Hilde Slotnes, fylkesleder for FO i Rogaland
– Godt barnevernsarbeid handler om tid, jobben er ikke gjort på én time
– Nå må vi få på plass bemanningsnorm så ansatte får den tiden de trenger for å gi god og riktig hjelp, sier sosionom og fylkesleder i Rogaland, Hilde Slotnes.
Hilde Slotnes er fylkesleder for FO i Rogaland.
Privat
anne@lomedia.no
Hilde Slotnes (54) har vært fylkesleder i Rogaland i fem år. Hun er sosionom og har permisjon fra barnevernstjenesten i Karmøy kommune. Avdelingen hun leder har 2.650 medlemmer.
Fem minutter med en minister, hva sier du?
– Jeg vil si til Barne- og likestillingsministeren at hun må få på plass en bemanningsnorm. Godt sosialt arbeid krever at man bruker tid med dem som har en utfordring, og for at folk skal fortelle, må de stole på den som skal hjelpe. Barnevernet har vanskelige saker som involverer foreldre som er både skeptiske og redde. Ved å redusere mengden saker i barnevernet, vil ansatt få bedre mulighet til å følge dem opp over tid. De må få mulighet til å bruke tid på å avklare roller og trygge folk, bli kjent, og det er noe som tar mer enn en time.
Hvor trykker skoen for FO-medlemmer i ditt fylke?
– Det avhenger av hvor de jobber. Selv om mange av medlemmene våre har tilsvarende utdanning og stillingsbetegnelser, kan de ha ganske forskjellige oppgaver og arbeidsplasser. Ansatte i private foretak og institusjoner kommer til oss med problemstillinger som er annerledes enn det vi hører om i offentlig sektor. Det kan handle om rettigheter og kontrakter. Andre er opptatt av at sosialt arbeid forsvinner ut av Nav. Andre igjen kontakter fylkesavdelingen når de har opplevd at barnevernet har mistillit i befolkningen.
Hvilken viktig sak jobber du med akkurat nå?
– Jeg er opptatt av organisasjonsutvikling. Fylkesavdelingen i Rogaland skal ikke slås sammen med andre avdelinger. Jeg er opptatt av hvordan det vil virke for oss og fordelingen av ressurser.
Hvorfor vil du være fylkesleder for FO?
– Jeg er engasjert for et godt arbeidsliv. Jeg liker å følge opp tillitsvalgte og få etablert gode fagforeningsklubber. Det er en sammenheng mellom gode arbeidsplasser og dyktige tillitsvalgte og velfungerende klubber. Jeg har besøkt flere arbeidsplasser hvor jeg har tenkt at det kunne vært et mye bedre samarbeid mellom tillitsvalgte og arbeidsgivere.
Hvilken oppgave gleder eller gruer du deg til å gå løs på?
– Jeg håper å få enda mer tid til å prioritere å bygge klubb. Det gjør jeg ved å være med å innkalle til møter, samle folk, vise hvordan en klubb kan drives. Vi i fylkesavdelingen ønsker å støtte tillitsvalgte som har små prosenter i sitt frikjøp.
Hva irriterer deg mest?
– Jeg kan bli irritert når jeg ikke blir forstått. I min posisjon kommer jeg jo i situasjoner hvor jeg skal legge frem FOs synspunkter, og hvordan vi forstår lover og regler.
Hvilket godt helse- eller sosialt arbeid har berørt deg i det siste?
– Det er alle de flotte historiene jeg hører om hvordan medlemmene våre strekker seg og står på for brukerne og klientene. Blant annet er jeg blitt rørt over historier fra de som jobber ute på gata i møte med ungdom; barnevernsvaktene.
Hvilken gladsak vil du se på trykk i Fontene?
– Lik lønn for likt arbeid: Nå er det oppnådd! Dessuten vil jeg lese en sak om at bemanningsnorm er innført. At det maks skal være 15 saker per saksbehandler. Generelt bør det være et slikt tak. Da jeg begynte i barnevernstjenesten i Karmøy hadde vi i snitt 40 saker av gangen. Det ble heldigvis bedre etter hvert, ledelsen var flink til å få opprettet nye stillinger, men det tok sin tid.
Flere saker
Marius Ruud startet Gamingkontakten da han var student.
Hanna Skotheim
– Kjemperart at dataspill ikke brukes mer av dem som jobber med barn og unge
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin