JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gratisarbeidet fortsetter

Fagbevegelsen tapte rettssaken om lønn for nattarbeid i statens barnevern. Bufetat fortsetter å betale bare to av seks timers «hvilende nattevakt».
15.02.2010
14:58
16.12.2013 12:37

edv@lomedia.no

Saken gikk for Arbeidsretten 19. og 20. januar. Resultatet ble kjent i dag: LO Stat, YS og Unio, FO og de andre fagforbundene tapte. Staten vant.

Kartellsekretær Randi Stensaker i LO Stat er skuffet.

– Samtidig er det nå viktig å se fremover og snarest mulig få på plass en avtale som sikrer de ansatte i Bufetat en tariffregulert kompensasjon, sier hun i en presseuttalelse.

Dommerne kom til at «det i en så vidt spesiell situasjon ikke kan være tariffstridig at den virksomhet i en periode etter overføringen og frem til eventuell særavtaleregulering er på plass, fortsetter å praktisere omregning med 1:3 i samsvar med det som var ordningen i KS-området».

Dette til tross for at Bufetat har hatt seks år på seg til å rydde opp. LO Stat har ved flere anledninger tatt initiativ til å få på plass en ny særavtale. Isteden har staten videreført en ordning fra da barneverninstitusjonene var underlagt fylkeskommunene og dermed tariffområdet KS, selv om ordningen ifølge FO og LO Stat skulle opphørt 1. januar 2004.

Fire fritimer til staten

Når ansatte har såkalt hvilende nattevakt, får de betalt ut fra forholdet 1:3. Med andre ord får de betalt fra midnatt til klokken 0200. De resterende fire timene til klokken 0600 er de på jobben gratis.

– Det går ut over helsa, sier miljøterapeut Greta Irene Tornes ved Clausenengen Ungdomshjem i Kristiansund til Fontene.

– Folk med kompetanse og lang erfaring forsvinner ut, det kommer vikarer isteden.

Statens tariffavtale mangler ifølge LO Stat og FO en bestemmelse om at ansatte på «passiv tjeneste» eller «hvilende vakt» bare skal få uttelling for en tredjedel av tiden. Avlønningen er dermed tariffstridig, mener de.

Men det fikk de altså ikke medhold i. Ansatte i institusjonene må nå belage seg på å fortsatt miste nattlønna.

Det er ikke anking i arbeidsrettssaker. LO Stat vil nå innlede samtaler med staten for å få til en særavtale som er forenelig med avtaleverket.

Mister også arbeidstid

Da gjenstår problemet at Bufetat, i tillegg til å redusere lønn, også omregner selve arbeidstiden etter 1:3-formelen. Ansatte er med andre ord mer på jobb enn de skal for å få 100 prosent lønn. Brudd på arbeidsmiljøloven, ifølge LO Stat.

FO vil på vegne av berørte medlemmer følge opp dette i en egen prosess etter at selve lønnsspørsmålet er behandlet i Arbeidsretten, melder forbundet.

15.02.2010
14:58
16.12.2013 12:37