JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevern-tv sikret Nesna pris

Leder Ingeborg Herset og barnevernet i Nesna mottok tirsdag FO Nordlands sosialarbeiderpris etter å ha blottstilt tjenesten i NRK-serien Barnets beste.
13.03.2013
11:18
16.12.2013 22:04

Barnevernleder Herset tok selv initiativet til NRK-serien Barnets beste. TV-serien gikk tett på ansatte og brukere i barnevernet på Helgelands-kysten. Les tidligere intervju

– Åpnere barnevern er jo en nasjonal satsing. Og hva er ikke en åpnere kanal enn NRK? forklarte Herset da hun fortalte hvordan det var å overgi seg i NRK-produsentenes hender.

Tirsdag mottok hun på vegne av barnevernet i Nesna den andre årlige sosialarbeiderprisen fra FO Nordland. Det skjedde under fylkesavdelingens fagkonferanse i Narvik. Årets tema var framtidas barnevern. Prisen er på 10.000 kroner.

Herset ringte NRKs sentralbord på Marienlyst uten å spørre sine ansatte. Hun måtte jo først vite om det var rikskanalen bet på før det var noen vits i å uroe teamet sitt. Allerede i første samtale med produceren hørte hun nerven. NRK var overgitt, dette skulle bli TV.

Oppga kontrollen

Da NRK kom rusende med hurtigbåt til Nesna, hersket både begeistring og skepsis blant de ansatte i barneverntjenesten. NRK tok kontroll.

Til Hersets overraskelse gikk 99 prosent av brukerne med på å stille opp. Trolig fordi det var NRK som sto for kontakten, ikke saksbehandlerne. Vi gjør det på vår måte, var beskjeden fra TV-teamet.

– Vi mistet litt av kontrollen, også siden vi ikke visste hva de hadde sagt til NRK. Det eneste vi bad om var å få se gjennom den ferdigklippede versjonen.

Møtte seg sjøl i døra

– Det ble et oppgjør med egne fordommer. For det er ikke systemene og barneverntjenestene som roper etter et åpnere barnevern, det er brukerne. Og de ønsker ikke åpenhet om systemer og prosesser, men om konkrete saker. Det er et tankekors at vi ikke bare bør snakke generelt om hvordan vi jobber. Vi må være konkrete.

I ettertid var tilbakemeldingene fra brukerne som stilte opp udelt positive, ifølge Herset.

– Men vi er ikke på Facebook. Det tror jeg har berget meg.

– Avmystifiserer barnevernet

Fra FO Nordlands begrunnelse fikk vi høre at serien ga et bilde av de vanskelige dilemmaene barnevernet står i til daglig. Serien åpnet og avmystifiserte barnevernet.

– Nesna og menneskene der fortjener honnør for å gi oss dette innsynet i en krevende hverdag. Serien synliggjør behovet for en spesialisert og høy barnevernfaglig kompetanse i kommunene. Det er i det kommunale barnevernet ansvaret, beslutningene og mulighetene ligger, leste fylkesleder Mona Nilsen fra begrunnelsen.

Fjorårets pris gikk til krisesenteret i Salten.

13.03.2013
11:18
16.12.2013 22:04