JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kredittkortgjeld gjør folk husløse

11 000 nordmenn får varsel om tvangsutkastelse i år. – Hvis renta øker får langt flere betalingsproblemer, sier gjeldsrådgiver Tommy Ramsdal ved Nav Harstad.
30.11.2011
10:58
16.12.2013 17:45

Fram til 30. oktober hadde 9 257 nordmenn mottatt begjæring om tvangsutkastelse, det er dobbelt så mange som før finanskrisa, skriver Klassekampen.

En fjerdedel av begjæringene ender med at folk settes på gata.

Låner over evne

I følge Finanstilsynet har gjennomsnittsnordmannen dobbelt så stor gjeld som inntekten. Før boligkrakket i 1987 – 1992 hadde nordmenn om lag halvannen gang så stor gjeld som inntekten, skriver Klassekampen.

Ramsdal forteller at det ikke er uvanlig at folk nå låner inntil tre ganger av inntekten i husholdningens samlede inntekter. – De får problemer hvis renta stiger til seks – syv prosent, og det er ikke usannsynlig at den gjør, framholder Ramsdal.

Han forteller at mange har maksimal løpetid på boliglånet og perioder med avdragsfrihet. – Da har man ikke mye å gå på.

Presses til lån

Boligprisene er ifølge Klassekampen like høye som under boligbobla på 1980-tallet.

I følge førsteamanuensis i statsvitenskap, Bent Sofus Tranøy skyldes boligprisene en kombinasjon av offensiv og defensiv spekulasjon. – Den offensive spekulasjonen gjennomføres av folk som vil tjene penger rask prisstigning, og det er prisdrivende. Den defensive spekulasjonen består av unge mennesker som ikke eier noe fra før, og som taper mange budrunder på rad. Til slutt går de over sin definerte smertegrense, sier Tranøy til Klassekampen.

Økonomiveiledning

Tommy Ramsdal mener sms-lånene og kredittkortene er årsaken til at stadig flere mennesker risikerer å settes på gata. – Folk får kredittkort uten å ha bedt om det, og tenker ikke over hvor mye 23 prosent rente tilsvarer i kroner og øre, sier Ramsdal.

Sosionomen råder folk til å være edruelige når de tar opp lån og når de tar opp kredittkortgjeld for å lappe på økonomien.

Folk som kommer til ham kan også ha kommunale avgifter de ikke har betalt, og skattegjeld som har ballet på seg. Ramsdal forteller at kommunene har veiledningsplikt i forhold til økonomiske spørsmål. – Vær mer behjelpelig med å hjelpe brukerne til å få et bevisst forhold til sitt eget budsjett og forbruk, råder Ramsdal.

Regjeringen skal komme med en stortingsmelding om boligpolitikk til våren.

30.11.2011
10:58
16.12.2013 17:45