JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo forsvarer tvangsflytting

Funksjonshemmede «Gunnar» er ute på anbud og skal flyttes til ny tjenesteleverandør. Kommunen gambler med hans mentale helse, frykter familien.
12.10.2010
10:46
16.12.2013 14:19

edv@lomedia.no

«Gunnar» Ljosland er en «særlig ressurskrevende bruker» med vedtak om heldøgns en-til-en-bemanning. Han bor i en bolig drevet av Omsorgspartner Aktiv på Bølstadlia sør for Drammen. Boligen tapte anbudsrunden våren 2009. Nå skal han ut.

Han har bodd seks ulike steder de siste sju årene. Lillebror Dag Ljosland (34) frykter hva som vil skje hvis broren må flytte enda en gang. Hver flytting har utløst uro og angst. Det har tatt måneder for Gunnar å roe seg.

Sparer millioner på anbud

Bydel Frogner sparer millioner på å flytte noen av sine mest ressurskrevende brukere. Det bekrefter et informasjonsskriv som bydelen selv la ut på anbudsdatabasen doffin.no den 6. november i fjor. Det var blant leverandørene med lavest pris at man også fant den beste kvaliteten, heter det i skrivet. Det har noe å gjøre med organisering og ressursbruk hos leverandøren, hevder bydelen.

– Hvor er brukernes og de pårørendes medbestemmelse, spør Dag Ljosland.

Han har brukt hundrevis av timer foran pc-en for å få endret flyttevedtaket. Han har klart å hale ut tiden, men bydelen står fast på flytting.

– De kunne bare tatt en telefon til oss og spurt om det var greit å flytte broren min. Vi ville sagt nei, så kunne de spart seg masse tid og penger.

Ut av mørket

Rommet, fellesstua og personalet er Gunnars univers. Etter hjerneskaden for åtte år siden mistet han taleevnen og kontrollen over musklene. Iblant forsvinner han inn i et mørke av frustrasjon og sinne. Det har tatt pleierne på Bølstadlia et og et halvt år å lære å tolke de få uttrykkene han har igjen.

Han smiler når pleieren kommer inn og dulter ham i armen. En kontakt som ikke er mulig å prissette. Bydel Frogner, som har ansvaret for tjenesten, har likevel funnet en annen leverandør som ifølge bydelen leverer bedre kvalitet til en betydelig lavere pris.

– Må følge konkurransereglene

– Når tjenesten har vært kjøpt inn av private før, er kommunen nødt til å utlyse konkurranse, forklarer byrådssekretær for helse og eldreomsorg Kai Morten Terning (Frp).

– Bydelen har ikke lov til å bare videreføre eksisterende avtaler. Bydel Frogner mener de nye avtalene vil gi brukerne bedre kvalitet.

Dag Ljosland og advokaten hans har oversendt bydelen flere legeuttalelser, blant annet fra Sunnaas sykehus, som understreker at det trolig vil medføre stor skade å ta «Gunnar» ut av hans nåværende miljø. Det tar lang tid å bygge opp et forhold der pasienten kan fungere på samme nivå som før flyttingen, påpeker en av legene, som er ekspert på hjerneskader.

– Legene sier flytting kan være svært skadelig, hvordan er det forenlig med bedre kvalitet?

– Hvis vi hadde forlangt i konkurransen at tilbudet skal fortsette på samme sted, ville vi i praksis utelukket alle andre tilbydere enn dagens. Det ville ikke vært fair konkurranse, og et brudd på regelverket, sier Terning.

Kommunen vurderer sammen med KS å be departementet klargjøre hvordan konkurranse for denne type tjenester bør gjennomføres og om kontraktstid bør utvides. Oslo jobber også for at det i størst mulig grad bør være et skille mellom bolig og den som yter tjenester, slik at personer kan fortsette å bo i den samme boligen selv om det er en ny leverandør som vinner konkurransen,forteller Terning.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus opprettet i vinter klagesak på bydel Frogner om tvangsflytting av brukere, men konkluderte at bydelen er i sin fulle rett til å flytte funksjonshemmede til nye tjenesteleverandører.

FO Oslo: – Fjerner brukermedvirkningen

– Når man setter folk på anbud uten samråd med bruker eller pårørende, slår kommunen beina under sitt eget verdigrunnlag om brukerorientering, sier leder for yrkesfaglig utvalg for vernepleiere i FO Oslo, Christian Haaland.

– Det er nettopp tryggheten til menneskene rundt som gjør at disse brukerne har utbytte av et stabilt boligtilbud. Hvis brukeren og pårørende mener han har det bra der han er, skjønner jeg ikke at det kan være god kvalitet å flytte.

Les reportasjen om Dag Ljoslands kamp mot kommunen i Fontene nr. 10 (pdf)

Bydel Frogner utlyste 1. januar 2009 konkurranse på tjenestetilbudet for fem særlig ressurskrevende brukere.

Kontraktene ble tildelt våren 2009.

Pårørende til tre av brukerne har motsatt seg flytting.

12.10.2010
10:46
16.12.2013 14:19

Bydel Frogner utlyste 1. januar 2009 konkurranse på tjenestetilbudet for fem særlig ressurskrevende brukere.

Kontraktene ble tildelt våren 2009.

Pårørende til tre av brukerne har motsatt seg flytting.