STEMMER IKKE: Kristin, som selger gatemagasinet =Oslo, skulle gjerne ha brukt stemmeretten, men hun finner ingen politikere med gode løsninger for hennes livssituasjon.

STEMMER IKKE: Kristin, som selger gatemagasinet =Oslo, skulle gjerne ha brukt stemmeretten, men hun finner ingen politikere med gode løsninger for hennes livssituasjon.

Anne Myklebust Odland

– Jeg gidder ikke stemme på noen

Kristin selger =Oslo på valgdagen. Hun har ikke tenkt å kaste bort tiden sin i stemmelokalet. – Ingen politikere taler min sak, sier hun.
11.09.2017
11:53
11.09.2017 14:34

anne@lomedia.no

solfrid.rod@lomedia.no

Kristin, som ikke ønsker å oppgi etternavn, lever på ca hundre kroner dagen og er avhengig av inntekten fra magasinene hun selger.

– Jeg bor på et knøttlite rom, som er en rehabiliteringsplass. Det koster 5.000 kroner i måneden. Jeg må selge blader for å ha nok til brød og røyk. Er jeg heldig, selger jeg fire blader i dag, det blir 200 kroner inntekt, sier hun.

Hun har akkurat hentet en bunke blader i lokalene til magasinet =Oslo. Utenfor snakker hun med noen av de andre selgerne om at det er valgdag. Ingen av dem skal stemme.

– Jeg gidder ikke kaste bort tiden min på det, jeg opplever ikke at noen partier har gode løsninger for min livssituasjon, sier Kristin til Fontene.

Ugunstig reform

Hun er på vei til den faste selgerplassen sin med en tralle blader. På vei bortover gata forteller hun at hun er opprørt over uførereformen som trådte i kraft for to år siden.

Reformen ble vedtatt etter forslag fra Jens Stoltenbergs andre regjering og fulgt opp av Erna Solbergs regjering. Reformen skulle gjøre det lettere å kombinere arbeid og trygd, og ga en høyere skatteprosent for uføre. Samtidig ble skattefordelene for uføre kompensert ved at brutto uføretrygd ble økt.

– For meg har reformen slått uheldig ut. Og siden stort sett alle partiene er enige om reformen, ser jeg ikke hvem jeg skal stemme på, sier Kristin.

Vurderer å bli uteligger

Hun forteller at hun eier leilighet og derfor opplever å falle mellom to stoler.

– Jeg har ikke fått en krone fra Nav på tjue år. De mener det vil være å øke formuen min, siden jeg eier leilighet. Jeg vurderer å selge leiligheten min, så jeg kan stå som uteligger. Mange regler slår uheldig ut for meg, og jeg opplever ikke at politikere tar dette på alvor, sier hun.

HOS =OSLO: Richard Johannessen henter dagens bunke magasiner. Til venstre vernepleier Siri Kristiansen.

HOS =OSLO: Richard Johannessen henter dagens bunke magasiner. Til venstre vernepleier Siri Kristiansen.

Anne Myklebust Odland

– Prioritert bort

Miljøarbeider Even Skyrud hos =Oslo opplever at få av de 250 selgerne som daglig er innom lokalene bruker stemmeretten sin.

– Mye blir prioritert bort i livet til uføre og rusavhengige. De fleste har ikke tenkt på valget engang og bruker ikke tid på å oppsøke et valglokale. Årsakene til at de ikke stemmer ligger i livet de lever. Mye annet er mye viktigere for dem, sier han.

Skyrud tror ikke det handler om at de mangler ID, men mener likevel det er bra at valglokalene i år godtar identitetskortet selgerne har fra =Oslo, dersom de også oppgir personnummer. Dette kom på plass etter initiativ fra Ivar Johansen, som representerer SV i Oslo bystyre.

– Har litt sansen for Støre

=Oslo-selger Richard Johannessen har ikke stemt på mange år, men i år har han tvilt seg fram til Arbeiderpartiet.

– Det var ikke noe lett valg, men jeg har litt sansen for Støre, sier Johannessen.

På valgdagen er han innom =Oslo for å hente magasiner før han setter kursen østover til Moss og Askim. Der selger han mellom 300 og 400 blader i uka.

SELGER: Richard Johannessen selger 3-400 magasiner i uka.

SELGER: Richard Johannessen selger 3-400 magasiner i uka.

Anne Myklebust Odland

– Altfor mye tigging

Med stadig flere tiggere i Oslos gater har det blitt vanskeligere og vanskeligere å selge magasiner der, erfarer Johannessen, som har solgt gatemagasiner siden starten i 2005.

– Jeg har ikke noe imot rumenere, men det er altfor mye tigging i byen nå. Og så er det de som kler seg ut og er morsomme for penger, og så er det oss som prøver å selge blader. Det blir for mye mas for folk, mener han.

Johannessen er for et tiggerforbud. Men den viktigste saken er partienes politikk overfor funksjonshemmede.

– Kona mi har en elektrisk rullestol som er 14 år gammel. Hun trenger egentlig hjelp døgnet rundt, men får bare noen få timer i uka. Det er jeg som gjør det meste, sier Johannessen.

Verre med blå regjering

Han er opprørt over økte egenandeler, og mener livssituasjonen har blitt verre de siste fire årene. Nå håper han på et skifte.

– Skal du følge med på valgsendingene i kveld og natt?

– Ja, jeg skal nok følge med litt. Men jeg må hjelpe kona mi, så jeg kan ikke bare sitte og se på TV. Kona går foran alt. Hvem som blir statsminister, får jeg jo vite i morgen tidlig, sier Johannessen og putter en bunke gatemagasiner i sekken.

11.09.2017
11:53
11.09.2017 14:34