Mat og tak over hodet
Ingjerd Tjelle:Omsorg og overgrep. Møter med barnehjemsbarn. Nordnorsk forlag 2005
Finnmark fikk sitt første barnehjem så seint som i 1913. I løpet av de neste femti åra ble det til ti, og alle var eid og drevet av kristne organisasjoner. Mange av plasseringene hang sammen med nød og fattigdom. Journalist Ingjerd Telle har møtt mange av de finnmarkske barna som kom på barnehjem. Det er sterk lesning. I perioder var pengemangelen prekær, og det kunne gå ut over den daglige matrasjon både for barn og voksne. De ansatte hadde lav lønn. For flere av dem var jobben et sterkt kall, og enkelte blir framhevet for sitt varme og kjærlige vesen. Men alle tidligere barnehjemsbarn som ble intervjuet hadde opplevd mye vondt på barnehjemmene. Nesten alle barna forteller om tvungen evangelisering. Bønnemøter og andakter var obligatorisk. På Vårsol barnehjem fikk barna høre første del av ønskekonserten, men radioen ble slått av da de verdslige sangene stod på programmet.Det vanket korporlig avstraffelse i pakt med tidens pedagogikk. I tillegg opplevde flere av barna overgrep av voldelig og seksuell art som de fortsatt strever med ettervirkningene av. Her er mange personlige oppveksthistorier utenom det vanlige.Historier om barnevernsbarn fra Finnmark var blant årsakene til de etterhvert omfattende granskingene av barnevernets institusjoner i Norge. Her kan du lese både om barnas egne opplevelser og om rammevilkårene for driften av barnehjemmene. Det setter historiene inn i perspektiv og gir en mer allmenn tilnærming til stoffet.
Siste nytt
De ansatte ved Nav Årstad er fortsatt preget etter drapet på en kollega for snart to år siden, forteller både leder og tilltisvalgt. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet i Bergen: 25 ansatte har sluttet hittil i år
Hanna Skotheim
Steile fronter i kjønnsdebatten skremmer fagfolk: – Vi er redde for å krenke
Mye lest
John Kjetil Støle mener politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir.
Erling Slyngstad-Hægeland
John Kjetil har ofte vært frustrert på barnevernet. Nå blir han sosionom for å forstå dem bedre
Vi må forstå at det er skadelig å flytte barn så ofte som fem ganger, skriver Roar Lillebostad.
Colourbox/Privat