Egger til lederkamp

Neste uke velger FO ny leder. AU-medlem Ellen Galaasen gjør et siste forsøk på å få en annen leder enn Mimmi Kvisvik.
27.02.2013
16:22
16.12.2013 21:55

Ingen av oss i AU bør bli leder, skrev Ellen Galaasen i en epost til landsstyret og FOs avdelinger tirsdag ettermiddag.

Galaasen er medlem av arbeidsutvalget i FO og leder seksjonsrådet for barnevernpedagoger.

Skadelidende

Å velge en leder blant de sittende AU-medlemmene vil bare videreføre konfliktlinjer som gjør at medlemmenes interesser blir skadelidende, mener hun.

Hun uttrykker videre bekymring for arbeidsmiljøet for de ansatte ved forbundets hovedkontor i Oslo, som ifølge Galaasen har lidd under måten AU har ledet forbundskontoret på.

Trosser enstemmig valgkomite

Galaasen konkluderer med at FO trenger en leder utenfra for å sikre legitimitet internt og eksternt.

«Organisatorisk uro har preget FO gjennom flere år nå, og det trengs etter min vurdering en forbundsleder som er i posisjon til å stabilisere organisasjonen gjennom å utnytte det meningsspennet som preger FO», skriver Galaasen.

E-posten ble sendt ut bare en uke før FOs landsstyre skal velge ny leder, som etter alle solemerker blir Mimmi Kvisvik, konstituert leder siden Rigmor Hogstad gikk av i november.

Valgkomiteen satte utfordreren, statssekretær Henriette Westhrin, til side og leverte sist torsdag en enstemmig innstilling til fordel for Kvisvik.

Ønsker ro

Mimmi Kvisvik selv ønsker ro før valget.

– Hva synes du om e-posten som Galaasen sendte ut i går?

– Jeg ønsker ikke å kommentere det nå. Jeg ønsker at dette overlates til landsstyret, sier Kvisvik på telefon fra FO Finnmarks årsmøte i Saarisälke i Finland.

Hva er det første du vil gjøre som nyvalgt leder?

– Jeg er klar jeg. Kalenderen er full. Vi er midt i årsmøteturneen rundt til fylkesavdelingene. Jeg vil takke og fortsette å jobbe med de sakene som er påbegynt, ikke minst inn mot LO, som er den viktigste påvirkningskanalen vi har.

Rom og respekt

– Hvordan vurderer du samarbeidsklimaet i det nye AU, slik det ser ut foreløpig?

– Det er viktig at vi får jobbet oss fram til arbeidsro. Det betyr ikke at vi ikke kan være uenige, men det er viktig å gi hverandre rom og respekt for uenighet.

– Hvilke grep vil du ta for at det nye AU skal fungere fra dag en?

– Mitt bidrag er at jeg er god til å balansere det å være en markant leder samtidig som jeg inkluderer andre. Men det primære er å drive politikk, selv om det krever en organisasjon som fungerer.

27.02.2013
16:22
16.12.2013 21:55