JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støtter ansatte i privat barnevern

Markedets usynlige hånd skaper uholdbare forhold både for ansatte og beboere i private institusjoner, mener FO.
05.12.2007
12:11
16.12.2013 03:13

– Å opprette barneverntiltak gjennom anbudsrunder er forkastelig, sier FO-leder Randi Reese. – Markedsmekanismer er ikke en egnet metode til å skaffe barneverninstitusjoner.

Nesten halvparten av ansatte i barneverninstitusjoner har privat arbeidsgiver, ifølge SSB. Statistikken er fra 2002, altså før staten tok over kontrollen med institusjonene.

– Jeg skjønner at trusler om nedleggelse skaper bekymring. Uroen som har oppstått som følge av anbudssystemet er verken noe de som driver eller de som bor i de private institusjonene fortjener. FO jobber for å ivareta arbeidsforholdene til sosialarbeiderne og vil støtte dem i de utfordringene de står overfor, sier Reese.

Helst offentlig

FO slår fast i sitt prinsipprogram at velferdstjenester skal eies og drives av det offentlige. Private aktører skal bare brukes som et supplement. I dag er rundt halvparten av barneverninstitusjonene private.

– Er det ikke bra om de private får vanskeligere vilkår gjennom tøffe anbudsrunder? – FO er opptatt å gi forutsigbarhet til de private institusjonene. Da vil tilbudet til barna bli best. Vi vil ikke ha et system som straffer de private insitusjonene.

Reese mener Staten bør lage en analyse over hvor mange barn og unge som trenger institusjonsplass og hva slags institusjonstilbud de trenger. Staten må utvikle og iverksette en nasjonal opptrappingsplan for et differensiert institusjonstilbud i alle regioner.

– Barneverninstitusjonene bør i hovedsak på sikt eies og drives av det offentlige. I en overgangsperiode må det inngås langsiktige avtaler med de private som driver godt.

05.12.2007
12:11
16.12.2013 03:13