JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fagbevegelsen må mobilisere mot endringer i abortloven, mener FOs Ingunn Strand Johansen, appellant på demonstrasjonsdagen 17. november.

Fagbevegelsen må mobilisere mot endringer i abortloven, mener FOs Ingunn Strand Johansen, appellant på demonstrasjonsdagen 17. november.

Anne M. Odland

Fylkesleder Ingunn Strand Johansen i FO Akershus

– Kvinner skal få bestemme over egen kropp

Hun var med på å kjempe fram abortloven på 1970-tallet. Nå vil fylkeslederen i FO Akershus forsvare den med nebb og klør.
16.11.2018
07:44
16.11.2018 11:26

Ragnhild.Heyerdahl@lomedia.no

Ingunn Strand Johansen holder appell under markeringen «Ikke rør abortloven!» i Drammen lørdag 17. november.

– Statsministeren har åpnet for å diskutere endringer i abortloven som en del av regjeringsforhandlingene med KrF. Hvorfor er det så viktig for deg å forsvare abortloven som den er?

– Jeg gikk i tog på 70-tallet for å få abortloven. Det er en rettighet vi har tilkjempet oss. Jeg er 60 år nå, og har selv sittet foran en abortnemd. Det ønsker jeg ikke at unge jenter i dag skal oppleve. Abortloven er ikke til forhandling.

Her blir det demonstrasjonar mot endringar i abortlova

– Men det er ingen som har tatt til orde for å gjeninnføre nemndene. Debatten handler i stor grad om paragraf 2c i abortloven, som tillater senabort hvis barnet har alvorlig sykdom...?

– Hvis vi rører ved abortloven nå, hva blir det neste? Jeg er redd for at nemdene kan komme tilbake.

– Er spørsmål om abort noe fagbevegelsen bør være opptatt av?

– Ja, det mener jeg. Over halvparten av medlemmene i fagbevegelsen er kvinner. I fjor høst laget kvinner i fagbevegelsen et opprop mot seksuell trakassering – #ikketilforhandling. Jeg mener dette er to sider av samme sak. Det handler om at kvinner skal få bestemme over egen kropp og sette grensene selv.

Angrepene på abortloven gjør meg fryktelig forbanna. Urettferdighet gjør meg forbanna. Og måten Europa går mot høyre, gjør meg vettskremt.

På 1980-tallet leste Johansen Tjenerinnens beretning (The Handmaid's Tale) av Margaret Atwood. Den gjorde inntrykk. Romanen forteller om en nær framtid der kvinners rettigheter oppheves, der kvinner fungerer som overklassens sex-slaver og fødemaskiner.

– Den gang syntes jeg det var en skrekkelig framtidsvisjon. Hvis man nå ser på hvilke autoritære, mannsdominerte regimer som vokser fram i for eksempel Polen og Ungarn, er det ganske skremmende.

Les også: Nestlederen i Fagforbundet Ung tok abort fordi fosteret var sykt. Det kunne hun ikke gjort hvis abortloven blir endret

16.11.2018
07:44
16.11.2018 11:26