tvil om hva hun vil jobbe for:
• Økte rammer til kommunesektoren. Vi må satse på kommunene hvis vi skal klare å gi gode tjenester.
• Nedbyggingen av spesialisthelsetjenesten må reverseres. Vi må ta innover oss at en del mennesker trenger spesialisthjelp i perioder og det kan vi ikke pålegge små kommuner.
• Helsepersonell må få et mer sosialfaglig perspektiv. Det er på tide å se rus og psykiske lidelser som et samfunnsproblem.
• Boligpolitikken må endres slik at vi får en boligpolitikk for de mange.
– Det er naturlig for meg som sosialarbeider og også være politisk aktiv. Det er politikk og sosialfag i alt vi gjør. Det handler om å forstå og ønske en endring i samfunnet, sier Grete Wold.
Hanna Skotheim
Henger tett sammen
Kort tid etter at Wold begynte på sosionomutdanningen, skjønte hun at det var rusfeltet hun ville jobbe innenfor.
– Dimensjonen uverdig/verdig-trengende appellerte til meg. Rusfeltet gir også mange spennende arbeidsoppgaver og menneskemøter, sier Wold.
Fontene møter 53-åringen i fødebyen Tønsberg som hun har vendt tilbake til etter flere år andre steder i Vestfold, på Sørlandet og i nord. Selv om hun har flyttet ofte, har hun vært i den samme stillingen i Sandefjord kommune i elleve år nå. Det var tross alt drømmejobben.
– I Sandefjord hadde de kommet langt med å se på psykisk helse og rusproblematikk samlet. Mange med rusavhengighet har ofte dårlig psykisk helse og har man dårlig psykisk helse, er det fare for å utvikle en form for avhengighet. Selv om man møter målgruppene ulikt, så er det mye av det faglige som er felles.
– SV er valget
SV har alltid vært Wold sitt parti, men det å skulle gå aktivt inn i politikken, satt langt inne. Det endret seg kjapt da hun ble SVs toppkandidat i Holmestrand under kommunevalget i 2015. Med barn som heiet på mammaen sin og erfaringer som ga mersmak, ble veien videre inn i fylkespolitikken kort.
Nå er dama som ble opplært til ikke å stikke seg ut, klar til å kjempe seg til en plass på Stortinget.
– Folk må kjenne sin besøkelsestid nå. Ønsker du en ny politikk, er SV valget. Så samarbeider vi jo med de andre partiene på venstresiden, som har lignende politikk som det SV har.
Wold har kledd seg for anledningen når Fontene møter henne i Tønsberg denne mandagen i august. Framover mot valget skal hun jobbe 50 prosent med valgkamp og 50 prosent som seksjonsleder for psykisk helse- og rustjenester i Sandefjord kommune.
Hanna Skotheim
– Rusreformen er på høy tid
Dagens regjering har sittet i åtte år. Det kan det bli en slutt på etter stortingsvalget 13. september.
– Hva må reverseres av den politikken som er blitt gjennomført med dagens regjering?
– Alle de usosiale kuttene, skattelette til de aller rikeste, og passiviteten i miljøkampen.
– SV kan bli sittende i regjering med Ap og Sp. Hva tenker du om det?
– Jeg håper jo at vi kan komme i en posisjon hvor vi kan trekke politikken såpass mye til venstre at SV og Ap sin politikk blir toneangivende og ikke et sentrumstungt Sp.
– Rusreformen ble stemt ned av to partier SV kan ende opp i regjering med. Hva tenker du om det?
– Det viser at vi har en jobb å gjøre med å overbevise om at rusreformen må gjennomføres.
– Forstår du hvorfor Ap stemte ned reformen?
– Ja, men jeg mener de tar beslutningen på feil grunnlag. Jeg kan forstå at de er skeptiske til rekruttering til miljøet hvis man ikke kan argumentere overfor ungdom at det er ulovlig. Men det er ingen forskning som tilsier at vi får økt rekruttering til rusmiljøet selv om rusproblemer håndteres som et helseproblem. Vi vet at straff ikke virker!
Ikke sansen for Nav
Selv om Wold har viet mesteparten av tiden til rusfeltet, har hun også erfaring fra det som tidligere het sosialkontoret. Da et av sosialkontorene hun jobbet på ble et Nav-kontor, merket hun at det ikke var et blivende sted for henne.
– Jeg ser poenget med å slå sammen arbeids- og trygdekontor, og det kan være hensiktsmessig å se på ytelse opp mot aktivitet og arbeid. Men å blande sosialkontoret inn der, tror jeg ikke var godt nok gjennomtenkt.
– Hvorfor ikke?
– Det resulterte i en byråkratisering av sosiale tjenester som gjør at vi mister mye av den direkte og tette kontakten som sosialkontorene hadde, svarer hun og fortsetter:
– Vi slår sammen kommuner mer eller mindre frivillig, det blir færre oppmøtesteder og vanskeligere å få snakke med en person ansikt til ansikt. Arbeidsmengden til de ansatte er også for stor.
Wold er dermed blant de politikerne som ønsker seg en helhetlig gjennomgang av Nav.
– De som jobber i Nav gjør en fantastisk jobb, men et større handlingsrom hadde gjort det enklere for dem å utføre jobben sin.
En unik posisjon
I tillegg til en helhetlig gjennomgang, er SV-politikeren også for en tillitsreform, bemanningsnorm i barnevernet og lovfesting av miljøterapeuter i skolen.
– Har noe endret seg for SV med årene som gjør at du tenker at årets stortingsvalg er året for partiet?
– Nå sitter vi i en helt unik posisjon for å endre Norge. Det gjorde vi ikke for fire år siden. Nå er vi blitt større, og vi har kommet i en nøkkelposisjon for å få til et regjeringsskifte. Personlig synes jeg det hadde vært fantastisk med en regjering med SV, Rødt, MDG og Ap og droppa Sp, men det mest realistiske og optimale nå er et sterkt SV så vi får gjennomslag for en mer rettferdig politikk.
Navn: Grete Wold
Yrke: Seksjonsleder for psykisk helse- og rustjenester i Sandefjord kommune. Utdannet sosionom.
Aktuell: SV sin stortingskandidat fra Vestfold. Kan komme inn på Stortinget etter høstens stortingsvalg.
Flere saker
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat
De skal bevare innbyggernes rettigheter. Nå vil kommunen kutte i tilbudet
– Lønna begynner å bli akseptabel. Det nærmer seg noe å leve av, mener Ingunn Akse.
Helge Skodvin
Nå tjener vernepleier Ingunn det samme som sykepleierne
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold
Sosialarbeidere fra hele Europa kommer til Oslo: – Største i Norge noen gang
Navn: Grete Wold
Yrke: Seksjonsleder for psykisk helse- og rustjenester i Sandefjord kommune. Utdannet sosionom.
Aktuell: SV sin stortingskandidat fra Vestfold. Kan komme inn på Stortinget etter høstens stortingsvalg.