JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Altfor dårlig fra Staten og KS

KS har lagt seg på at altfor lavt ambisjonsnivå i lønnsoppgjøret for de ansatte i kommunene, og signalene fra staten provoserer. FO-leder Randi Reese påpeker at utgangspunktet for forhandlingene er at kommunalt ansatte er dårligere lønnet enn privat ansatte.
30.04.2008
14:42
16.12.2013 05:01

Bruddet med KS kom i går før fristen utløp, da LO kommune ikke så noen vits i å forhandle videre. – Det er et spørsmål om hvilke rammer vi skal fortsette å diskutere innenfor. Under forhandlinger må du alltid vurdere om det er noen vits i å bruke mer tid, sier Randi Reese. – FOs medlemmer er veldig opptatt av lønnsnivå, og de ønsker uttelling for kompetanse og for lang ansiennitet. Men KS kom ikke med forslag om forlengelse av lønnsstigen til 16 år for våre medlemmer, sier Randi Reese.

FO deltar i forhandlingene gjennom LO Kommune. LO Kommune reagerte på mange sider ved tilbudet: for dårlig sosial profil, for mye til lokale oppgjør, og ingen løsning i AFP-spørsmålet. FO mener at en stor pott på to prosent til lokale oppgjør ikke møter utfordringene for FOs grupper. FO ønsker mest mulig til de sentrale oppgjørene. Også for FOs medlemmer er AFP viktig. Men det er brudd også i forhandlingene med staten, og dette gjør situasjonen enda vanskeligere når det gjelder å finne en løsning for AFP i kommunesektoren.

Provosert

Reese er i likhet med flere forbundsledere også provosert over de signalene som kom fra staten. – Vi ønsker et anstendig oppgjør, men da må det komme andre signaler fra motparten. De viste her ingen vilje til AFP, sier Reese. Hun deler mange av synspunkter til forhandlingslederne fra LO Stat og er skuffet over at det ikke kom noen signaler om å sikre kvinner lik lønn for likt arbeid. For FOs leder var det også tøft å høre at Staten ønsker å fjerne justeringsforhandlingene, som har blitt brukt til å rette opp skjevheter som rammer medlemmer i FO..

Samlet LO

Forbundsleder Randi Reese har ikke sansen for at de i stedet ønsker å lage en stor lokal pott da dette kan slå uheldig ut for mange. Men Randi Reese er glad for at LOs delegasjon står samlet bak profilen på kravene. Dette mener hun de LO-organiserte vil tjene på. Men først blir det nå en runde hos Riksmeklingsmannen. Selv om det ennå er uklart når dette starter, vil meklingen pågå i minst 14 dager før den kan kreves avbrutt. Blir meklingen brutt, har Riksmeklingsmannen ytterligere en uke på seg før en eventuell streik. Hvis meklingen kommer i gang allerede neste uke, kan det altså gå mot avgjørende innspurt i meklingen for de statsansatte i uka etter 17. mai. Randi Reese skal også følge opp forhandlingene i Oslo Kommune, så hun må nok belage seg på mange og lange arbeidsdager denne måneden.

30.04.2008
14:42
16.12.2013 05:01