Årets tillitsvalgt i FO: «Han må rett og slett bare oppleves»
Sosionomen er overveldet av at medlemmene synes så godt om han: – Jeg kjenner på en stor tillitserklæring.
Det viktigste ved å være tillitsvalgt, er å være tilgjengelig, mener Kenneth Pedersen. Her har han nettopp fått blomster, kake og diplom av FO Agder som kom på besøk der Pedersen jobber.
Christine Fredriksen, FO Agder
hanna@lomedia.no
Kenneth Pedersen var ute og kjørte bil da han fikk en telefon fra leder i FO Agder. Han måtte kjøre inn til siden da hun fortalte hvorfor hun ringte.
– Jeg ble nok ganske stum, synes det var vanskelig å ta innover meg beskjeden. Jeg skjønte ikke helt hva hun ønsket å formidle. Det føltes uvirkelig.
Studentenes fortjeneste
Det har gått et par dager siden 45-åringen fikk beskjed om at han er kåret til årets tillitsvalgt i FO. Tirsdag ble han tildelt prisen rent formelt på FO sitt landsmøte.
Sørlendingen og sosionomen har jobbet ved Bufetat Sør-Agder Ungomdssenter i 14 år og vært FOs tillitsvalgt i seks av dem. Nå synes medlemmene hans at det var på tide å hedre den gode jobben som de mener Pedersen har gjort.
– Medlemmene skriver at du er god til så mange ting og at du «rett og slett bare må oppleves». Hva kunne jeg ha forventet meg hvis jeg møtte deg og ikke bare ringte deg – som er det jeg nå har gjort?
– Jeg tar meg god tid, er tålmodig og lytter. Og så tror jeg ungdommene får tillit til meg og at de føler seg trygge på at de kan ta opp ting de synes er vanskelig.
Her står Kenneth Pedersen omringet av noen av de medlemmene som nominerte han til å bli årets tillitsvalgt i FO.
Christine Fredriksen, FO Agder
I 2018 var de bare seks FO-medlemmer på arbeidsplassen. I dag er de 30 og to til er på gli, ifølge Pedersen. Det er imidlertid ikke hans fortjeneste, mener han. Det er studentenes.
– Det gjøres en god jobb med studentene, og da kommer det mange ferdig FO-medlemmer inn døra vår.
Mer hvile til de ansatte
FO kårer en tillitsvalgt hvert år. I fjor var det Anne Øslebø som fikk prisen. Hun er foretakstillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus.
I år var det altså Pedersen som stakk av med seieren. Medlemmene som har nominert ham mener Pedersen «inkluderer, skaper trygghet, bistår medlemmene til det ytterste, er et tydelig bindeledd mellom ledelsen og de ansatte». De mener arbeidsplassen aldri hadde vært den samme uten han.
Den siste tida har Pedersen jobbet mye med arbeidstidsordninga for de ansatte. Han vil at turnusen skal ta mer hensyn til de ansatte. Det er viktig både for å rekruttere nye og beholde dem de har, mener han.
Helt konkret har de endret turnusen slik at ingen trenger å jobbe kveldsvakt før dagvakt dagen etter. De har også gått fra arbeidshelg hver tredje til hver fjerde helg.
– Det finnes mange dårlige turnuser der ute. Den turnusen vi har fått gjennom mener de fleste at er god, sier han.
Pedersen mener det er vel så viktig å ta vare på de ansatte som ungdommene.
– Mange organisasjoner og ledere forstår ikke nødvendigvis at de ansatte må ha det bra for at ungdommen skal ha det bra, sier Pedersen.
Les mer: Ansatte trener ikke så mye på sikkerhet som de skal: – Vi kjenner på avmakt
Overveldet
I nominasjonsbevet som de ansatte har sendt inn, skriver de at Pedersen har en «enorm evne til å både se og ivareta sine medlemmer». De skriver også at han er en grundig og gjennomtenkt fyr og at han tar tid på alvor. «Dersom du har behov for en samtale med Kenneth er det ikke et spørsmål om han har tid eller ei», skriver de.
Pedersen synes det er overveldende å høre hva medlemmene skriver om han.
– Jeg er enormt takknemlig for de flotte kollegene mine som har nominert meg. Jeg kjenner på det som en stor tillitserklæring.
– Hvor finner du tiden i det jeg forstår kan både være en krevende og hektisk hverdag?
– Det er en utfordring å ikke sette av for mye fritid på dette. Men jeg har en dialog med ledelsen om å få avsatt tid til å utføre vervet mitt.
– Ifølge de ansatte tar du vare på både dem og ungdommen. Hvordan tar du vare på deg selv?
– Det er vanskelig for mange å finne en god balanse og huske på å hjelpe seg selv. Det gjelder også for meg.
Pedersen skryter av de andre tillitsvalgte som han har rundt seg og kan sparre med. Han synes også at han får mye igjen for å delta på kurs. Det han lærer gjør at han kan stille forberedt til møter med både ledelsen og medlemmene.
– Men det er først og fremst kollegene mine som gir meg den støtten jeg trenger. De er også grunnen til at jeg fortsatt jobber her.
«Må oppleves»
Selv om noen dager og saker er tøffere å stå i som tillitsvalgt enn andre, opplever Pedersen at han vokser mye i rollen. Han setter også pris på den varierte hverdagen som tillitsvalgtrollen legger opp til. Han kan både jobbe med arbeidsmiljøet og med ungdommene som bor på institusjonen.
– Medlemmene skriver at du er god til å se det positive i enhver situasjon. Hvordan klarer du det?
– Du lærer etter hvert at det er mye positivt i det meste. Vi jobber med mange skjebner. Mange ungdommer har det kjempetøft. Det er mye elendighet her. Da tror jeg det er nødvendig å plukke med seg de positive tingene som finnes. Det blir en slags overlevelsesmekanisme.
Etter å ha blitt kårets til årets tillitsvalgt i FO, merker Pedersen at han legger lista enda høyere for den jobben han skal gjøre. Han opplever også at han har ekstra energi.
– Det har gitt meg et veldig løft. Hvis jeg skulle forlatt denne arbeidsplassen, så hadde det blitt enda vanskeligere nå.
Flere saker
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold
Sosialarbeidere fra hele Europa kommer til Oslo: – Største i Norge noen gang
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød