JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fokus på unge lovbrytere

I Skottland er den kriminelle lavalderen 10 år og der sitter det over tusen unge lovbrytere i fengsel. Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år, men også her sitter til enhver tid mellom to og ti personer under 18 år i fengsel. Torsdag startet en stor internasjonal konferanse om unge lovbrytere i Oslo.
06.06.2008
10:17
16.12.2013 05:35

nina.hanssen@lomedia.no

Det er norsk kriminalomsorg som i samarbeid med ICPA (den internasjonale kriminalomsorgsorganisasjonen) står bak konferansen. Den har samlet fagfolk og eksperter fra mange land for å diskutere utfordringene med unge lovbrytere.

Dommer Liv Synnøve Taraldsrud fra Oslo tingrett og førstestatsadvokat Morten Holmboe fra riksadvokatembetet gav et bakteppe om situasjonen i Norge som sammenlignet med andre land har å få veldig unge lovbrytere.

De aller fleste norske ungdommer er lovlydige, men ifølge justisminister Knut Storberget sitter det også i Norge mellom to og ti personer under 18 år til enhver tid i fengsel.

Statsråden har flere ganger sagt at regjeringens ambisjon er at unge under 18 år som begår kriminelle handlinger, skal bli møtt med en annen reaksjon enn fengselsstraff. Begrunnelsen er at fengsel er særlig skadelig for unge mennesker. Dette er noe de fleste av de som deltar på den internasjonale konferansen stiller seg bak.

I de fleste land er det fortsatt er det store utfordringer om å finne alternative reaksjonsformer enn fengsel og en forbedring av tilbudet som gis unge i fengsel i dag.

Ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk i kriminalomsorgens sentrale forvaltning, som også er styremedlem i ICPA, var tydelig stolt over å kunne åpne den regionale konferansen om unge lovbrytere i Oslo.

Professor Friedrich Løsel fra Cambridge Universitet guidet deltakerne gjennom ulike modeller som er prøvd ut og forskningsresultater som er gjort så langt på område.

Det er et komplisert og vanskelig tema som ulike land har ulike løsninger på. Men Løsel er helt klar på at barn ikke bør inn i tradisjonelle fengsel. Heller ikke lukkede eller åpne overgangsboliger mener han er bra for disse ungdommene.

Kriminelle i hovedstaden

Samme dag som de internasjonale deltakerne og også norske fagfolk ankom kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS), presenterte hovedstadens politidistrikt og Oslo kommune en fersk rapport om barne- og ungdomskriminalitet i hovedstaden.

Rapporten slo fast at de 20 mest kriminelle ungdommene under 18 år står for 12,3 prosent av kriminaliteten som begås av personer i denne aldersgruppen.

Blant disse 20 ungdommene er det 19 gutter og en jente. Overskriften fra norske aviser som ble vist fram på den internasjonale konferansen i dag var at en 15-årig norsk gutt er registrert med 38 straffbare forhold i fjor.

Den kriminelle lavalderen varierer i Europa og mange fant det merkelig at man i Norge ikke straffer 14-åringer som begår alvorlig kriminalitet.

Om få uker kommer stortingsmeldingen om Kriminalomsorg der det sannsynligvis vil komme et forslag om forsterkede overgangsboliger for unge lovbrytere. Lederen i Stortingets justiskomite Anne Marit Bjørnflaten, mener også man på lang sikt å bygge opp egne tilbud for barn, for eksempel forsterkede overgangsboliger.

Dette forslaget er ikke særlig populært blant to av forbundsledere i LO som har medlemmer i Kriminalomsorgen, Randi Reese og Geir Bjørkli. De mener at slike overgangsboliger også er fengsel og ikke egnet for barn.

06.06.2008
10:17
16.12.2013 05:35