Barnevern-tv sikret Nesna pris
Leder Ingeborg Herset og barnevernet i Nesna mottok tirsdag FO Nordlands sosialarbeiderpris etter å ha blottstilt tjenesten i NRK-serien Barnets beste.
Barnevernleder Herset tok selv initiativet til NRK-serien Barnets beste. TV-serien gikk tett på ansatte og brukere i barnevernet på Helgelands-kysten. Les tidligere intervju
– Åpnere barnevern er jo en nasjonal satsing. Og hva er ikke en åpnere kanal enn NRK? forklarte Herset da hun fortalte hvordan det var å overgi seg i NRK-produsentenes hender.
Tirsdag mottok hun på vegne av barnevernet i Nesna den andre årlige sosialarbeiderprisen fra FO Nordland. Det skjedde under fylkesavdelingens fagkonferanse i Narvik. Årets tema var framtidas barnevern. Prisen er på 10.000 kroner.
Herset ringte NRKs sentralbord på Marienlyst uten å spørre sine ansatte. Hun måtte jo først vite om det var rikskanalen bet på før det var noen vits i å uroe teamet sitt. Allerede i første samtale med produceren hørte hun nerven. NRK var overgitt, dette skulle bli TV.
Oppga kontrollen
Da NRK kom rusende med hurtigbåt til Nesna, hersket både begeistring og skepsis blant de ansatte i barneverntjenesten. NRK tok kontroll.
Til Hersets overraskelse gikk 99 prosent av brukerne med på å stille opp. Trolig fordi det var NRK som sto for kontakten, ikke saksbehandlerne. Vi gjør det på vår måte, var beskjeden fra TV-teamet.
– Vi mistet litt av kontrollen, også siden vi ikke visste hva de hadde sagt til NRK. Det eneste vi bad om var å få se gjennom den ferdigklippede versjonen.
Møtte seg sjøl i døra
– Det ble et oppgjør med egne fordommer. For det er ikke systemene og barneverntjenestene som roper etter et åpnere barnevern, det er brukerne. Og de ønsker ikke åpenhet om systemer og prosesser, men om konkrete saker. Det er et tankekors at vi ikke bare bør snakke generelt om hvordan vi jobber. Vi må være konkrete.
I ettertid var tilbakemeldingene fra brukerne som stilte opp udelt positive, ifølge Herset.
– Men vi er ikke på Facebook. Det tror jeg har berget meg.
– Avmystifiserer barnevernet
Fra FO Nordlands begrunnelse fikk vi høre at serien ga et bilde av de vanskelige dilemmaene barnevernet står i til daglig. Serien åpnet og avmystifiserte barnevernet.
– Nesna og menneskene der fortjener honnør for å gi oss dette innsynet i en krevende hverdag. Serien synliggjør behovet for en spesialisert og høy barnevernfaglig kompetanse i kommunene. Det er i det kommunale barnevernet ansvaret, beslutningene og mulighetene ligger, leste fylkesleder Mona Nilsen fra begrunnelsen.
Fjorårets pris gikk til krisesenteret i Salten.
Siste nytt
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
- Hensikten er å jobbe mer forebyggende og å styrke samarbeidet mellom barnevern og skoler og barnehager, sier Wenche Thunes, leder for barneverntjenesten i Lier kommune.
Lier kommune