JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forskjell på kvinnehelse

Berit Austveg: Kvinners helse på spillUniversitetsforlaget 2006
07.02.2007
14:24
16.12.2013 00:13

Seksualitet og reproduksjon er tema som berører alle nært. Kvinner bærer byrdene ved reproduksjonen rent fysisk. Det påvirker deres helse og kropp på fundamentale måter.I Norge har vi god tilgjengelighet til helsetjenester som kan sikre oss at svangerskap, fødsel og tidlig abort vanligvis ikke truer verken liv eller helse. Men i mange land innebærer disse hendelsene stor helsemessig risiko på grunn av manglende tilgjengelighet til helsetjenester. Dette kan blant annet illustreres ved statistikk som viser mødredødelighetsratio, det vil si antall gravide kvinner som dør i tilknytning til graviditet og fødsel. 13 prosent av disse dødsfallene på verdensbasis er knyttet til farlige aborter. Det kan ofte finne sted i land hvor abort er forbudt og blir framprovosert under helsefarlige vilkår.

Over en halv million dør hvert år

Årlig dør omtrent 585 000 kvinner på verdensbasis i tilknytning til svangerskap. Over halvparten av disse dødsfallene finner sted i Afrika, 42 prosent i Asia og ca. 4 prosent i Latinamerika. Mindre enn 1 prosent skjer i den industrialiserte del av verden. Forfatteren ønsker å sette forskjellene inn i et perspektiv. Det er også et spørsmål om menneskerettigheter.Forfatteren er lege og har efaring fra arbeid i en rekke land i Afrika og Asia i tillegg til Norge og USA.

Mia

07.02.2007
14:24
16.12.2013 00:13