Usikkert for voldsutsatte
For halvannet år siden kom en lov som skulle garantere hjelp til voldsutsatte. Nå ofres krisesentrene i kommunebudsjettene, erfarer Tove Smaadahl, leder i Krisesentersekretariatet.
– Flere sentre må bake kaker og holde kakelotteri for å sørge for at alle voldsutsatte skal få det tilbudet de har krav på, sier Smaadahl.
For selv om kommunen har ansvaret, er midlene som bevilges ikke øremerkede.
Ikke alle kommuner er like opptatt av kvinnespørsmål. Bare 32 har laget handlingsplaner om vold mot kvinner og barn. Det er uvisst hvor de blir av. Smaadahl mistenker at de havner i en skuff.
Tar dobbel pris
Små krisesentre blir lagt ned på grunn av stramme kommunebudsjetter, slår Smaadahl fast.
Hun mener det er uheldig når det er svært langt til nærmeste senter. Kvinner og barn skal ha mulighet til å fortsette med sine daglige aktiviteter som skole og jobb.
Loven slår fast at det skal være fritt valg av krisesenter. Slik er det ikke i praksis, ifølge Smaadahl.
Hun minner også om at ikke alle har en kommunetilhørighet.
– Særlig utsatte blir ofrene for menneskehandel. De har også krav på å få hjelp. Men i mange tilfeller har de ingen reell muligheter. Når det er betalingsordninger på krisesentrene, har de ofte ikke sjansen til å benytte tilbudet, fastslår Smaadahl.
Krisesentrene har anledning til å kreve inn selvkost for mat, men ikke mer. Likevel er det noen sentre som legger seg på det dobbelte av hva maten koster på grunn av stramme budsjetter.
Kneblet
På grunn av ressurssituasjonen ser endel kommuner seg nødt til å kreve at krisesentre dropper medlemsavgiften til paraplyorganisasjonen. Da forsvinner også organisasjonen som talerør for brukerne.
– På denne måten har loven kneblet de krisesentrene som driver kommunalt, hevder Smaadahl.
Ifølge Smaadahl må de være lojale mot ledergruppa i kommunen og gå tjenestevei. Loven legger opp til et organisert tilbud om hjelp. Men mange steder er det ikke på plass. Kompetansen om vold i hjelpeapparatet er fortsatt mangelfull. Dermed blir hjelpen ofte personavhengig og tilfeldig, avslutter Smaadahl.
Siste nytt
Kenneth Arctander Johansen synes det er trist at Støre sier nei til generell avkriminalisering av narkotika, men han er ikke overrasket. – Jeg opplever ikke at han har vært kobla på denne debatten, sier han.
Hanna Skotheim
Leder i rusorganisasjon: – Jeg synes det er trist at Støre tar til orde for fortsatt straff og stigmatisering av oss
Heidi Svendsen Tessand mener at det de ansatte i barnevernet først og fremst trenger er mer tid og ressurser.
Anita Sælø
Psykologspesialist frykter at ansatte med master vil slutte i barnevernet
Mye lest
Det er skremmende at kulturen i Bufetat er så gjennomsyret av frykt at man er redd for konsekvenser hvis forbedringspunkter blir påpekt, skriver Jens Petter Christensen i dette innlegget.
Werner Juvik
Jeg og andre har blitt syke av jobben. Det aller verste er at Bufetat ikke kan innrømme ansvar og si unnskyld
Tryggest er et nytt system kommunene har til å arbeide systematisk og målrettet mot vold mot voksne. Illustrasjonsbilde.
Bufdir