JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernstiltak i Oslo legges ned

Oslo klarer ikke lenger å tilby multi-systemisk terapi (MST). Teamet er midlertidig lagt ned.
03.04.2013
11:15
16.12.2013 22:14

mia.paulsen@lomedia.no

1. mars var det kroken på døra, og tidligste mulige relansering er 1. januar neste år. Årsaken er at flere i teamet er blitt gravide, blant annet leder og nestleder av MST-teamet, forklarer presseansvarlig Kari Elmholt Birkeland i Barne- og familieetaten i Oslo. Seks personer er omplassert.

Oslo et unntak

– Det er kjempesynd. Jeg stusser over at MST er en suksess over hele landet, mens de ikke får det til i Oslo, sier Tore Kristiansen, som leder FO Oslo.

Amerikansk opplegg

MST er et strengt strukturert barnevernstiltak som drives etter håndbøker basert på et opplegg laget av amerikanske forskere. Prinsippene er atferdsterapeutiske. I grove trekk går det ut på å hjelpe omsorgspersoner til å få skikk på utagerende og kriminelle ungdommer. Det skjer gjennom miljøarbeid i samarbeid med skole og andre deler av nærmiljøet, og terapeutene skal være tilgjengelige hele tiden. Det er et uttalt mål å unngå institusjonsplassering.

Fant ikke erstatter

Birkeland sier at det ikke var praktisk mulig å finne noen erstatter til å lede teamet. Barne- og familieetaten sørget for å stoppe inntaket til MST i god tid, slik at alle terapiene ble fullført.

Variabel etterspørsel

– Vi ser dessuten at etterspørselen etter tilbudet har vært variabel, og at mange bydeler har laget light-varianter av MST. Vi vil holde møte med alle bydelene og diskutere hva som skal skje videre, sier Birkeland til Fontene.

Mange sluttet

Stillingene som miljøterapeuter i MST har vært utlyst med høye kvalifikasjonskrav. Flere av de som ble ansatt var erfarne familieterapeuter. Ex-FO-leder Rigmor Hogstad, som også har ledet FO Oslo i mange år, jobbet i sin tid med lønns- og arbeidstidsavtalene for MST. Hun forteller at det var stor gjennomstrømming av personale.

– De var kjempekompetente, men fikk ikke bruke sin fagkompetanse. De skulle følge MST-manualene. Terapeutene ble kurset og sertifisert som MST-terapeuter.

Bydelenes ansvar

Kari Elmholt Birkeland sier også til Fontene at MST er et tilbud som er «litt på siden» av oppgavene til Barne- og familieetaten, fordi det er et såkalt forebyggende tiltak, noe bydelene har ansvar for. Forebyggende betyr i denne sammenheng at man unngår å plassere barn og ungdom på institusjon.

Dårlig økonomi

Inntektene til Barne- og familieetaten var ifølge regnskapet for 2012 nesten 168 millioner kroner lavere enn utgiftene.

Tore Kristiansen sier at Barne- og familieetaten er underfinansiert og har blitt sterkt redusert de siste åra. De har gått fra å være et flaggskip for utvikling av nye metoder til å legge ned viktige institusjoner, som for eksempel Aline spebarnssenter og Frydenberg barnevernsenter.

Høyre-politikk

Barnevernet i Oslo må dermed i større grad benytte private institusjoner, noe Kristiansen betegner som «bevisst Høyre-politikk».

– Selv om Barne- og familieetaten selv bestemmer hva de vil nedlegge, tror jeg neppe byrådslederen protesterer, sier Kristiansen.

Bydelene forebygger mer

Kari Elmholt Birkeland henviser til det såkalte barnevernsløftet med økte midler til barnevernet over hele landet, noe som også har gitt bedre økonomi til bydelsbarnevernet i Oslo. Hun mener også at en endring av finansieringsordningen for barnevernet i Oslo, som fant sted i 2002, har ført til at bydelene er blitt mer opptatt av å forebygge at barn havner på institusjon. Etter den ordningen har bydelene fullt ansvar for å finansiere institusjonsplasser, og står fritt til å velge mellom kommunale og private plasser.

Regionalt nivå

Men MST kan neppe legges på bydelsnivå i Oslo, innrømmer Kari Elmholt Birkeland. Utenom Oslo er MST administrert på regionalt nivå. Det betyr med andre ord at hvis det ikke er noe tilbud sentralt i Oslo kommune, blir det ikke MST i Oslo.

03.04.2013
11:15
16.12.2013 22:14