Fylkesleder Ingunn Strand Johansen i FO Akershus
– Kvinner skal få bestemme over egen kropp
Hun var med på å kjempe fram abortloven på 1970-tallet. Nå vil fylkeslederen i FO Akershus forsvare den med nebb og klør.
Fagbevegelsen må mobilisere mot endringer i abortloven, mener FOs Ingunn Strand Johansen, appellant på demonstrasjonsdagen 17. november.
Anne M. Odland
Ragnhild.Heyerdahl@lomedia.no
Ingunn Strand Johansen holder appell under markeringen «Ikke rør abortloven!» i Drammen lørdag 17. november.
– Statsministeren har åpnet for å diskutere endringer i abortloven som en del av regjeringsforhandlingene med KrF. Hvorfor er det så viktig for deg å forsvare abortloven som den er?
– Jeg gikk i tog på 70-tallet for å få abortloven. Det er en rettighet vi har tilkjempet oss. Jeg er 60 år nå, og har selv sittet foran en abortnemd. Det ønsker jeg ikke at unge jenter i dag skal oppleve. Abortloven er ikke til forhandling.
• Her blir det demonstrasjonar mot endringar i abortlova
– Men det er ingen som har tatt til orde for å gjeninnføre nemndene. Debatten handler i stor grad om paragraf 2c i abortloven, som tillater senabort hvis barnet har alvorlig sykdom...?
– Hvis vi rører ved abortloven nå, hva blir det neste? Jeg er redd for at nemdene kan komme tilbake.
– Er spørsmål om abort noe fagbevegelsen bør være opptatt av?
– Ja, det mener jeg. Over halvparten av medlemmene i fagbevegelsen er kvinner. I fjor høst laget kvinner i fagbevegelsen et opprop mot seksuell trakassering – #ikketilforhandling. Jeg mener dette er to sider av samme sak. Det handler om at kvinner skal få bestemme over egen kropp og sette grensene selv.
Angrepene på abortloven gjør meg fryktelig forbanna. Urettferdighet gjør meg forbanna. Og måten Europa går mot høyre, gjør meg vettskremt.
På 1980-tallet leste Johansen Tjenerinnens beretning (The Handmaid's Tale) av Margaret Atwood. Den gjorde inntrykk. Romanen forteller om en nær framtid der kvinners rettigheter oppheves, der kvinner fungerer som overklassens sex-slaver og fødemaskiner.
– Den gang syntes jeg det var en skrekkelig framtidsvisjon. Hvis man nå ser på hvilke autoritære, mannsdominerte regimer som vokser fram i for eksempel Polen og Ungarn, er det ganske skremmende.
Flere saker
Else Kåss Furuseth er en av kjendisene som blir intervjuet i serien A-laget.
Monster
Kan suksesserien A-laget endre folks holdninger?
Marius Ruud startet Gamingkontakten da han var student.
Hanna Skotheim
– Kjemperart at dataspill ikke brukes mer av dem som jobber med barn og unge
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega